L’1 d’agost hi ha d’haver una reunió on sí que s’hauria de donar per tancat el text del pacte d’Estat. Queda pendent, com aquell que diu, d’una reformulació d’alguns aspectes a demanda de Terceravia-UL. Aquest dijous ha acudit a la reunió en nom de la formació d’origen lauredià la jurista Maria Àngels Tarrés, que ha posat damunt la taula tot un seguit d’observacions que en alguns punts trencava el consens que prèviament s’havia establert. Per això ha calgut anar fent equilibris per poder sumar al pacte d’Estat la força ‘pintadista’.
També espera el Govern que se sumi a l’aliança per a la cerca de l’acord el principal partit de l’oposició. Concòrdia vol avaluar més del que ho ha fet fins ara, i ja amb tota la documentació necessària damunt la taula, l’impacte d’associar-se amb Europa en les condicions en què s’ha estat negociant. L’1 d’agost la formació liderada per Cerni Escalé no donarà cap ‘sí’, tampoc no transmetrà el ‘no’ rotund que ja ha exposat aquest dijous Carine Montaner. La líder d’Andorra Endavant ho ha deixat clar: “Ens retirem.”
La formació parlamentària considera que l’acord d’associació no és un instrument adequat per a un Estat tan petit com l’andorrà. Hi ha massa dubtes. De fet, de dubtes també en té Concòrdia. Però conscient que se l’espera, analitzarà al màxim detall tots els annexos. No hi ha una data per tenir signat el pacte d’Estat. Però sembla obvi que abans de l’inici de la nova ronda negociadora, la tercera setmana de setembre, es voldrà saber clarament des del Govern amb qui es compta i amb qui no.
Demòcrates (amb Jordi Jordana a la reunió), Ciutadans Compromesos (Carles Naudi), socialdemòcrates (Judith Salazar), Acció (Judith Pallarés), Liberals (Víctor Pintos) i Progressistes-SDP (Jaume Bartumeu) tenen clar o força clar el sí al pacte d’Estat. Si l’1 d’agost la revisió del text que s’ha encomanat a Govern a partir de les observacions de Terceravia i el debat posterior convenç els lauredians, UL també s’hi adherirà. Més dubtes manté Concòrdia (Cerni Escalé) i la sortida ja anunciada l’ha deixat clara Andorra Endavant (Carine Montaner) malgrat que el Govern i el màxim responsable de l’executiu, en sengles piulades a les xarxes, han preferit fer apreciacions encara força neutres i, en tot cas, per assegurar que es va avançant amb poca o molta unitat.
Nova trobada amb totes les forces polítiques per avançar en la configuració del pacte d'Estat per l'acord d'associació amb la Unió Europea. La mà estesa del Govern té l'objectiu d'assolir una entesa la més àmplia i consensuada possible per tenir missatge unitari davant de la UE. pic.twitter.com/7Q8QrWpUtd
— Govern d'Andorra (@GovernAndorra) July 20, 2023
L’1 d’agost no només s’hauria de tenir ja el text definit encara que formalment no es firmi ja el pacte estricte d’Estat, que segurament tindrà una visibilització amb un acte públic més o menys pompós, sinó que el Govern -a la reunió d’aquesta tarda hi eren el cap, Xavier Espot, el secretari d’Estat encarregat de les Relacions amb la UE, Landry Riba, i la consellera diplomàtica d’Espot i exministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach- ha de situar del tot a les formacions el detall de l’estat de les negociacions i en quin punt s’hauran de reprendre a partir de final de setembre.
LES POSICIONS
Com s’ha dit, un dels posicionaments més clars i contundents ha estat el d’Andorra Endavant a través de Carine Montaner. La màxima responsable de la formació ha assegurat que la retirada del pacte d’Estat obeeix al fet que signar-lo comporta l’acceptació que hi ha d’haver un acord d’associació sí o sí i hi ha “moltes coses que ens fan pensar que no està adaptat a Andorra. Pensem que per un petit país amb les nostres particularitats, la fórmula de l’acord d’associació no és adaptada” perquè, entre altres coses, “no podem assumir el cabal de la UE, que implicarà un cost alt per tornar a dimensionar l’administració pública”. “Hi ha massa dubtes”, ha reiterat la parlamentària.
Montaner:
“Treballarem de forma constructiva a la comissió d’Exteriors on es farà un seguiment. Ajudarem el Govern a trobar estratègies de negociació però en cap cas estem convençuts que cal un acord per Andorra”
Montaner ha recordat també que Andorra en cap cas tindria “el dret de vet” i les esmenes que es fessin als instruments normatius que es plantegessin des de Brussel·les “el comitè mixt les acceptarà o no. I això és inassumible per Andorra”. La sortida del pacte d’Estat, o el fet de no adherir-s’hi no suposa que no es faci un treball en relació amb la UE. “Treballarem de forma constructiva a la comissió d’Exteriors on es farà un seguiment. Ajudarem el Govern a trobar estratègies de negociació però en cap cas estem convençuts que cal un acord per Andorra”, ha insistit Montaner.
La cap d’Andorra Endavant s’ha referit també a aspectes molt concrets tot dient que “pensem que és el Govern qui ha de demanar els antecedents penals i no les empreses per tal de conservar l’alt nivell de seguretat ciutadana”. Amb tot, també hi ha hagut elogis moderats cap a l’executiu, de qui ha destacat que “veiem la voluntat de transparència i diàleg”. En aquest marc, Carine Montaner ha assegurat que “podrem anar a parlar tot i no estar en el pacte amb la comissió negociadora amb demanda prèvia a Govern”.
També ha estat important el posicionament i l’aportació de Concòrdia. El president d’aquest grup parlamentari, Cerni Escalé, ha assegurat que “necessitem analitzar annex per annex les obligacions i els acords parcials” que ja ha indicat el Govern a la UE i per això “ens donem de termini fins a l’1 de setembre” per fer tota aquesta feina. Escalé ha recordat que no ha estat fins aquesta setmana que l’executiu els ha lliurat els documents de posició tècnica que defensa Andorra després d’haver rebut l’acord marc i els annexos.
Per a Escalé, l’acord ha de ser “una cosa bona per al país” i Concòrdia manté “una mirada oberta” respecte del text i les posicions i pactes que s’han anat establint. Però per això cal que es “ponderin els avantatges i els inconvenients”
El màxim representant de Concòrdia ha deixat clar que “no descartem” afegir-se al pacte d’Estat però “hem indicat” que han de fer la feina prèvia d’anàlisi atès que fins ara no havien tingut accés a la documentació oficial. Per a Escalé, el pacte d’Estat està “bastant avançat” i aquest dijous ell mateix ha pogut fer precisions en el redactat del text que s’està treballant. I que no s’ha tancat. Fer aquesta repassada en grup “ha anat bé” i ha servit per conèixer més de prop tot plegat, alhora que s’ha anat “afinant el redactat”.
Amb tot, Cerni Escalé ha reconegut que “els dubtes persisteixen” alhora que ha admès que “hi ha interès” per part de Govern en què el principal partit de l’oposició s’afegeixi a l’acord estatal. D’aquí que, informalment, se’ls hagi concedit aquest temps d’estudi documental. Quan hagin fet aquest procés “farem una assemblea interna del partit i comunicarem si continuem o no” endavant. El president de Concòrdia ha deixat clar que l’anàlisi és “una qüestió de responsabilitat”.
Per a Escalé, l’acord ha de ser “una cosa bona per al país” i Concòrdia manté “una mirada oberta” respecte del text i les posicions i pactes que s’han anat establint. Però per això cal que es “ponderin els avantatges i els inconvenients” i que el text que s’acabi tancant “sigui acceptable per a nosaltres”.
ELS CLARAMENT FAVORABLES
Si bé ha estat impossible tenir el parer de Jaume Bartumeu, Maria Àngels Tarrés o Carles Naudi, sembla clar que les seves respectives formacions s’afegiran al pacte d’Estat. Com ho farà òbviament Demòcrates. El president del grup demòcrata, Jordi Jordana, ha recordat que “el nostre programa portava negociar el millor acord” i d’aquí que no hi ha dubte que la formació taronja ja ha deixat clar que està plenament adherida al pacte. I és que, a més a més, “el text de l’acord el veiem bé en general”. Ara bé, “respecte a la negociació cal veure com avança”.
Des d’Acció, Judith Pallarés s’ha mostrat satisfeta que se’ls tingui en compte però, alhora, ha lamentat la lentitud amb què, segons aquesta formació que té un peu i mig dins del Consell i el Govern i un mig més a fora, avança la negociació per tancar el text del pacte d’Estat. “No acabem de tancar”, s’ha lamentat la dirigent d’Acció. “Les aportacions d’Acció estan introduïdes i estem contents però voldríem avançar uns mica més ràpid amb el pacte per avançar amb el contingut de l’acord”. Pallarés ha deixat clar que “volem estar” en el pacte d’Estat “però s’ha de tancar el document”.
Continuem avançant amb totes les forces polítiques, en el pacte d'Estat per a l'Acord d'associació amb la Unió Europea. Un projecte cabdal per al desenvolupament futur d'Andorra.@andorraunioeu pic.twitter.com/m4OXU5rmIu
— Xavier Espot Zamora (@XavierEspot) July 20, 2023
El conseller liberal no adscrit Víctor Pintos ha reconegut que estan “més a prop que lluny” de subscriure el pacte d’Estat però ha assegurat que una vegada es doni per tancat el text serà l’executiva del partit la que haurà d’avalar-lo de forma definitiva. Les negociacions sobre aquest acord estatal vers una posició comuna sobre la UE “estan avançant dins de les previsions que se’ns havien indicat i que era que es recollirien al màxim les aportacions que ha fet cada força política”.
Pintos ha celebrat la “mà estesa” mostrada per Govern i ha destacat també que s’intenta “positivitzar una mica tot plegat”. El conseller liberal ha recordat que “nosaltres portàvem al programa que tot acord que acosti a Europa i sigui bo per al país” tindria el suport de la formació. Amb tot, ha reconegut que és “impossible” i “inabastable”, més encara sent un sol parlamentari, poder avaluar la totalitat dels annexos i els documents tècnics i de treball que hi van associats.
Més enllà del pacte d’Estat i ja entrant més directament en la negociació pròpiament dita amb Brussel·les, Pintos ha recordat que cadascú tindrà “les seves línies vermelles” i per a Liberals, el control de la immigració és una qüestió “estratègica de país” encara que s’és conscient que la UE no accepta segons quins mecanismes. Ara bé, tampoc creu Pintos que “sigui el millor que les empreses hagin de fer uns controls que corresponen a l’administració” i que és “ineludible” que pugui continuar fent encara que calgui buscar “fórmules imaginatives”.
En nom del Partit Socialdemòcrata (PS), a la reunió hi ha estat la presidenta del grup parlamentari, Judith Salazar. La consellera general ha estat molt clara: “Nosaltres ja vam donar el vist-i-plau a la segona versió del text” perquè recollia “les quatre pretensions que vam demanar”. En aquest sentit, Salazar ha explicat que per al PS era clau poder incorporar en la presa de decisions davant la UE els agents econòmics quan es tractin acords sectorials. Més elements decisius: no tenir pressa en la negociació i poder informar i fer pedagogia entre la ciutadania. Fer estudis d’impacte i dimensionar els recursos humans necessaris per incorporar el cabal escaient partint de la base que hi hauria un ‘sí’ a l’acord d’associació.
La parlamentària socialdemòcrata s’ha mostrat una mica contrariada pel fet que encara s’estigui “amb formalitats” sobre el text del pacte d’Estat i ha reclamat començar a “tractar els aspectes materials de l’acord”. D’aquí que esperi amb candeletes el proper 1 d’agost quan més enllà de rebre una nova versió del text el Govern hauria d’exposar sense embuts en quin estat es troben les negociacions amb la UE.
Comentaris (13)