Les donacions ‘internacionals’ no es veuen afectades per les dificultats locals

Mans Unides espera recaptar els 66.192 euros que li fan falta per poder sufragar els set projectes en què pretén participar aquest 2024 arreu del món, ‘estrenant-se’ per primer cop a l’Afganistan

Presentació de la campanya de projectes 2024.
Presentació de la campanya de projectes 2024. Toni Solanelles

“Les donacions ens demostren que no.” Que la societat andorrana manté la solidaritat també amb els projectes internacionals. “Som conscients que a Andorra hi ha gent que ho passa malament i que no poden donar”, però no tot és demanar diners. La tasca d’una organització com Mans Unides també “és informar”. I exposar què passa en països d’arreu del món que ho passen encara més malament del que ho poden passar alguns ciutadans del Principat.

Les explicacions són de la presidenta de la delegació andorrana de Mans Unides, Meritxell Farrero, que aquest dijous ha presentat els projectes en què l’ONG participarà durant la campanya 2024. Són els set projectes que més suport han tingut dins de l’entitat, perquè hi havia altres propostes sobre la taula. Per sufragar tot el que preveuen els calen 92.322 euros, al tomb dels 100.000 euros que anualment recullen. Però no parteixen de zero.

En efecte, el Govern ha fet una aportació de 7.500 euros per a un projecte que Mans Unides impulsa a Uganda en col·laboració amb una altra ONG andorrana, de veterinaris, anomenada Daktari. Es tracta d’un proveïment d’aigua de boca a la població local i al bestiar domèstic a la zona de Muramba, a Uganda, mitjançant la construcció d’un sostre captador d’aigua i un dipòsit de 30.000 litres de capacitat.

WhatsApp Image 2024 02 15 at 12.37.55
Meritxell Farrero, presidenta de Mans Unides.

També tenen tot l’import necessari (18.630 euros) per injectar en un segon projecte, en aquest cas al Perú. Una donació privada assumeix tot el cost de construcció de dues aules al segon pis de la Institución Educativa Giordano Liva del nivell de primària. Mans Unides ja havia contribuït en anys precedents en la construcció d’altres dues aules.

Mans Unides pretén participar aquest 2024 en projectes a Burkina-Faso, al Camerun, a Colòmbia i a Madagascar a través de la diocesana d’Urgell. També per primera vegada es durà a terme una acció a l’Afganistan, a través de l’ONG Ponts per la Pau de Nadia Ghulam, amb qui es va fer el contacte quan va venir a Andorra a fer una xerrada. En aquest cas es tracta d’un taller de costura per a 170 dones en situació d’extrema vulnerabilitat. Calen 14.000 euros per comprar màquines de cosir, material i teixits per formar dones a fabricar compreses de roba i empoderar-les econòmicament.

L’EFECTE ÉSSER HUMÀ

Farrero ha remarcat que el donador objectiu sol ser ciutadans del país amb més o menys poder adquisitiu. Però que la informació es dirigeix a tothom. També els actes que es fan. Es recupera l’aplec d’esbarts, que per culpa de la pandèmia i de les obres al Prat del Roure feia uns anys que no es duia a terme. L’acte es durà a terme el 23 de març. Abans, el 21 de febrer, hi haurà una taula rodona a la Llacuna amb la participació de diversos ciutadans del país (Rosa Duró, Vicky Ticó, Micky Ramón, Javier Morales i Èlia Riba) que fan voluntariat internacional. També hi haurà un cinefòrum el 29 de febrer als cinemes de l’Illa. Es projecta el film ‘La buena mentira’.

Les dues darreres activitats tenen entrada lliure. L’entrada a l’aplec dels esbarts tindrà un preu de 8 euros, íntegrament destinats als projectes d’aquest 2024. El quart acte que es fa, organitzat per l’Arxiprestat de les Valls, serà un sopar solidari a 10 euros per cap que es farà el 7 de març al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Hi participarà el Cor de Rock.

“Amb el canvi climàtic ells (els països del mal anomenat Tercer Món) necessiten més eines per trobar aigua perquè havent-hi menys pluges hi ha també menys recursos”

Més enllà de tot plegat, la presidenta de Mans Unides ha ressaltat que per aquest 2024 l’eslògan de l’ONG en la demarcació hispana és ‘L’efecte ésser humà. L’única espècia capaç de canviar el planeta’. Farrero ha explicat que aquest reclam lliga dues coses: el consumisme i la necessitat de canviar els hàbits i el canvi climàtic. La humanitat és l’única de poder canviar la dinàmica en què està immersa, ha vingut a dir la màxima responsable de la delegació andorrana de l’ONG. “Tenim uns hàbits molt consumistes”, ha lamentat Farrero, que ha indicat la necessitat de reduir aquest consum per reduir també l’excés de roba usada, de plàstics, d’elements electrònics… que acaben amuntegats en països del mal anomenat Tercer Món.

“Ells en pateixen les conseqüències”, ha explicat Farrero respecte d’indrets de Ghana o Xile que acaben sent ‘cementiris’ de deixalles electròniques o de roba. Certament, en alguns d’aquets llocs “viuen de recuperar les nostres deixalles” perquè no tenen res més. I el lligam de l’eslògan d’enguany amb els projectes que impulsa Mans Unides Andorra és el fet que moltes de les iniciatives tenen a veure amb la recuperació d’aigua. “Amb el canvi climàtic ells necessiten més eines per trobar aigua perquè havent-hi menys pluges hi ha també menys recursos.” Se’n ressenten els animals i les collites. De moment, les donacions no se’n ressenten.

Comentaris

Trending