Compromís perquè les contractacions de temporers hagin d’incloure allotjament

Espot es reuneix amb la cònsol general d’Argentina a Barcelona i aquesta es troba després a amb representants de l’associació Argentinos en Andorra

Un moment de la reunió de la cònsol general argentina amb el cap de Govern. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, i la cònsol general d’Argentina a Barcelona, Rossanna Surballe, haurien arribat a un principi d’acord, a un compromís, per tal que l’hivern que ve es busqui la fórmula legal en el marc de les quotes temporals de treballadors per tal que aquell personal, almenys l’extracomunitari, que arribi al Principat ho hagi de fer amb un precontracte sota el braç que inclogui allotjament “digne”. Caldrà veure com es du tot plegat a la pràctica però aquesta seria una de les qüestions que han tractat Espot i Surballe. I també la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

Surballe s’ha reunit amb posterioritat amb diversos representants de l’associació Argentinos en Andorra i ha estat el portaveu d’aquesta organització, Marcelo Ponce, qui ha exposat algunes de les consideracions que s’han fet en la trobada a dues bandes. Primer s’han reunit la diplomàtic argentina amb Espot i Ubach i, amb posterioritat, la cònsol general ubicada a Barcelona ha mantingut una llarga reunió amb els representants argentins a Andorra.

La trobada més institucional entre la cònsol i els dirigents governamentals hauria servit per analitzar acords i protocols diplomàtics. “I per analitzar la situació de l’arribada massiva d’argentins que s’ha donat aquest hivern”, segons que ha explicat Ponce, que sap del contingut de les reunions a partir del que hagi explicat amb posterioritat Surballe.

Maria Ubach amb Rosanna Surballe.

Una de les coses que els argentins establerts a Andorra han sol·licitat és que es revisin els convenis i protocols en matèria d’immigració i de naturalesa administrativa per tal que “s’actualitzin, ja que alguns han quedat obsolets i es demana documentació que amb la digitalització de processos ha anat desapareixent”, ha precisat Ponce. La representació argentina ha explicat a Suballe la voluntat del col·lectiu de promoure una jornada de germanor com a dia del treballador estranger al Principat i la idea de fer, en breu, una exposició fotogràfica d’argentins a Andorra, que tindria lloc, aparentment, al centre cultural de la Llacuna.

PRECONTRACTE I OFICINA

Dos dels aspectes més transcendents que s’haurien tractat serà el de buscar fórmules que evitin una arribada massiva de treballadors argentins amb la voluntat de fer temporada al Principat però sense els mitjans necessaris per poder fer estada al Principat, i la necessitat de poder disposar a Andorra d’una oficina destinada al treballador temporer. Sobre aquest segon cas, la idea és poder-la promoure, però segons Ponce, mentre no es pugui tirar endavant, i no hi ha data, la cònsol general s’hauria compromès en el sentit de facilitar tota la informació oficial a Argentinos en Andorra perquè aquesta associació la canalitzi i esdevingui una mena de punt d’informació oficial.

“Demanar hora per poder fer segons quin tràmit a Barcelona tot sovint esdevé més complicat que que et toqui l’Euromillones”, ha indicat Ponce, que ha explicat que el fet de traslladar-se a Andorra ha permès a Surballe tenir una aproximació més exacta de com viuen el dia a dia els argentins que resideixen al país pirinenc. “Ha pogut veure un relat que no és el que tenen des del despatx a Barcelona”, ha insistit el portaveu d’Argentinos en Andorra.

Argentinos en Andorra, que farà de punt d’informació oficial del consolat mentre no hi hagi una oficina del temporer oficialitzada, assegura que s’estan fent avenços en la investigació de les irregularitats laborals detectades i denunciades

I el gran problema és la qüestió de l’habitatge. “És cert que aquest hivern, tot i els problemes, s’ha fet un pas endavant i s’han trobat solucions. Però encara hi ha empresaris, segurament petits empresaris, que per raons diverses tenen moltes complicacions” per poder garantir un allotjament digne als temporers. “Nosaltres ja hem plantejat algunes solucions imaginatives” i a parer de Ponce és el torn del Govern perquè les apliqui. En tot cas, s’espera que per al proper hivern hi pugui haver alternatives millors a les actuals.

D’aquí que hi hagi un compromís de buscar els mecanismes legals en matèria de quota de treball perquè es pugui establir una mena de precontracte amb llit per a la persona que vulgui treballar a Andorra. I que la majoria de les persones que vunguin des de l’altra hemisferi ho puguin fer, en la immensa majoria dels casos, sabent que tenen feina i un allotjament “digne”. I, Ponce, és clar, ha insistit en la dignitat dels allotjament que s’han de facilitar als treballadors foranis.

Finalment, Marcelo Ponce també ha fet referència a les irregularitats laborals amb què s’han vist immersos diversos ciutadans argentins que pretenien treballar al Principat. Personal treballant en negre o fent hores abans de ser contractats amb la justificació que és així com funciona el període de prova. “Ens han demanat prudència però ens han assegurat que s’estan fent les coses, que s’està avançant.” I segons el portaveu d’Argentinos en Andorra s’ha pogut comprovar com s’han realitzat inspeccions en diversos establiments que no tenien la situació del personal degudament regularitzada.