“El risc més gran és quedar-se aïllat”

L’advocat i ex polític espanyol Miquel Roca remarca, en una conferència organitzada per una CEA que aposta per un “sí crític, exigent i vigilant”, la importància de l’acord d’associació amb la Unió Europea en un món cada cop més globalitzat i adverteix que un ‘no’ pot ser “misèria per al futur”

Miquel Roca, durant la conferència.
Miquel Roca, durant la conferència.

Tot té un risc. Cert, però hi ha decisions que en tenen més i altres, menys. I quedar-se aïllats d’Europa, via un ‘no’ a l’acord d’associació entraria entre les primeres. Almenys així ho ha apuntat l’advocat -a la vegada un dels pares de la Constitució espanyola del 1978-, Miquel Roca. L’ex polític espanyol ha estat el protagonista de la primera d’una sèrie de conferències organitzades per la Confederació Empresarial (CEA) per analitzar, segons el seu president, Gerard Cadena, “els pros i contres” del conveni. Un document el qual, no ha negat el màxim responsable de la patronal, es mostren favorables, tot i que amb un “sí crític, exigent i vigilant”.

Abans de la ponència, en declaracions als periodistes, Roca ha volgut mostrar-se prudent a l’hora d’indicar quina decisió hauria de prendre Andorra. Al final, però, ha acabat posant en relleu un aspecte que considera clau. Qualsevol opció, ha advertit, “té un risc”. És a dir, tant un ‘sí’ com un ‘no’ en el futur referèndum. Però el nivell no és el mateix. “El risc més important és no ser-hi. Aïllar-nos, quedar-nos al marge”, ha comentat. I és que, afirma, “el que això té com a contraprestació és la minimització”.

El sentit del projecte europeu és que fins i tot els petits poden fer escoltar la seva raó. I si es té, s’acabarà acceptant”, ha manifestat l’advocat i ex polític espanyol

Per tant, ha quedat clar que l’advocat tenia la intenció de posar en relleu que el camí més encertat és anar de bracet amb la UE. De fet, el títol de la ponència és ben explícit: ‘Andorra Unió Europea: un camí de futur’. És la primera d’una sèrie de conferències que, des de la CEA, es volen impulsar per avaluar “els pros i contres” del conveni. Aquest ho ha abordat des d’un àmbit més global; en el futur, es volen fer d’altres més sectorials. Tot per anar ajudant a l’hora de prendre una decisió que, almenys la patronal, té bastant assumida.

En paraules de Cadena, “un sí exigent, crític i vigilant”. Des de l’entitat es considera que l’acord d’associació és el camí a seguir. Entre altres motius, perquè “l’acord és clau per aconseguir una major diversificació de l’economia i, per això, és positiu”. Ara bé, també es deixa clar que es vol “incidir en alguns aspectes” que, consideren, “es poden millorar”.

Així, el president de la CEA ha posat en relleu que “tots els països tenen uns acords marc, però després també una lletra petita que és la protecció del seu teixit empresarial”. Per això, defensa que en el desenvolupament del conveni cal apostar per diferents mesures, com ara “períodes transitoris” que permetin als negocis del Principat competir en igualtat de condicions tant a dins del país com a l’exterior.

Al llarg de la conferència, de prop d’una hora de duració, i davant una sala plena d’empresaris però també de diferents autoritats, des del cap de Govern, Xavier Espot a ministres com Conxita Marsol o Ramon Lladós al síndic general, Carles Ensenyat, així com consellers generals dels diferents grups parlamentaris, Miquel Roca, qui fou un dels pares de Constitució espanyola no ha amagat que, malgrat apuntar que “no estic aquí per dir-vos què heu de fer”, és clarament partidari de l’acceptació de l’acord. Especialment en un món cada cop més globalitzat. “Qui es vol pensar que algú podrà fer una política pròpia?”, s’ha demanat.

I és que, ha remarcat, en el futur “Europa haurà de construir polítiques globals i les haurà de traslladar”. I en aquest procés, indica, “és necessari que hi participi tothom”. I aquí és on ha afirmat que “Andorra També i a mi m’agradaria”. Més enllà d’això, ha assegurat que acceptar l’acord “és un camí que obre moltes possibilitats” i ha volgut deixar clar que “des de dins d’Europa, es podrà gestionar el canvi, però des de fora només es rebrà l’impacte”. I és que, ha alertat, “que ningú pensi que es podrà evitar els costos negatius”.

En canvi, amb l’acord d’associació, ha defensat que Andorra podrà fer sentir la seva veu. Fins i tot, sent petita. “El sentit del projecte europeu és que fins i tot els petits poden fer escoltar la seva raó. I si es té, s’acabarà acceptant”, ha manifestat. A la vegada, ha advertit novament contra l’aïllament. O, en aquest cas, “la solitud” que, ha deixat clar, “a llarg termini representa misèria”.

Roca ha insistit en el fet que, ara, “el futur passa per reforçar Europa” i que “un país petit com a Andorra té en la seva decisió un valor simbòlic extraordinari”. Al seu entendre, el Principat “ha de decidir el que vulgui”, però ara té “l’oportunitat de construir el futur, de ser-hi, d’associar-se”. I de “fer un futur on Andorra sigui un nom propi, però dins del projecte europeu”.

Comentaris (29)

Trending