El diplomàtic espanyol ha assegurat, en una sala plena d’autoritats i després d’algunes de les peces interpretades pel Trio Claret & Patrícia de No, que cal reforçar la cooperació transfronterera perquè “els reptes són molts: la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic; la millora dels serveis com la sanitat o l’educació; la protecció civil; les infraestructures, o la lluita contra la despoblació al Pirineu, entre molts altres afers que afecten els ciutadans d’ambdues bandes de la frontera, com és el cas de l’acord internacional sobre l’estació elèctrica d’Adrall, sobre el qual estem treballant intensament”.
L’ambaixador d’Espanya a Andorra, seguit atentament per diversos dirigents governamentals, ha iniciat el seu discurs, força sintètic, parlant del “món trasbalsat” en què vivim, per fer-se ressò d’alguns dels actuals conflictes o fins i tot, conflictes latents. N’ha parlat davant una sala plena de gom a gom. Hi havia mig miler de persones en xifres rodones representants de la classe política i agents econòmics i socials del país. També hi havia representació de països amb incidència a Andorra com França i Portugal -més cònsols honoraris de diversos estats- i representació de l’Alt Urgell.
Pérez-Desoy ha reiterat “el compromís de treballar junts en favor de l’acord d’associació amb la Unió Europea, en benefici dels ciutadans andorrans, i també del Pirineu Oriental”
Davant d’aquest fòrum, Pérez-Desoy, ha denunciat la invasió a Ucraïna i ha lamentat els enfrontaments armats a Orient Mitjà. “Cal reiterar la condemna de tots els actes terroristes i demanar l’alliberament dels ostatges i la fi de la violència”, ha dit respecte d’aquest darrer. També ha criticat “la incessant puja dels moviments populistes al món, i a Europa, amb les seves solucions sempre senzilles a problemes que són complexes, és també una amenaça a l’statu quo internacional, que ens ha donat seguretat durant tants d’anys”. I després de fer referència al fet que “les Nacions Unides, i en particular el Consell de Seguretat, pateixen una dramàtica paràlisi, per a la qual cal cercar solució amb urgència”, Pérez-Desoy ha destacat que “al bell mig d’aquest món convuls, la Unió Europea, malgrat els problemes actuals, que no podem amagar, ha aconseguit bastir un espai de pau i prosperitat difícilment comparable a cap altre”.
En aquest sentit, l’ambaixador ha recordat que “fa un any, en la declaració conjunta pel 30 aniversari de l’establiment de les relacions diplomàtiques bilaterals, vàrem refermar públicament el compromís de treballar junts en favor de l’acord d’associació amb la Unió Europea, en benefici dels ciutadans andorrans, i també del Pirineu Oriental”. Davant d’aquest recordatori, el diplomàtic ha reiterat “aquest compromís, i també la referència explícita que fa el Tractat de Lisboa als ‘estats de petita dimensió territorial’ i a l’obligació que imposa de ‘prendre en consideració les seves especificitats’; un imperatiu que ha estat molt present en tota la negociació de l’acord d’associació d’Andorra amb la UE”.
COOPERACIONS
El nucli essencial del discurs de Pérez-Desoy ha estat repassar totes les col·laboracions que manté Espanya i Andorra de forma bilateral o en el marc del marc transfronterer. Per exemple, una “cooperació policial, cada cop més intensa, en el marc del conveni de lluita contra la delinqüència, i que aporta el seu granet de sorra al manteniment de l’alt nivell de seguretat d’Andorra”. L’ambaixador també ha ressaltat “la col·laboració en el terreny formatiu entre la policia d’Andorra i la guàrdia civil i la policia nacional, que s’ha traduït aquest any, en més d’una quinzena d’activitats en àmbits tan variats com la violència de gènere, el tràfic de persones, la lluita contra el tràfic de drogues i el contraban; el control d’armes i explosius, la policia científica o les tècniques de rescat de muntanya entre d’altres”.
“La cooperació és oberta també als territoris, com les comunitats autònomes properes –Catalunya principalment- o les comarques veïnes de l’Alt Urgell, la Cerdanya i els seus municipis”
Pérez-Desoy també ha considerat “molt important” la col·laboració “en matèria educativa”, amb la qual cosa ha tingut un reconeixement pels components de la comunitat docent presents a l’acte. “La cooperació és oberta també als territoris, com les comunitats autònomes properes –Catalunya principalment- o les comarques veïnes de l’Alt Urgell, la Cerdanya i els seus municipis”, ha esmentat el diplomàtic abans de recordar que “tenim institucions com la Comunitat de Treball dels Pirineus o les reunions hispano-franco-andorranes de sanitat animal i fitosanitària i, en l’àmbit de la societat civil, la important Trobada empresarial al Pirineu”.
I sobre els aspectes respecte dels quals cal anar més lluny, i més enllà dels reptes ja indicats, Pérez-Desoy s’ha referit al fet que “sota l’empara del tractat de Baiona de 1995 de cooperació transfronterera, el darrer mes de juny, l’Organisme andorrà competent en aquesta matèria i la Generalitat de Catalunya varen signar un Conveni de cooperació en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments, important per si mateix, però que a més, obre la porta a la negociació d’altres convenis”. Finalment, ha dit l’ambaixador, “seguim amb molt d’interès propostes i projectes en aquest terreny, com el conegut projecte de l’Àrea funcional del Pirineu Oriental, impulsat per personalitats tant d’Andorra com dels territoris veïns de l’altra banda de la frontera”.
Comentaris (10)