Espot sí que ha volgut agrair dues coses a Concòrdia. Primer, el fet d’organitzar un acte que “serveix per divulgar i proporcionar informació”. El segon, el “to respectuós”. Les bones paraules han arribat fins aquí, però no més lluny. El cap de Govern no ha tingut problemes a criticar que, al seu entendre, les intervencions que es van poder escoltar van tenir “poc contingut”. I que el que es va proposar “no és una alternativa” sinó una “revisió de les flaqueses del nostre sistema econòmic i social que, asseguren, s’ha de reforçar des del proteccionisme”. Fórmula que, ha remarcat, no comparteix.
“Si l’alternativa és que no podem renunciar a Europa, però no proposen un acord diferent, no hi ha alternativa”, ha afirmat. A la vegada, ha expressat la inquietud que li genera que es parli obertament de “tancar-se i no diversificar”, fet que qualifica de “retorn al passat”. En aquest sentit, ha negat que no faci falta diversificar i ha donat diferents arguments. “Primer, que els preguntin als joves que es formen en sectors com la biotecnologia i que no troben sortides al país”, ha etzibat. Després, ha recordat que “el sector financer, sense l’acord, es deslocalitzarà”. A més, ha posat en relleu que “Andorra no comença amb Concòrdia i farien bé a reflexionar que tots els governs des de fa molt de temps han parlat de diversificació”.
La posició és gairebé idèntica a l’expressada pel president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana. S’ha volgut quedar amb un punt “positiu”: el reconeixement que “és necessari tenir una relació estable amb Europa”. Ara bé, deixa clar que “ja discrepo quan diuen que no a aquest acord” i ha criticat el fet que “empressin temes com la llei d’urbanisme o les pensions que no hi tenen cap relació” i que “diguin que Andorra ja està prou diversificada”. A la vegada, ha posat el dit a la nafra ja marcada per Espot: “Quin altre acord volen? Aquí falta concreció. No es va presentar un model alternatiu i nosaltres pensem que és perquè no existeix”.
Des del grup socialdemòcrata, Susanna Vela celebra que “es parli obertament que cal fer alguna cosa amb Europa i que Andorra no es pot quedar aïllada”. Ara bé, ja no comparteix que “sembla que es vulgui tornar a una autarquia que no ens podem permetre”. Al mateix temps, apunta que “tampoc donen una alternativa real. Què vol dir negociar a poc a poc? Plantegen acostaments que ja s’han descartat”.
L’única que s’ha mostrat propera a les tesis de Concòrdia ha estat la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner. “Diuen el mateix que el nostre assessor”, apunta la consellera general laurediana. Així, comenta que “en l’àmbit econòmic, evidentment, hi haurà un problema, però el nostre també ens diu que hi haurà un problema en el nostre model d’immigració selectiva”. La parlamentària avisa que “se’ns complicarà molt tenir aquestes quotes que suposen un increment de residents de la UE i són un perill perquè d’aquí a uns anys s’hauran de tornar a negociar”.