Espot fa una crida a apostar per un model econòmic més sostenible al Fòrum de la Pau de París

El cap de Govern ha remarcat la importància de lluitar per frenar el canvi climàtic que, recorda, pot tenir un efecte molt dur sobre els territoris de muntanya com Andorra

Espot durant la seva participació al Fòrum de la Pau.

El cap de Govern, Xavier Espot, pren part aquests dos dies (divendres i dissabte) en la cinquena edició del Fòrum de la Pau que s’està celebrant a París. L’esdeveniment està organitzat pel president de la república francesa i Copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, sota el títol ‘Superant la multicrisi’. En el seu discurs, el màxim responsable de l’executiu ha posat en relleu la importància d’apostar per un model econòmic i social més sostenible.

El Fòrum de la Pau, segons ha explicat Govern en un comunicat, té la finalitat de posar focus en les solucions per superar les crisis actuals i donar un nou impuls en la cooperació internacional. Els diferents dignataris que hi participen aporten la seva visió i exposen mesures que puguin inspirar altres líders polítics i als diferents actors de la cooperació internacional.

En el marc dels diferents esdeveniments que inclouen el programa d'aquest divendres, Espot ha participat en la Crida ‘Incidència en resposta a la crisi climàtica’, en la qual ha conversat amb el president de la Unió de les Comores, Azali Assoumani, moderats pel director del Programa d'Ordre i Institucions Globals de Carnegie Endowment for International Peace, Stewart Patrick. Tots dos mandataris han exposat les experiències i la visió dels dos països, especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic.

En la seva intervenció el cap de l’executiu ha destacat que és fonamental avançar cap a un “model més sostenible, més unit, més respectuós amb el nostre planeta, la biodiversitat i també amb el respecte als drets humans”. Aquest ha de permetre aturar el canvi climàtic amb solucions comunes que tinguin en  compte les realitats pròpies de cada territori. En el seu torn de paraula, s'ha referit a les conseqüències que ja està tenint en els ecosistemes de muntanya.

Tal com ha afirmat el cap de Govern, cal continuar amb els esforços esmerçats en matèria d'acció climàtica i garantir l’aplicació de l’Acord de París. En aquest sentit, ha explicat que Andorra ha actualitzat aquest any la seva Contribució Determinada en l’àmbit Nacional (NDC) i s'ha compromès a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle no absorbits en un 55% l'any 2030 i aconseguir la neutralitat del carboni per al 2050. Pel que fa a la col·laboració i la cooperació multilateral, Espot ha recordat el paper actiu del Principat en els principals fòrums internacionals i ha afegit que Andorra s'ha sumat a noves aliances, com la Coalició per la Neutralitat de Carboni, per citar un exemple.

A més de la col·laboració internacional, el cap de Govern ha volgut puntualitzar que és imprescindible vincular la societat civil local en els processos d'implementació de solucions. Més concretament ha assenyalat el paper fonamental dels joves en la presa de decisions i d’aplicació de mesures. A la vegada, ha afegit que l’Estratègia Nacional d’Educació Ambiental per a la Sostenibilitat, adoptada recentment, posa les bases per consolidar l'educació com a pedra angular del desenvolupament sostenible a Andorra l’any 2030.

Espot saluda Macron durant els actes de commemoració de l'armistici.

Aquest vespre, el cap de Govern, participarà en la recepció oferta per Macron al Palau de l'Elisi. De fet, ja hi ha coincidit al matí, durant els actes de commemoració de l’armistici de la Primera Guerra Mundial.

Etiquetes: