Espot dona per “acordades i concloses” les grans línies polítiques de l’acord amb Europa

(AMB VÍDEO) El cap de Govern destaca que la negociació acaba “amb satisfacció” per les dues parts, garanteix que s’han respectat les exigències del Principat i que el text es vol rubricar a la primavera i per tant, el referèndum seria a finals del 2024

Xavier Espot anunciant atenent els mitjans de comunicació. SFGA/CEsteve

El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquest dimecres a la tarda que la negociació política amb la Comissió Europea per l’acord d’associació es dona per “conclosa a satisfacció de la comissió i sobretot a satisfacció d’Andorra”. Espot ha explicat que dimarts es desplaçarà a Brussel·les on es farà un “acte formal” per explicar els detalls de l’acord. De moment “Andorra no ha signat res”, però la rubrica es preveu a la primavera i el referèndum a finals del 2024.

“Les grans línies polítiques d’aquest acord estan negociades i no tancades, però en tot cas molt ben perfilades”. Les paraules les ha pronunciat el cap de Govern en una compareixença que ha fet aquest dimecres a la tarda un cop tancada l’última ronda de negociació amb la Comissió Europea per l’acord d’associació. Entre ahir i avui s’han tancat diversos temes d’àmbit bilateral i multilateral que hi havia pendents i per tant, a partir d’ara ha indicat que tocarà “un treball més fi” de redacció de l’acord i que ha de suposar, també, “l’aclariment d’aquells aspectes que puguin ser dubtosos, però sense posar en entredit les grans línies polítiques”. Espot ha garantit que s’han respectat “totes i cadascuna de les línies vermelles que hem imposat”.

“És un gran dia per Andorra perquè realment el que s’ha assolit després de quasi 9 anys de negociació és una fita positiva, és la clau de volta del nostre procés de diversificació econòmica i apuntala la prosperitat econòmica i social del nostre país els propers decennis”, ha assegurat Espot, que s’ha mostrat convençut que es disposarà de prou temps per “fer la pedagogia necessària i explicar als ciutadans l’impacte de l’acord”.

LÍNIES VERMELLES

En la ronda de negociació, i en matèria de telecomunicacions, la Comissió ha accedit a la demanda d’Andorra d’un període transitori final de 7 anys i “s’ha acceptat que de moment no hi hagi un mètode de càlcul específic en matèria de ‘roaming’ i que el puguem pactar més endavant d’acord amb unes premisses favorables per Andorra”, ha explicat Espot.

“S’ha acceptat que de moment no hi hagi un mètode de càlcul específic en matèria de ‘roaming’ i que el puguem pactar més endavant”, ha dit Espot

D’altra banda, quant al protocol sobre els serveis financers, ha recordat que l’última versió rebuda “ja incorporava els grans aspectes que per nosaltres eren essencials”, com l’eliminació de l’absència de reciprocitat, també s’hi incloïa “més participació dels òrgans de supervisió nacionals en tot el procés de supervisió del sistema financer” i un període transitori ampliat de 10 a 15 anys. “Amb tot això i tenint en compte el compromís molt ferm del Copríncep francès de poder negociar amb el Banc de França l’accés als mecanismes de liquiditat, nosaltres creiem que en ressurt un protocol de serveis financers adequat”.

Sobre el dret d’establiment, tal com ja s’havia indicat, preveu una solució específica per Andorra amb el manteniment d’un sistema de quotes i de verificació dels antecedents penals.

Segons ha informat el Govern, en la sessió bilateral d’aquest dimarts, Andorra i la Comissió Europea també han tancat provisionalment els 10 annexos pendents, entre els quals es destaquen els de Medi ambient, Energia, Telecomunicacions, Seguretat social, Dret d’establiment, Contractació Pública i Transports, entre d’altres. També s’ha tancat el protocol bilateral amb Andorra.

En la sessió multilateral d’aquest dimecres, conjunta amb San Marino, s’ha assolit un consens respecte el protocol sobre els serveis financers i la resta de protocols horitzontals oberts i s’han clausurat els articles pendents del text de l’acord marc.

ACTE FORMAL

Així les coses, el cap de Govern es desplaçarà dimarts que ve a Brussel·les on, juntament amb el vicepresident de la UE, Maros Sefcovic, i el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació Econòmica i Telecomunicacions de Sant Marino, Luca Beccari, es farà “un acte formal” per explicar “les grans línies polítiques” de l’acord. Amb tot, Espot ha volgut remarcar que de moment “Andorra no signa res”, sinó que passaran encara un mesos fins a la rubrica del document. Abans cal completar-ne el redactat. La voluntat de les parts és poder rubricar l’acord abans no acabi el mandat de la Comissió, fet que es donarà entre l’abril i el maig de l’any que ve. Ara bé, ha insistit que “la negociació política la podem donar per conclosa, conclosa a satisfacció de la comissió i sobretot a satisfacció d’Andorra”.

Amb el calendari previst, Espot situa la celebració del referèndum a finals del 2024. “Sempre i quan s’acabi rubricant el document”, ha reiterat, perquè “fins que no es rubrica el document no hi ha el compromís firm de portar el text a referèndum”.

En aquest sentit ha detallat que l’executiu considera que cal “un període mínim de sis mesos” per poder preparar la consulta. “Sis mesos durant els quals tinc la ferma intenció d’obrir un gran debat nacional a tots els nivells”, amb reunions de poble però també reunions amb col·lectiu específics i el teixit associatiu per arribar “ja no als 40.000 electors, sinó a les 80.000 persones i escaig que viuen al país i que quedaran afectades positivament per aquest acord”.