Puig ha estat el protagonista principal del primer d’una sèrie d’actes en format de conferència que la formació que lidera Cerni Escalé vol organitzar per argumentar el seu ‘no’ a l’acord d’associació i la defensa d’un model diferent del defensat pel Govern sense que això suposi, han deixat clar, un aïllament sinó una relació estable amb la Unió Europea (UE). La convocatòria ha estat tot un èxit, ja que ha deixat petita la sala del comú d’Escaldes-Engordany on s’ha celebrat. Fins i tot hi ha hagut gent que l’ha hagut de seguir via pantalla des del vestíbul de la seu comunals. Més de 200 persones, entre les quals la plana major de Concòrdia, però també representants d’altres formacions més proclius a l’acord, com ara el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, la socialdemòcrata Susanna Vela, el secretari d’Estat d’Economia, Jordi Puy, o el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, o el menor d’Escaldes-Engordany, Quim Dolsa, entre altres. També hi ha representants del teixit empresarial com ara el president de l’EFA, Daniel Armengol, o el de la CEA, Gerard Cadena.
Durant la seva exposició, Puig s’ha centrat de forma important en els aspectes econòmics del conveni i ho ha fet desgranant els principals problemes que, al seu entendre, té l’economia andorrana: una baixa productivitat, el preu de l’habitatge o l’excessiu pes de la construcció. En canvi, ha remarcat, a diferència del que s’apunta des de l’executiu i els partits més proclius a l’acord, “Andorra ja està molt diversificada; són una economia petita i tenen dos grans sectors, turisme i financer, que ja és molt més del que tenen altres regions de 100.000 habitants”, ha afirmat. De fet, ha parlat d’un “diagnòstic erroni”. I, en tot cas, si realment cal diversificació, “és un error dir que l’obertura és el camí”. En aquests casos, ha alertat, “quan un país s’obre, el que fa és perdre tot allò en què no són excel·lents i només mantenen allò en què són bons; i si no són bons en res, es queden sense res”.
Sí que ha admès, en canvi, que un problema de l’economia és una productivitat baixa, que ha vinculat al nivell reduït dels salaris. Això, ha reconegut, sí que cal solucionar-ho. L’obertura, però, “tampoc és la solució”, ja que “l’experiència històrica demostra que tots els països que han volgut pujar el nivell ho han fet tancant-se. Ha estat la forma de protegir sectors que no eren capaços de competir amb fora i que només s’han obert quan eren forts”.
En canvi, ha defensat, hi ha altres accions que sí que poden permetre assolir aquest objectiu. N’ha citat sis: millorar el nivell educatiu dels treballadors, apujar el valor afegit del turisme, protegir el sector financer, limitar el pes la construcció, controlar i seleccionar la immigració i augmentar el salari mínim. Cap d’aquestes fites, ha remarcat, s’aconseguiria amb l’acord d’associació tal com s’ha negociat amb la UE.
“En la meva opinió, no ajudarà a diversificar l’economia, sinó tot el contrari”, ha afirmat, tot alertant que “perdran coses, hi ha sectors econòmics protegir per les fronteres i les lleis i si això s’esvaeix, també desapareixeran”. Així, ha posat l’exemple de l’advocacia o de la construcció. “Vindrà un bufet de Barcelona o Madrid i seran ells els que portaran els casos als tribunals o els concursos se’ls enduran empreses de fora”, ha comentat. A la vegada, ha posat en relleu que “tampoc ajudarà a millorar el valora afegit, ja que impedirà controlar la immigració i l’entrada de capitals que venen a escalfar el sector de la construcció”.
Per tant, ha defensat que cal buscar un altre acord. I ha negat que això hagi de suposar cap problema en la relació amb la Unió Europea. “Amb Mònaco això no ha passat”, ha indicat. De fet, ha assegurat que “la UE no vol cap trencadissa amb ningú ni la tindria amb Andorra”, ha garantit.
UN ALTRE ACORD ÉS POSSIBLE
Prèviament a l’exposició de Puig, els consellers generals Núria Segués, Pol Bartolomé i Cerni Escalé havien desgranat la posició de Concòrdia, clarament contrària al conveni negociat pel Govern. El líder parlamentari ha desglossat els diferents inconvenients que hi troben, com ara el fet que “qui decidirà les normes serà la UE i, si hi ha discrepàncies, el seu Tribunal de Justícia” o el fet que “evita que Govern pugui autoritzar qualsevol inversió estrangera, un mecanisme que va bé per dirigir-la cap a sectors d’alt valor afegit”. Això, a més, provoca que “una sèrie d’empreses andorranes poden substituir per negocis de fora”
Per això, ha advocat per “renegociar per poder trobar una aproximació menys seqüencial que ens permeti entrar de forma menys traumàtica al mercat únic”. En aquest sentit, Escalé ha insistit en el fet que Concòrdia no vol aïllar-se d’Europa. “No en podem quedar fora, però d’alguna manera hem de trobar un marc de relació estable”. Aquest, però, no és l’acord d’associació, a l’entendre de la formació.
Comentaris (45)