Vives ha explicat que la delegació “funciona bé, a poc a poc, però penso que amb el ritme que hem de funcionar”. I és que segons ha detallat, hi ha força acords sobre la taula i per tant, “la feina efectiva de la delegació ha començat”.
De moment la delegació encara no disposa d’una seu física, però Vives ha indicat que la previsió és poder-la obrir entre “març i abril”, ja que en aquests moment l’edifici on ha d’anar es troba en obres. La delegada ha preferit, de moment, no desvelar quin serà el lloc exacte. “En breu”, també està previst que s’incorporin dues persones a més de la delegada i en el futur, “en funció de les necessitats”, es valorarà si cal algú més.
“En breu”, també està previst que s’incorporin dues persones a més de la delegada.
Amb tot, s’assegura que es treballa “de forma discreta, però anem treballant” i és que com ha explicat “hi ha molts acords que funcionen entre els dos governs”. A més, ha explicat que ja s’han posat en marxat els quatre grups de treball i un grup de reflexió que es van acordar crear arran de la reunió entre Pere Aragonès i Xavier Espot que es va celebrar el mes de setembre passat a Barcelona. “Ja s’han reunit i han començat a treballar i aviat podrem explicar-ne algun detall”, ha conformat. Cal recordar que els grups de treball es preveien per àmbits com són la salut, les infraestructures, la gestió dels residus i l’energia, mentre que el de reflexió feia referència als fronterers.
ESTRATÈGIA EXTERIOR
Un dels aspectes dels quals està també molt pendent la delegada de la Generalitat a Andorra és l’Estratègia Catalunya Exterior 2023-2026 que van presentar aquesta setmana el president de la Generalitat i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, coincidint amb la reunió anual del Consell de la Catalunya Exterior. Es tracta d’un conjunt de polítiques i accions concretes destinades als 500.000 catalans que el govern català ha calculat que viuen fora de Catalunya. L’estratègia inclou també un pla de retorn per aquells catalans que es plantegen tornar, uns serveis que es preveu activar el 2024.
“És cert que és un projecte que encara està una mica a les beceroles”, reconeix Anna Vives, que destaca especialment, però, que “és la primera vegada” que es determina una estratègia en aquest àmbit i que contempla dur a terme un anàlisi “de les necessitats” dels catalans que viuen a fora per poder determinar les accions que millor les cobreixin.
“éÉ la primera vegada” que es determina una estratègia en aquest àmbit i que contempla dur a terme un anàlisi “de les necessitats” dels catalans que viuen a fora
Darrerament s’ha detectat un retorn important de catalans a Catalunya “i això ha motivat a activar aquest pla, també com una mesura útil per recuperar talent”.
També ha indicat que durant l’any vinent s’ha de posar en marxa un portal web que suposarà “una finestreta única per accedir als serveis que presten totes les conselleries” i que poden interessar als catalans que viuen a l’exterior.
Vives reconeix que molt sovint, en el cas d’Andorra, hi ha molta més proximitat i coneixement d’aquests serveis, però assegura que “l’estratègia també serà aplicable aquí”.