Acció no té dubtes que cal que continuï tot tal i com està. La ministra d’Afers Socials en funcions i cap de llista d’Acció a les properes generals, alhora que vinculada des de fa molts anys a la Internacional Liberal, Judith Pallarés, afirma que “és evident que les negociacions no es poden aturar mentre el Govern està en funcions”. I hi afegeix que “recordem que aquest és un procés endegat fa molts anys i que les negociacions es fan conjuntament amb Mònaco i San Marino. A més, els equips negociadors destinen molt temps a temes tècnics que no impliquen decisions polítiques”. Per últim, “vull remarcar que aquestes negociacions seguiran amb el pròxim executiu per tal d'assolir un acord d’associació que en tot moment s’ha dit que seran els andorrans i andorranes qui el validaran en un referèndum”.
Pallarés afirma que “és evident que les negociacions no es poden aturar mentre el Govern està en funcions” i Cabanes manté que “no es tracta d’aturar res perquè estiguem en campanya electoral perquè al capdavall el país continua funcionant”
El cap de llista liberal, Josep Maria Cabanes, respecta la petició de l’aliança formada per PS i SDP perquè és una “societat democràtica tothom pot dir el que vulgui” i més encara a la porta d’uns comicis electorals. Ara bé, Cabanes deixa clar que “no es tracta d’aturar la negociació perquè estiguem en campanya electoral perquè al capdavall el país continua funcionant, el poble continua fent el seu dia a dia i, per tant, les negociacions també han de continuar”. El que sí que té clar el candidat liberal és que “és important informar el poble”.
Per a Cabanes, s’ha de mantenir la ciutadania informada al peu de la lletra de qualsevol avenç que hi pugui haver perquè “el poble els pugui madurar, els vegi positius pel país i el dia que es portin a votació en un referèndum el resultat sigui positiu”. De forma més genèrica, el cap de llista general ha recordat que en l’aproximació a Europa “hi ha dues fases, l’acord polític i l’acord econòmic. L’acord econòmic ja fa trenta anys que es negocia amb la UE i darrerament arran del ‘cas BPA’ s’han accelerat molt els acords en el camp financer”. I quan a “l’acord polític hem de preservar els nostres privilegis, la nostra sobirania, i és molt important tant la lletra gran com la lletra petita, perquè aquestes garanties que tenim d’Estat es continuïn preservant”.
ELS ‘CONTRARIS'
La fins ara parlamentària no adscrita Carine Montaner, ara candidata d’Andorra Endavant, assegura que en la seva formació “pensem que cal aturar les negociacions però no ara perquè hi ha les eleccions sinó aturar-les de moment per sempre perquè no convé a Andorra”. I ho il·lustra assegurant que “hi ha més riscos que beneficis sobretot a nivell de la lliure circulació de persones. Nosaltres volem una immigració controlada i triada com ara, amb les quotes de mercat laboral i tota la qüestió de filtres i foragitaments perquè pensem que va lligat a la seguretat del país. I la seguretat és innegociable i el que volem és una immigració volguda, controlada i triada. Això és la línia vermella que no passarem mai”.
Montaner: “Pensem que cal aturar les negociacions però no ara perquè hi ha les eleccions sinó aturar-les de moment del tot perquè l’acord no convé a Andorra. Hi ha més riscos que beneficis sobretot a nivell de la lliure circulació de persones”
A més a més, Montaner també afegeix que “també hi ha la qüestió dels impostos, i si mires alguns documents no està clar tampoc. Som del parer de no continuar les negociacions amb Europa i explicar que tenim problemes interns i que no hi ha pressa. No hem de córrer. S’ha de pensar molt bé les coses perquè hi haurà un abans i un després” d’un eventual acord d’associació amb la Unió Europea.
De la seva banda, el cap de llista de Concòrdia en la circumscripció nacional, Cerni Escalé, afirma que “hauria estat més respectuós esperar-se a continuar negociant fins que tornem a tenir el Consell General novament plenament operatiu”. Amb tot, el candidat de Concòrdia posa també l’accent en el fons. I en les formes emprades fins ara. En aquest darrer sentit, Escalé lamenta que en general hi ha hagut “molta opacitat”. “S’ha compartit poca informació amb els consellers dels partits del pacte polític, encara menys se n’ha donat a la resta de parlamentaris i molt poca informació ha arribat a la ciutadania”.
Escalé: “Han passat set anys parlant més sobre les formes que sobre el fons del contingut de l’acord. I sobre si interessa o no. I tot això sense tenir clar què implica per Andorra i sense avaluar què estem disposats a renunciar o a què no podem renunciar de cap manera”
Escalé alerta que “han passat set anys parlant més sobre les formes que sobre el fons del contingut de l’acord. I sobre si interessa o no. I tot això sense tenir clar què implica per Andorra i sense avaluar què estem disposats a renunciar o a què no podem renunciar de cap manera”. I per al número 1 de Concòrdia aquest és el gran perill. Per exemple, “si la majoria d’empreses i professionals liberals, davant una obertura pràcticament total i poc reversible, podran competir dins en el mercat” europeu ja simplement per un tema d’escala i davant els grans competidors que hi hauria davant.
I Cerni Escalé encara alerta del que ell creu que és, més encara, un gran risc, el de participar d’un acord a partir del qual “Andorra deixarà de decidir sobre moltes matèries que l’afectaran directament”. I cita aspectes com l’estadística, les relacions laborals o l’establiment d’entitats bancàries. Per al candidat de Concòrdia pot arribar a ser preocupant que s’hagin d’“acceptar mormes europees i que les decideixin els altres. Per això Suïssa es va aixecar de la taula”. I conclou assegurant que “és una barbaritat” dir que la UE pot resoldre l’acord duaner del 1990 si Andorra trenca la negociació perquè “des del Tractat de Lisboa la UE no ha resolt cap acord comercial amb cap Estat d’arreu del món”.