El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha deixat clara la voluntat catalana de restringir la circulació (tant de turistes catalans cap a Andorra com de residents andorrans cap a Catalunya), però també ha admès dubtes d’interpretació jurídica degut a la resolució dictada la setmana passada pel ministeri espanyol de Sanitat que autoritza la plena mobilitat sempre que sigui en trànsit cap a l’estranger. “Hi ha dubtes que no són menors”, ha reconegut Sàmper, que ha “exhortat” els responsables polítics catalans a reunir-se a primera hora d’aquest dijous, i també a mantenir els contactes que siguin pertinents amb Madrid, per aclarir la situació abans no entri en vigor el nou confinament comarcal.
Perquè el retorn a aquestes limitacions de mobilitat a la comarca és la principal decisió adoptada pel Procicat. I l’única que pot afectar, aparentment, Andorra. “Nosaltres havíem dit que no es modificaria la resolució fins al 9 d’abril”, ha afirmat Sàmper en un to correcte però inicialment una mica molest. Volia dir Sàmper que s’havia acordat amb el Govern, en les reunions de treball, que no es podria fer turisme a Catalunya des d’Andorra ni al Principat per part de residents catalans, a no ser que fossin de l’Alt Urgell. “Entretant va sortir una resolució estatal que permetia l’accés a Andorra”, ha sostingut. I s’ha tolerat durant aquests dies que no hi ha hagut confinament comarcal.
La interpretació catalana topa frontalment amb la que feia poca estona abans del pronunciament de Sàmper el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover. Per a l’executiu andorrà no hi ha dubte que cal donar per vàlida la interpretació estatal espanyola
Però amb el retorn a les limitacions comarcals, la Generalitat entén que la interpretació estatal decau i, per tant, no hi ha possibilitat d’anar a Catalunya més enllà de l’Alt Urgell i que a Andorra no hi puguin accedir més que els urgellencs. Aquesta interpretació topa frontalment amb la que feia poca estona abans del pronunciament de Sàmper el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover. Per a l’executiu de Prat de la Creu no hi ha dubte que cal donar per vàlida la interpretació estatal que en opinió de Sàmper hauria “pertorbat” l’acord entre el Govern i la Generalitat. Per això cal “refer el diàleg” i aclarir la situació. Perquè encara que amb dubtes, el govern català considera que retornant a l’escenari del confinament comarcal ni tan sols en trànsit els catalans no poden accedir a Andorra. Sí, en canvi, un ciutadà de Madrid o de Castelló.
“No busquem polèmica on no hi és”, ha demanat un Sàmper que ha arribat a insinuar que les dades epidemiològiques que presentava el Principat “no convidaven a fer excessives obertures”. Demanat el conseller d’Interior si la Generalitat estava molesta perquè després d’arribar a uns acords amb Andorra des de Barcelona una norma de Madrid hagués deixat sense efecte allò que pretenia el govern català, Sàmper ha assegurat que no era pas això perquè “als meus homònims (andorrans) me’ls crec” quan li diuen que no haurien incentivat cap decisió de Madrid i “la relació amb el govern andorrà és excel·lent”. “La norma que va posar en vigor l’Estat espanyol va ser de mutu propi sense” la intervenció andorrana.
Per tot plegat ha tornat a insistir el responsable en funcions del departament d’Interior català que la situació s’ha de resoldre “de forma ràpida”, que s’han de fer els contactes pertinents a tres bandes entre Madrid, Barcelona i Andorra i aclarir la qüestió i donar una resposta “més fixa, més consensuada”.