Espanya reobre aquest divendres la frontera però no permet els seus ciutadans venir

Els desplaçaments es limitaran, en un primer moment, a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran i els espanyols no podran venir al Principat fins a l'acabament de l'estat d'alarma

Comentaris

La frontera d'Andorra amb Espanya.
La frontera d'Andorra amb Espanya. Altaveu

Espanya reobrirà aquesta mitjanit la frontera amb Andorra. Els desplaçaments, però, es limitaran, de moment, a les zones incloses a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran, que es troba des de dilluns en la fase 3 de la desescalada. I es limitaran als andorrans i residents, però no a l'inrevès. Fins que acabi l'estat d'alarma, els espanyols no podran entrar al Principat. Els llocs on es podrà anar podrien ampliar-se quan altres regions sanitàries passin a fase 3, però la decisió dependrà llavors de la Generalitat.

La reobertura, almenys en direcció sud, de la frontera he estat acordada aquest dijous després d’un “treball conjunt de moltes hores” entre les autoritats andorranes i les espanyoles, com ha explicat l’ambaixador al Principat, Àngel Ros. En gran part ha ajudat a fer-lo realitat l’anunci que una mesura similar també s’aplicaria a Gibraltar.

El radi de mobilitat es podria ampliar a les regions de Girona i Catalunya Central quan saltin a fase 3 si la Generalitat ho autoritza

Això sí, es tracta d'una mesura de la qual només es podran beneficiar els andorrans i els residents. Es podrà creuar pel riu Runer cap a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran, que inclou les comarques veïnes de l’Alt Urgell i la Cerdanya, però també els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran. En canvi, els habitants d'aquesta zona no podran, encara, venir al Principat. De fet, no se'ls autoritzarà fins a la finalització de l'estat d'alarma. És a dir, a partir del 22 de juny.

Es tracta, segons ha explicat el diplomàtic espanyol, de la fórmula com s’ha superat l’escull que, fins ara, impedia prendre la decisió. “S’havia de resoldre la contradicció que va posar en relleu l’informe jurídic, que era que els ciutadans espanyols tindrien una mobilitat entre països i, en canvi, no entre províncies”, ha recordat Ros. Per desllorigar aquest problema, s’ha optat per “reconèixer als ciutadans andorrans i als residents uns drets de mobilitat”. En certa forma, es “dona el tomb a l’estudi” atorgant “drets addicionals a les persones que viuen a Andorra”.

Ángel Ros i Maria Ubach.
Ángel Ros i Maria Ubach han comparegut per explicar la mesura. T. S.

Per ara, només es podrà anar a l’Alt Pirineu i l’Aran, però en pocs dies aquest radi de mobilitat podria ampliar-se quan està previst que altres regions sanitàries passin també a la fase 3. De fet, si Madrid accepta la proposta del govern català -en principi s’ha d’anunciar aquest divendres-, a partir de dilluns farien el salt la de la Catalunya Central i la de Girona. Ros ha indicat que això no suposaria “automàticament” que els andorrans poguessin anar a aquestes comarques. Faltaria una autorització que, ja en la fase 3, depèn de la Generalitat.

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha destacat que la mesura és “fruit d’un treball molt intens i constructiu fet entre les autoritats d’Espanya i Andorra”. També ha volgut deixar clar que es tracta d’un “primer pas” que “anirà progressant”. A més, ha anunciat que aquest divendres hi ha previst una conversa telefònica entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el president espanyol, Pedro Sánchez.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending