Espot admet que un ‘no’ a l’acord amb la UE “no posarà en risc el Coprincipat” ni durà represàlies

El cap de Govern explica en la reunió pública a Canillo que “sabíem des del principi de la dècada del 2010 que les franquícies perillaven” i una negativa a l’associació amb Europa les podria fer caure

Xavier Espot dirigint-se a l'audiència canillenca amb Landry Riba al costat.
Xavier Espot dirigint-se a l'audiència canillenca amb Landry Riba al costat. Toni Solanelles

Un ‘no’ a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) “no posarà en risc el Coprincipat i no entrarem en una dinàmica de represàlies d’Espanya i de França” però “no ens podrem anar a queixar que se’ns apliquin les normes d’un Estat tercer” que una negativa en el referèndum seria el missatge que es passaria a Brussel·les. Aquesta ha estat una de les reflexions que ha fet el cap de Govern, Xavier Espot, quan se li ha demanat, durant la reunió pública celebrada a Canillo, quin seria l’impacte a una negativa a l’associació amb Europa.

La sala d’actes del Palau de Gel ha acollit la reunió més multitudinària de les celebrades fins ara per exposar el contingut essencial de l’acord negociat amb Comissió Europea. Diverses autoritats polítiques -el cònsols Jordi Alcobé i Marc Casal, el ministre de Medi Ambient i portaveu del Govern, Guillem Casal, la titular de Cultura, Mònica Bonell, altres membres de la corporació, i consellers generals com Jordi Jordana i Meritxell Alcobé, entre altres-, diversos empresaris i antics càrrecs de tota mena han estat presents en una trobada que, d’entrada, ha tingut menys preguntes però que ha anat arrancant.

“L’acord d’associació no vindrà a resoldre tots els problemes d’Andorra” perquè “és un mer instrument”. Per això que “sigui útil” dependrà de “la intel·ligència dels nostres governants i els nostres sectors productius”, ha assegurat el mandatari governamental

Algunes de les primeres preguntes han estat sobre l’impacte d’un possible ‘no’ en el referèndum, s’ha demanat sobre les qüestions negatives que podria portar l’acord i què podria suposar el pacte amb Europa en relació amb els Coprínceps. Especialment si triomfés el ‘no’ en la consulta pública, política i vinculant. El cap de l’executiu, acompanyat del secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, que jugava a casa, han fet el tradicional exposat inicial d’una mitja hora llarga i després han respost a les preguntes.

Sobre l’impacte d’una negativa, Espot ha insistit que “represàlies no, però estic convençut que dir ‘no’ no serà bo per al futur d’Andorra” tot i que “l’acord d’associació no vindrà a resoldre tots els problemes d’Andorra” perquè “és un mer instrument”. El mandatari governamental ha indicat el fet que l’entesa amb Europa “sigui útil” dependrà de “la intel·ligència dels nostres governants i els nostres sectors productius”.

Espot ha deixat clar que el ‘no’ suposarà reivindicar la posició d’Estat tercer. I “no ens podrem queixar que se’ns apliquin les normes d’un Estat tercer”. I ha posat l’exemple de les franquícies de viatgers, que tripliquen en el cas d’Andorra les que hi ha en els altres països tercers. I que estan en risc. “Sabíem al principi de la dècada del 2010 que les franquícies perillaven” i “si diem que ‘no’ aquestes franquícies comercials segurament ens diran que no les podem mantenir”.

El màxim responsable del Govern ha insistit encara que l’acord “no és cap mal per sí o cap bé per sí” i que s’ha de saber gestionar. “Hem d’apel·lar a la prudència” i “hem de mirar les palanques o oportunitats”, ha destacat Espot, que també ha deixat clar que “a ambdós Coprínceps els conforta un ‘sí’ a l’acord d’associació”, tot recordant que “el Copríncep francès és clarament europeista”.

GIDE I ALTRES COSES

Encara que en altres reunions públiques s’havia fet alguna referència a l’estudi encarregat per Andorra Endavant, aquest dimarts a Canillo l’informe del despatx GIDE s’ha colat del tot a la reunió i encara que mirant de ser distès i irònic, les preguntes d’un grup de joves venint a dir que tot es ven molt bé però hi ha molta por i molts dubtes sobre l’acord ha tensat el cap de Govern, que ha afirmat que “una cosa és que algú vulgui sentir coses dolentes” però que “jo no enganyaré l’audiència” i ha assegurat que de qüestions que no són tan positives l’acord en té i s’han expressat.

“Tot allò que fa referència a la fiscalitat queda fora de l’acord d’associació”, ha tornat a remarcar el líder demòcrata, que ha assegurat que “no haurem d’implementar un impost sobre el patrimoni ni un impost sobre successions”

De fet, a l’inici del torn de preguntes el cap de Govern ha remarcat que “evidentment hem hagut de fer cessions” perquè “tota associació és una cessió recíproca”, però que s’han posat un seguit de salvaguardes per amortir les cessions. Arran de la pregunta de les joves que s’han referit a “altres partits polítics”, Xavier Espot ha admès que algunes de les apreciacions fetes per GIDE són certes, però també conté “absolutes incorreccions per no dir falsedats”. I s’ha referit a aspectes com la sobirania fiscal i l’augment impositiu que “dimana de recomanacions de l’OCDE” que no afecten Andorra. 

Espot ha deixat clar, també referit a qüestions tributàries, que “no haurem d’implementar un impost sobre el patrimoni ni un impost sobre successions”. I al costat de Landry Riba ha deixat clar que en virtut de l’acord amb Europa els convenis de no doble imposició (CDI) “no canvien en res”. Ni els que tenen a veure amb països comunitaris ni els que no ho són. I el mandatari demòcrata ha tornat a insistir: “Tot allò que fa referència a la fiscalitat queda fora de l’acord d’associació”.

S’ha demanat també perquè passarà amb els reglaments, que no les directives, que s’han de transposar. En canvi, els reglaments són d’aplicació directa. El secretari d’Estat per les Relacions amb la UE ha explicat que aquesta és una qüestió que podria tenir un llarg debat però, en tot cas, “els reglaments són d’aplicació directa per als països adherits”, situació que no és el cas d’Andorra que, a més, hauria de traduir els textos al català, un idioma que no és oficial a la UE. Caldrà publicar-los al BOPA? Sí, i no. 

Landry Riba ha exposat que la majoria dels reglaments són d’una tecnicitat extrema que no afecten de manera directa en el dia a dia de la immensa majoria dels ciutadans. Ni els d’Andorra ni els d’enlloc. Només tenen incidència directa per aquells operadors afectats. El que es farà serà “publicar un decret amb la relació de les referències” dels reglaments que caldrà complir. I es farà, doncs, la remissió a aquests reglaments a través d’aquesta fórmula. “El Tribunal Superior nostre ja ha dictaminat que aquesta fórmula s’adiu a la llei del català que teníem fins ara”, ha reblat Espot.

IMG 4209
La sala s'ha omplert força, amb unes 170 persones.

Justament, parlant de normativa, el cap de Govern ha reconegut que “si ara hem d’implementar molta normativa, n’haurem d’implementar més” i que això suposarà la necessitat d’haver de fer “25 o 30 noves contractacions” que, ha reiterat, són del tot assumibles. Aquestes contractes d’arquitectes, enginyers, advocats comportarà que “joves andorrans tindran sortides professionals” i tot plegat sense posar “en perill la idiosincràsia i els valors de la nostra societat”.

L’AL·LEGAT A FAVOR DEL ‘SÍ’ DEL CÒNSOL

I quan ja es donava l’acte pràcticament per acabat, el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, s’ha aferrat al micròfon per fer un extens al·legat a favor del ‘sí’ a l’acord. Ha començat per agrair la presència d’Espot i Riba a Canillo i en el conjunt de les parròquies en un gest i una “voluntat de diàleg”. Ha qualificat la reunió “d’acte de generositat” i ha recordat que a Andorra tots els polítics ho són de manera “temporera” i, per tant, es tracta de professionals de diversos sectors, d’empresaris, que, ha vingut a dir Alcobé, no busquen un benefici propi sinó “oportunitats” per al conjunt. “Són els principals interessats que això surti bé”.

Alcobé ha celebrat l’assistència a la sala, unes 170 persones, ben bé el 20% del cens, ha dit el cònsol, segur que més que en cap altre lloc, el que evidencia que hi ha “interès en el procés”. El mandatari comunal canillenc s’ha atrevit a pronosticar que entre els assistents “molts votaran que ‘sí’, alguns votaran que no, i alguns altres tenen dubtes”. Alcobé s’ha mostrat obertament dins dels primers. “Dir ‘sí’ és una decisió molt poc arriscada; dir ‘no’ és una decisió molt arriscada”, ha remarcat el cònsol, que ha deixat rotundament clar que “l’statu quo no el mantindrem”. Considera que hi ha molts convençuts dels beneficis d’Europa que no els farà falta llegir l’acord per mostrar-se a favor del pacte el dia del referèndum. En canvi, hi haurà un gros d’electors, en aquest cas no ha estimat quants, que s’oposaran a l’acord “per antieuropeïsme, antiGovern, per anti Xavier Espot o anti Jordi Alcobé”

Comentaris (33)

Trending