Espanya i Portugal han d’acudir al Principat amb delegacions força àmplies. La República Dominicana, que ha d’agafar el relleu d’Andorra en l’organització de la propera Cimera, encara pretén viatjar a Andorra amb una delegació molt més nombrosa. Mentre que és Guatemala qui serà més discret. Molt més discret. L’equip de la secretaria general iberoamericana també serà a Andorra. La seva màxima responsable, Rebeca Grynspan, ja havia d’haver estat aquest dijous al Principat per participar en la trobada telemàtica de ministres d’Afers Exteriors, però veient la situació i que Maria Ubach, una de les persones contagiades, no podria estar presencialment a Soldeu, va retardar el seu desplaçament.
Totes les fonts consultades, però, han assegurat que Grynspan té intenció de viatjar a Andorra diumenge. I que la resta de delegacions mantenen inalterable el seu calendari. A Soldeu els preparatius de la cimera ja són més que visibles. Fins ara s’havien fet treballs en matèria de preparació d’estratègia a nivell de seguretat. Però aquest dijous ja s’hi han col·locat pancartes al·ludint a la Cimera i altres elements, com piquets o tanques per delimitar espais i prohibir l’estacionament de vehicles en segons quins punts.
Els funcionaris d’Exteriors també han mantingut diverses trobades. Telemàtiques en la seva immensa majoria. Perquè ja sigui per positiu, per contacte o per prudència i precaució, la majoria dels treballadors del departament que lidera Ubach estan confinats. Molts d’ells, fins i tot, no podran ni desenvolupar les tasques que tenien assignades per dur a terme durant la Cimera. En aquest sentit, i en alguns funcionaris, hi ha una mica de tristesa que el treball realitzat durant temps no pugui veure la seva culminació pràctica.
Aquest dijous, de bon matí, hi havia cert temor que, no pas per Andorra, que mai no ha tingut cap intenció de cancel·lar la Cimera presencial, sinó que altres delegacions comencessin a retirar la seva presència i acabés tot plegat obligant a una trobada gairebé cent per cent telemàtica, el que hauria “diluït molt la visibilitat que tindrà Andorra”, asseguren les fonts, tan sols amb la presència dels alts mandataris dels quatre països que, al marge d’Andorra i la secretaria general iberoamericana han d’estar presencialment al Principat. D’aquí que quan arran de les diverses reunions que hi ha hagut s’ha anat confirmant que tot es mantenia igual, tot i els onze positius al ministeri i els múltiples confinaments, hi ha hagut certa eufòria o tranquil·litat.
Trobada telemàtica ministerial per consensuar la declaració de la Cimera i advocació per l’accés universal a les vacunes contra la Covid-19
Els ministres d’Afers Exteriors (i en alguns casos els viceministres) de tots els països que composen el ‘poder iberoamericà’, inclosa la titular andorrana Maria Ubach, han treballat aquest dijous de forma telemàtica el que haurà de ser la declaració fruit de la Cimera de la setmana que ve, una trobada que tindrà especialment dos punts clau: la innovació i la pandèmia. En els documents, que seran difosos en concloure la Cimera després de ser aprovats pels mandataris, s’advoca per l’accés universal a les vacunes contra la Covid-19; es planteja reformar, de manera urgent, els instruments de finançament perquè els països més afectats per la pandèmia rebin una ajuda més ràpida i flexible, i es presenta un fons de garanties recíproques per reactivar el sector cultural. Així mateix, s’impulsa la posada en marxa d’un programa de prevenció i eradicació de la violència de gènere, i es reforça el compromís de la regió amb la innovació per al desenvolupament sostenible. La ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, ha destacat que la declaració reflecteix la posició política d’Iberoamèrica al voltant de la recuperació econòmica, l’accés equitatiu a les vacunes, la incorporació de la dimensió mediambiental, la situació de les persones més vulnerables, en particular de les dones, i la construcció de societats més inclusives. A més, ho ha assenyalat com “un document transversal de la Conferència que situa la innovació com a element essencial per a la consecució el desenvolupament sostenible”. De la seva banda, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha afirmat: “Si durant el 2020 ens va unir el problema, el 2021 ens ha d'unir la solució. Estem obligats a aprendre per ressorgir més forts, més responsables, més solidaris i més respectuosos amb nosaltres mateixos, amb els nostres conciutadans i amb el nostre entorn vital. Arribem a aquesta Cimera amb els deures fets”.