Espot assegura que la UE accepta la reciprocitat en l’establiment de sucursals bancàries

Afirma que la segona versió del protocol de serveis financers preveu que les entitats estrangeres no podran operar aquí fins que les andorranes no estiguin en igualtat de condicions i que la comissió accepta un termini d’homologació màxim de 15 anys

Espot i Beccari durant la roda de premsa. SFGA / CEsteve

El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat aquest dimecres que l’acord amb la UE sobre serveis financers és una mica més a prop. De fet, ha assegurat que en la segona versió del protocol enviat per la Comissió Europea “queda clar que les sucursals d’entitats bancàries o financeres estrangeres no podran operar aquí fins que nosaltres tinguem aquesta mateixa possibilitat”. De fet, ha concretat que el termini d’adaptació també s’ha acceptat allargar-lo de 10 a 15 anys.

Falten encara “aspectes concrets” per tancar, però avui Xavier Espot ha estat una mica més optimista sobre la possibilitat d’assolir un acord amb la Unió Europea pels serveis financers. “Estem molt a prop de l’acord”, ha garantit el cap de Govern. Els motius? Segons ha explicat durant la roda de premsa posterior a la jornada de treball mantinguda amb el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació econòmica i internacional i Telecomunicacions de San Marino, Luca Beccari, la segona versió del protocol enviat per la Comissió Europea “ja recull molts dels aspectes que nosaltres inicialment vam assenyalar com a problemàtics, en particular la qüestió de la reciprocitat”.

La segona versió del protocol enviat per la Comissió Europea “ja recull molts dels aspectes que nosaltres inicialment vam assenyalar com a problemàtics”, ha dit Espot

Espot ha assegurat que “ara queda clar que les sucursals d’entitats bancàries o financeres estrangeres no podran operar aquí fins que nosaltres tinguem aquesta mateixa possibilitat i per tant, s’hagi fet tot el camí que s’ha de recórrer”. I Espot ha assegurat, també, que el període per poder fer aquest camí “s’ha allargat de 10 a 15 anys” i alhora s’ha “modulat” tant la clàusula de salvaguarda com els mecanismes de supervisió perquè “les nostres autoritats nacionals puguin intervenir en major mesura”.

El cap de Govern ha detallat en la segona versió del protocol “la possibilitat de participació de les autoritats nacionals és més important que inicialment”, i és que es demanava “un mecanisme equivalent al que tenen els estats membres i creiem que amb la segona proposta que fa la Comissió creiem força complerta aquesta demanda”.

La reunió mantinguda per les dues delegacions.

D’altra banda i en relació amb la qüestió dels mecanismes de liquiditat ordinaris i extraordinaris (prestació d’última instància), Espot ha exposat que “hi ha necessitat per part del sector bancari, més aviat a curt o mitjà termini, dels mecanismes ordinaris”, mentre que en el cas dels extraordinaris considera que és una qüestió que “es podria anar treballant amb el temps”. En tot cas, ha reiterat que el prestador d’última instància és una qüestió que queda fora del protocol de serveis financers i que s’ha de resoldre de manera bilateral, motiu pel qual va ser un dels temes tractats durant l’última trobada amb el copríncep francès, Emmanuel Macron, “per demanar la seva intercessió perquè el Banc de França ens doni el paraigües necessari per obtenir els mecanismes de liquiditat”.

EL MILLOR ACORD

Durant la roda de premsa conjunta entre Espot i Beccari, els dos mandataris han assegurat que estan compromesos a tancar el millor acord possible a finals d’any, per poder-lo redactar durant els primers mesos del 2024. El primer ministre sanmarinès ha destacat que l’acord és una “increïble oportunitat” pels dos països per entrar a formar part del mercat comú, obtenint “beneficis concrets”, però també “costos potencials”. Beccari ha reconegut que “avui no és possible mesurar fins on ens afectaran els potencials efectes secundaris”, perquè per exemple, no es pot determinar quantes persones estan interessades en poder anar a viure a San Marino o a Andorra. Però considera que el que cal és disposar “dels anticossos per protegir el nostre sistema i evitar els riscos de negar l’oportunitat perquè tenim por del què pot passar en un futur”. De fet, ha insistit que si s’ha tardat tant de temps a negociar és perquè “negociem com garantir una implementació que mitigui els efectes secundaris”.

La banca lamenta que Govern està cedint a les exigències de la UE i posa en risc la plaça financera

Durant la trobada d’aquest dimecres també s’han tractat altres aspectes d’interès bilateral i s’ha refermat el compromís d’intensificar la col·laboració cultural, com un possible retorn conjunt a la Biennal de Venècia.