Espot defensa que el ‘sí’ a Europa s’adoptarà amb la meitat més un dels vots del referèndum

El cap de Govern assegura que si el resultat és un ‘no’ continuarà al capdavant de l’executiu en una etapa que preveu “molt incerta” i anuncia que la presentació de l’estudi d’impacte es retarda fins a principis de juliol

Xavier Espot durant l'entrevista. SFGA / CEsteve

La meitat dels vots més un. Aquesta és la fórmula que preveu el Govern per al referèndum sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea segons ha anunciat el cap de l’executiu, Xavier Espot, que considera que no és necessària una “majoria reforçada” i que alhora ha recordat que hi ha països, com San Marino, que ni tan sols consultaran a la ciutadania sobre la qüestió. D’altra banda, ha deixat clar que no entén el referèndum com un plebiscit a la seva acció de govern i ha garantit que si el resultat és un ‘no’ a Europa ell no dimitirà.

Xavier Espot ha recordat que quan es planteja un mecanisme de consulta políticament vinculant, a l’hora de determinar els resultats el que val és que hi hagi “més sí que no”. Ara bé, no creu que faci falta una “majoria reforçada” i per tant, ha reconegut que el seu plantejament és que el ‘sí’ guanyarà si s’assoleixen la meitat dels vots més un. “Hem optat per aquesta via que és interessant i dona veu als ciutadans més enllà de la democràcia representativa”, ha exposat, remarcant que tenint en compte que es tracta d’un “moment àlgid” i d’un instrument que pot condicionar “la prosperitat econòmica i social” del país, “és una bona decisió que els ciutadans puguin dir-hi la seva”.

Espot ho ha explicat en el marc d’una entrevista a Andorra Televisió en la qual han participat responsables de diferents mitjans de comunicació privats del país. En el mateix context i preguntat per la possibilitat que el referèndum es converteixi en un plebiscit sobre l’obra de govern i sobre ell mateix, ha manifestat un “no rotund” quan se li ha demanat si vincularia la seva permanència al Govern al resultat de la consulta. El líder de l’executiu ha recordat que en el programa electoral es va incloure la voluntat de culminar l’acord d’associació amb la Unió Europea i el compromís de fer la consulta vinculant, però en el debat d’investidura “no hi havia cap tercer compromís que si es donava una negativa a l’acord convocaria eleccions o dimitiria”.

Ha manifestat un “no rotund” quan se li ha demanat si vincularia la seva permanència al Govern al resultat de la consulta

En aquest punt també ha posat èmfasi en el fet que “dir no a l’acord obre un període molt incert” que des del seu punt de vista “requerirà estabilitat”, una estabilitat que considera “garantida” durant els propers tres anys amb la majoria “folgada” de què disposa. Com ja ha anat fent en les reunions públiques celebrades fins ara també ha volgut posar el punt sobre les conseqüències d’un ‘no’. “Caldrà veure què passa amb l’acord duaner, amb les franquícies comercials, què passa amb una especificitat que estem negociant com és el reglament ‘entry/exti’, o què passa amb l’obtenció de finançament privilegiat que negociem amb el Banc Europeu d’Inversions”, ha exposat. Segons ha dit, fer aquests plantejaments “no és fer por” sinó “parlar clar i ser honest”. Ara bé, ha insistit que el ‘no’ a l’acord no suposarà ni la fi del coprincipat, ni portarà represàlies “ni entraran els tancs”, però sí que “enviem un missatge molt clar que es vol ser un estat tercer i a mi se’m farà molt difícil demanar que es mantinguin determinades prerrogatives que no són pròpies d’un estat tercer”.

Espot també ha descartat dissoldre el Consell abans d’hora i convocar unes eleccions plebiscitàries i ha insistit que “dient ‘no’ a l’acord no se’m castiga a mi o al meu Govern, perquè els efectes favorables no el veurà el meu Govern”. Segons el líder demòcrata el ‘no’ suposa “fer una mala passada al país i als futurs governs” que seran aquells que en veuran els beneficis.

ESTUDI D’IMPACTE

En el bloc de preguntes dedicades a l’acord d’associació també ha anunciat que la presentació de l’estudi d’impacte serà una mica més tard del previst. Fins ara s’havia explicat que es presentaria el dia 10 de juny, però avui ha indicat que finalment serà “a principis de juliol”.

Finalment ha reconegut que segurament caldrà fer especial pedagogia entre el col·lectiu de ciutadans més joves, perquè tal com han mostrat aquest dijous els resultats de l’Observatori són els més reticents a l’acord. “Crec que és una forma de vehicular certa insatisfacció o un cert desemparament per part dels joves que a diferència d’altres generacions ara no tenen perspectives de futur, particularment, al seu país”, ha dit, tot insistit que precisament serà l’acord el que ha de permetre diversificar l’economia i crear noves sortides professionals per aquests joves.