“Els referèndums els carrega el diable”

El catedràtic emèrit en ciència política Pere Vilanova ha estat un dels participants en el cicle de conferències ‘Work on Andorra’ i ha demanat claredat en la pregunta sobre l’acord d’associació, tot alertant dels perills de l’extrema dreta; el politòleg i conseller general de Condòrdia, Pol Bartolomé, ha remarcat que “és mentida que doni accés a un mercat únic de 400 milions de persones perquè els mercats estan molt fragmentats”

Pere Vilanova durant la seva explicació.
Pere Vilanova durant la seva explicació. Work on Andorra

Els avantatges i inconvenients de l’acord d’associació amb la Unió Europea s’han posat a sobre de la taula de l’edició d’aquest 2024 del ‘Work on Andorra’. El catedràtic emèrit en ciència política, Pere Vilanova, ha demanat claredat en la pregunta del referèndum per tal que els ciutadans sàpiguen que han de votar perquè diu que “els referèndums els carrega el diable”. En aquest sentit, ha demanat unitat entre els petits estats i alerta dels perills de l’extrema dreta.

“Miraré amb lupa la pregunta i abans de votar ‘sí’ o ‘no’ he de saber què em pregunten”. Així s’ha expressat Pere Vilanova davant la demanda del moderador si està a favor o no de l’acostament a Europa. Només començar ha deixat anar que “els referèndums els carrega el diable”. En aquest sentit,  exposa que les consultes “són una suma de descontents pels que es decanten pel ‘no’. Ha posat l’exemple de França quan els que estaven enfadats amb François Mitterrand van votar ‘no’ al Tractat de Masstrich.

Bartolomé assenyala que dir que “l’acord d’associació et dona accés a un mercat de 400 milions de persones és mentida”. Afegeix que “no funciona com a mercat únic perquè hi ha múltiples factors que mostren que està fragmentat

Vilanova s’ha mostrat preocupat perquè “la UE no va bé” i ha alertat dels perills de l’auge de l’extrema dreta. “Ens podem trobar una senyora Meloni o una senyora Le Pen i els microestats podem ser la primera víctima colateral. Anem amb les llums llargues”. Per aquest motiu, ha assenyalat la importància d’anar plegats els petits estats per tenir una major força.

Per la seva part, el politòleg i conseller general de Concòdria, Pol Bartolomé, ha recordat que Andorra és un país que no té tradició a l’hora de fer referèndums i ha demanat “tenir clares les bases de les quals partim. Tal com es formuli la pregunta tindrà una repercussió”. Admet que “un dels riscos del ‘no’ és que ens passi com el Regne Unit”. També assenyala que dir que “l’acord d’associació et dona accés a un mercat de 400 milions de persones és mentida”. Afegeix que “no funciona com a mercat únic perquè hi ha múltiples factors que mostren que està fragmentat i els intercanvis transfronterers són complexes”.

Bartolomé remarca que Andorra s’ha de preguntar què pot oferir al mercat interior i el més positiu, diu, “és que és un marc estable de diàleg amb Brussel·les, tot i que apostar per una obertura generalitzada de l’economia genera dubtes”.

Pol bartolomé, Juli Minoves, Judith Pallarés i Pere Vilanova.
Pol bartolomé, Juli Minoves, Judith Pallarés i Pere Vilanova.

Sobre aquesta temàtica, la presidenta d’Acció i exministra, Judith Pallarés, té clar que “Andorra sola li serà difícil obtenir diferents consideracions”. És conscient que la tendència actual a la Unió Europea passa per “voler controlar cada vegada més la immigració”. Considera que l’acord que s’ha signat és “un bon acord”, malgrat que requerirà molts esforços per afrontar els riscos.

Finalment, el rector de la Universitat d’Andorra, Juli Minoves, ha recordat que el Principat ha tingut la tendència d’acostar-se progressivament a Europa, tot i que ha alertat que “la Unió Europea no és les germanetes dels pobres”. Admet que en l’àmbit de l’ensenyament superior “hi ha moltes possibilitats”, però reconeix que entrar al programa Erasmus Plus “val molts diners i no sé si ens ho podrem permetre”.

Comentaris (9)

Trending