Cap canvi en la negociació pel sector financer tot i la carta d’avís dels supervisors

Govern assegura que el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, així ho ha traslladat al cap de Govern, Xavier Espot, durant la reunió mantinguda a Brussel·les i ha avançat que ja es farà una proposta concreta en la propera ronda de converses, a la vegada que s’expressa “disgust i llàstima” per la sortida de Concòrdia del pacte d’Estat

Espot i Šefčovič, asseguts abans de la trobada.
Espot i Šefčovič, asseguts abans de la trobada.

L’advertència que el president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA), josé Manuel Campa, conjuntament amb altres dos supervisors més, van fer sobre els riscos que l’acord d’associació amb Andorra, San Marino i Mònaco no modifica res en les negociacions. Almenys, segons Govern, així ho ha assegurat el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, durant la reunió que ha mantingut amb el cap de Govern, Xavier Espot, a Brussel·les. “El mandat de negociació no s’ha modificat”, ha afirmat el portaveu de l’executiu, Guillem Casal.

La trobada entre tots dos dirigents enceta una fase clau del procés de converses per a l’acord d’associació. Com ha recordat Casal, en els pròxims mesos cal abordar àmbits especialment sensibles del contingut del futur conveni, que requeriran la participació política per assolir enteses. És el cas de la lliure circulació de persones, del mercat de les telecomunicacions o, també, dels serveis financers.

I és aquest àmbit el que va aixecar l’alarma de l’EBA i de dues entitats supervisores més -l'Autoritat Europea d'Assegurances i Pensions Ocupacionals (EIOPA) i l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA)-. En una carta enviada a la Comissió Europea, alertaven que l’acord amb els tres petits Estats podria suposar un risc, ja que tots tres països “mantenien històricament regulacions financeres menys rigoroses" i "poden ser propensos al blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites".

El president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA), José Manuel Campa.

Relacionat

Supervisors financers europeus insten Brussel·les a frenar l’acord d’associació amb Andorra

L’avís ha estat ben present a la trobada Espot- Šefčovič, com ha reconegut el portaveu del Govern, que ha explicat com s’havia desenvolupat. Segons Casal, “la Comissió Europea ens ha assegurat que el mandat de negociació en l’àmbit financer no s’ha modificat”, malgrat “el que van expressar els reguladors”. I, per tant, de cara a la propera ronda de converses l’organisme europeu té previst posar sobre la taula una proposta concreta sobre la qual s’haurà de treballar.

Casal ha volgut reiterar que, a l’entendre de l’executiu, la carta signada pels tres supervisors no té sentit ni és justa. “Som un país plenament cooperador i hem anat superant totes les avaluacions d’organismes internacionals com ara el Moneyval”, ha reiterat. I això, ha apuntat, ha estat “gràcies a la bona feina que ha fet Andorra, que ve de molt lluny i que fa molts anys que treballem”.

Segons s’ha indicat des del Govern, Espot i el vicepresident de la Comissió Europea haurien coincidit en la necessitat de “cloure un acord que satisfaci les dues parts”, sempre “tenint en compte les especificitats d’Andorra”. En aquest sentit, el cap de l’executiu hauria admès davant Šefčovič que “queden elements complexos que requereixen tota l’atenció en aquest tram final” però, a la vegada, hauria remarcat “el convenciment que el futur d’Andorra és al mercat interior”.

“DISGUTS I LLÀSTIMA” AMB CONCÒRDIA

Per altra banda, Casal també ha expressat “la sorpresa, el disgust i gairebé la llàstima” que ha suposat per al Govern el posicionament de Concòrdia -i en menor mesura Liberals- de no sumar-se al pacte d’Estat per l’acord d’associació. “És trist que el principal partit de l’oposició no formi part d’un tema tan cabdal per al futur del país”, ha comentat, al mateix temps que ha indicat que aquesta decisió ja ha tingut conseqüències, ja que Espot no ha pogut traslladar al vicepresident de la Comissió quin és el posicionament de la formació en no haver participat aquesta en la reunió celebrada ahir. Això, ha advertit, suposa “perdre una oportunitat”.

Pol Bartolomé i Cerni Escalé s'han explicat de forma clara i, en alguns noments, també de forma contundent.

Relacionat

Concòrdia avisa que allò pactat ja amb la UE consolida els efectes nocius de l’obertura econòmica

El portaveu de l’executiu també ha volgut desmentir alguns dels arguments posats sobre la taula per Concòrdia per justificar el seu ‘no’ al pacte. Per exemple, pel que fa a la cessió de sobirania que suposa haver d’acceptar la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha indicat que “hi haurà tres passos a seguir per resoldre litigis i el primer serà el comitè mixt on podrem dir la nostra”. A partir d’aquí, si la resolució no és positiva, quedarà l’opció del TJUE i, en tercer lloc, d’un tribunal d’arbitratge. També ha assegurat que no es perdrà l’opció d’establir una autorització prèvia per a la compra d’immobles. Al contrari, ha afirmat. “Hi ha el model de Malta que hem posat sobre la taula, sobretot pel que fa a les segones residències. És una fórmula prevista per a un Estat membre, que hem demanat adaptar perquè entenem que pot encaixar i no ens han dit, per ara, que no”, ha comentat.

Comentaris (7)

Trending