Espot reclama que els territoris de muntanya siguin una prioritat en l’agenda de l’acció climàtica

El cap de Govern intervé en la COP 28 i reivindica que les zones muntanyoses “també necessitem un futur”

Espot durant la seva intervenció en la sessió plenària. Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, ha reivindicat una especial atenció als territoris de muntanya, especialment vulnerables als efectes de l’escalfament global, per part de la comunitat internacional. Ho ha fet durant la seva intervenció en la sessió plenària del segment d’Alt Nivell de la Conferència dels Estats Part (COP 28) del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que se celebra a Dubai sota la presidència dels Emirats Àrabs Units, fins al 12 de desembre.

En el seu parlament, el cap de Govern ha reclamat als líders polítics reunits a la Cimera Mundial sobre l’Acció Climàtica, que acompanyin els discursos d’accions reals i més ambició i compromís per assolir la implementació de les obligacions de descarbonització globals. En aquest sentit, ha reiterat la prioritat d’Andorra cap a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic i la voluntat de tenir un paper actiu i exemplar en la promoció de la transparència i la rendició de comptes.

Espot ha recordat que Andorra va ser dels primers Estats signants de l’Acord de París, i que a hores d’ara el Principat ha publicat i presentat 4 informes d’actualització bianuals, i que, de fet, va ser un dels primers països a presentar el primer informe en el marc del Mecanisme de transparència que exigeix l’Acord.

El missatge d’Espot davant els líders mundials ha estat clar: les zones de muntanya són les reserves d’aigua del planeta, territoris de biodiversitat rica, que proporcionen valuosos serveis ecosistèmics. D’aquesta manera, ha reclamat que siguin una prioritat en l’agenda de l’acció climàtica global, tot afirmant que “els que vivim en zones de muntanya necessitem també un futur”.

COOPERACIÓ

Prèviament a la intervenció en la sessió plenària, també ha exposat la prioritat de donar visibilitat als efectes que l’escalfament global està tenint en els territoris de muntanya en la taula rodona d’Alt nivell sobre muntanyes i canvi climàtic, organitzada pel primer ministre del Nepal, Pushpa Kamal Dahal.

Espot ha narrat la realitat geogràfica d’Andorra i ha assenyalat que la zona dels Pirineus veu com l’augment de la temperatura provoca el desgel de les glaceres i redueix progressivament el gruix mitjà de neu.

Espot durant la taula rodona.

És per aquest motiu, ha exposat Espot, que Andorra ha decidit alçar la seva veu per reivindicar les regions de muntanya en l’àmbit internacional, i per això ha passat a ser un Estat part actiu del Mountain Partnership i del seu Comitè rector.

D’aquesta manera, ha explicat, i amb el treball que s’està duent a terme en els diferents fòrums, Andorra té la clara voluntat d’incrementar la conscienciació en l’àmbit mundial sobre la importància de la conservació i l’ús sostenible de les muntanyes, a través de la cooperació i unint esforços amb altres territoris per a aconseguir accions concretes.