L’afer ha estat un dels que s’han tractat durant la trobada bilateral amb el president català, Pere Aragonés. Espot ha recordat que “ja va dies que vam comunicar les persones que formaran part de la comissió” i que, ara, “estem a l’espera de la resposta d’Espanya”. En aquest sentit, ha indicat que “per boca de l’ambaixador, sabem que arribarà en breu”.
I la voluntat és “coordinar-nos també amb la Generalitat perquè a nivell tècnic puguin ajudar a trobar una solució beneficiosa per a totes les parts”. Des del govern català, de fet, s’ha demanat també poder participar en la comissió. “Ens hem ofert a facilitar la informació i el treball de l’Institut Cartogràfic i Geològic, que té un gran coneixement de la zona”, ha apuntat Aragonés. Ara, falta veure si l’executiu espanyol accepta la proposta. “Correspon al ministeri decidir”, ha admès el mandatari que, però, ha volgut remarcar que l’afer implica molt directament Catalunya: “Hem de tenir present que la delimitació pot afectar un parc natural”.
Espot ha recordat que, inicialment, aquesta comissió es crea per analitzar la situació al planell de la Tossa, on es construeix un parc solar. El cap de Govern, però, considera que “seria positiu” anar més enllà. I, en concret, ampliar la feina a altres llocs on els límits fronterers també puguin posar-se en discussió. “Aniria bé per prevenir possibles problemes futurs, perquè hi pot haver altres punts de discordança”, ha indicat. I és que, ha recordat, crear la comissió “ja és un pas feixuc i poc habitual”.
Tot i això ha deixat clar que aquesta idea “no és pas un aspecte irrenunciable”. Així, ha avançat que “si Espanya diu que prefereix cenyir-se a aquesta discordança concreta, nosaltres constituirem igualment la comissió”. I s’ha mostrat “convençut” que la feina que es faci a la taula permetrà “arribar a un acord que satisfaci totes les parts, inclosa la Generalitat”.