El Consell d’Europa torna a tocar la cresta a Andorra perquè els polítics no publiquen els seus béns

La divisió de l’organisme que lluita contra la corrupció tampoc no accepta el sistema d’elecció dels membres del Consell Superior de la Justícia

El GRECO és el grup del Consell d'Europa que lluita contra la corrupció.
El GRECO és el grup del Consell d'Europa que lluita contra la corrupció. ARXIU

El Consell d’Europa continua tenint Andorra com a país no complidor en qüestions que considera clau per combatre la corrupció en llocs institucionals clau com els parlamentaris, els jutges i els fiscals. I després de set anys, la divisió de l’organisme que lluita contra les corrupteles -el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) lamenta que el Principat encara no hagi complert del tot quatre de les tretze recomanacions que va imposar al 2017. Així, especialment retreu que no siguin públics els béns dels consellers generals i dels polítics en general i tampoc no accepta el sistema d’elecció dels membres del Consell Superior de la Justícia.

Són exigències que es reiteren en el temps. El GRECO fa públic aquest dimecres el resultat d’una addenda al segon informe de compliment respecte de la quarta ronda d’avaluació. En un primer moment es va considerar insuficient el que havia anat implementant Andorra. I la situació no ha anat gaire a millor. Perquè el darrer informe, de tretze recomanacions en considerava 8 d’implementades, quatre de parcialment implementades i una que no s’havia fet ni el més mínim esforç per implementar-la. La situació ara no ha canviat gaire. Només es dona com a correcta aquella recomanació que fa referència al codi de conducta dels parlamentaris. Però tot i així, considera que s’han de fer esforços durant la legislatura sobretot en relació amb els assessors. 

Casal, durant la roda de premsa.

Relacionat

Govern no veu necessari fer públiques les declaracions de béns malgrat l’informe del GRECO

La resta de deures que tenia Andorra, no s’han fet. Continuen si fa o no fa igual que el primer dia. Així, un dels elements més significatius té a veure amb la declaració dels béns dels consellers generals i, per extensió, de tots els polítics i fins i tot dels seus familiars. Si bé es va buscar un sistema de declaració -aquella documentació que es diposita davant de la notaria i poca cosa més-, per al Consell d’Europa és manifestament insuficient. I així ho recull l’addenda al segon informe de compliment emès aquest dimecres. 

Així, “el GRECO va assenyalar que els parlamentaris havien de declarar els seus béns, però aquestes declaracions no es van publicar ni es van estendre als cònjuges o familiars a càrrec”. I “atès que les autoritats andorranes no han informat de cap novetat en relació amb les preocupacions pendents, el GRECO només pot concloure que la recomanació es manté parcialment implementada”. En la mateixa situació continuen dues recomanacions més. Una d’elles és la referent a les conductes ètiques dels jutges, magistrats i fiscals. I que es faci formació en relació a les esmentades conductes.

“El GRECO va recomanar que es modifiqués la composició del Consell Superior de Justícia per garantir que hi hagi una representació adequada dels jutges i fiscals elegits pels seus companys entre els seus membres”

Certament, els darrers temps el Consell Superior de la Justícia va impulsar un codi d’ètica, però el GRECO ve a dir que no hi ha tota la cadena d’accions, d’actuacions, que caldria implementar perquè les conductes poguessin ser realment ètiques i hi hagués un control real de les mateixes (i dels incompliments i vulneracions). En fi, “encara no s'ha creat el comitè ètic creat per perpetuar aquests consells i insta les autoritats a constituir-lo el més aviat possible per tal de fer operatiu aquest marc institucional” i, per tant, no es pot donar per bo les dues recomanacions ans esmentades.

I finalment, on hi ha més diferència entre el que es pretén al Consell d’Europa i el que realment fa Andorra és amb l’elecció dels integrants del Consell Superior de la Justícia. En efecte, “el GRECO va recomanar que es modifiqués la composició del Consell Superior de Justícia per garantir que hi hagi una representació adequada dels jutges i fiscals elegits pels seus companys entre els seus membres”. I “es recorda que en l'informe anterior aquesta recomanació no es va aplicar”

Doncs bé, tot continua fa o no fa igual. “El GRECO va assenyalar les novetats legislatives que millorarien la transparència del procés de nomenament dels jutges i fiscals que formen part del Consell Superior de Justícia (CSJ) i també del membre del CSJ elegit per jutges, magistrats i fiscals, però va considerar que aquests desenvolupaments no eren suficients”.

I és que des del Consell d’Europa s’exigeix que hi hagi un “reequilibri” en la composició del Consell Superior “per garantir que hi hagués una representació adequada dels jutges i fiscals elegits pels seus companys”. “Atès que les autoritats andorranes no aporten cap prova de cap mesura nova capaç de complementar l'aplicació de la recomanació, el GRECO només pot concloure que la recomanació vii encara no s’ha implementat.”

Comentaris (20)

Trending