Conveni entre Càritas Andorrana i Càritas Diocesana d’Urgell per gestionar l’excedent de roba

De les 72 tones de tèxtil que es van recollir al país el 2023 només un 32% es va reutilitzar a través de les botiges de segona mà, mentre que un 33% ja s’exportava, una tasca que ara es farà a través de l’empresa d’inserció laboral Nougrapats

Villas i Casanova en el moment de signar el conveni. M. P.

Càritas Andorrana i Càritas Diocesana d’Urgell han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per tal de gestionar els excedents de tèxtil que tenen al Rober. Tal com ha recordat la presidenta de l’entitat andorrana, Anna Maria Villas, de les 72 tones de roba que es van recollir al Principat el 2023, només un 32% es va reutilitzar a través de les botigues de segona mà que té l’entitat, mentre que un 33% es va exportar per reutilitzar-la en la indústria o altres sectors. Ara l’excedent el recollirà cada setmana Càritas d’Urgell a través de l’empresa d’inserció laboral Nougrapats.

“Sí que hi ha necessitat, però hi ha més excedent que necessitat”, ha explicat Villa, remarcant que a diferència de fa 40 anys, quan es va començar la recollida de roba, hi ha via pocs usuaris i poques peces que es recollien. Ara en canvi, “ens canviem molt la roba i en comprem molta perquè se’n pot trobar a bon preu”. En aquest sentit, ha defensat que la gent segueixi donant la roba abans de llançar-la perquè “és un projecte que a part de ser social és mediambiental”. Recomana que aquelles peces que no s’han de fer servir, “millor donar-les a un lloc que sabem que es gestiona i que a més dona feina a gent”, perquè si es llencen “acaba cremada i contamina molt”.

 

I d’aquesta gestió se n’ocuparà a partir d’ara Nougrapats. L’empresa té autorització de l’Agència de Residus de Catalunya i és sòcia de la cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre Moda Re, impulsada per la Confederació de Càrtias d’Espanya. Segons ha explicat el director de Càrtias Diocesana d’urgell, Josep Casanova, l’any passat l’empresa va gestionar 450 tones de residus tèxtil, 40 de les quals es van aprofitar per vendre. La recullen amb més de 100 contenidors repartits en més de 50 poblacions del Bisbat d’Urgell i després la classifiquen i la processen. Disposen a més de 3 botigues de Moda Re (a Balaguer, Mollerussa i la Seu) a més d’una botiga de mobles de segona mà.

“El 60% del residu tèxtil va a l’exportació i això no és correcte”, ha afirmat Casanova, que ha recordat que l’any que ve entrarà en vigor una directiva europea que obliga a tots els municipis a fer gestió dels residus tèxtil i per tant, caldrà gent per fer-la. En aquest sentit, el conveni permetrà crear llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social. Amb tot ha defensat que abans del reciclatge cal reduir residus i en segon lloc, reutilitzar.