Espot mira de transmetre optimisme sobre Europa: “vot a vot s’omple la pica”

La darrera de les reunions públiques posteriors a l’aprovació del text autèntic de l’acord d’associació, a Andorra la Vella, tot just arriba a la meitat de l’aforament que havien previst des de Govern malgrat que en general el cap de l’executiu es mostra “molt satisfet”

Una imatge -subjectiva, és clar- de l'acte.
Una imatge -subjectiva, és clar- de l'acte. Toni Solanelles

Europa fa enfilar dels nervis. Tant als que estan en contra de l’acord d’associació com els que hi són favorables, com el cap de Govern, Xavier Espot. Andorra s’hi juga molt -per bé o per mal- i, segurament, els polítics que definitivament han tancat el text amb la Comissió Europea s’hi juguen més encara. Tot i que sigui només el prestigi personal. L’orgullet. El màxim responsable governamental, però, es mostra “molt satisfet tant quantitativament com qualitativament” després de tancar la roda de reunions públiques per explicar el document pactat amb Brussel·les. I és que “vot a vot s’omple la pica”.

La sala Consòrcia -del Centre de Congressos d’Andorra la Vella- en tota la seva extensió ha acollit la darrera de les reunions previstes en aquesta onada de contactes amb la ciutadania. Hi havia 300 cadires previstes. Se n’han omplert la meitat. Segons els organitzadors, en alguns moments s’ha arribat a 180 assistents. En iniciar-se la xerrada del cap de Govern, Xavier Espot, i del secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, s’ha iniciat amb unes 130 persones que han acabat sent una vintena més a tot estirar cap al final. Sia com vulgui, la punxada ha sigut evident a la capital. Com a mínim si es tenen en compte les cadires previstes, un fet ben objectiu.

IMG 4909
Les primeres files d'assistents.

En general, però, Espot ha mirat de transmetre optimisme. Ha assegurat que preveien en les vuit cites parroquials un miler d’assistents. I que s’han quedat en 950. Però que “no ve de cinquanta amunt o cinquanta avall”. Els mil assistents, ha explicat després de l’acte el cap de Govern, eren l’objectiu perquè són les persones que van omplir la sala gran del Centre de Congressos en el primer acte governamental i del pacte d’Estat per la UE. Aquell miler de persones s’haurien disgregat pel territori i són les que s’han acumulat al llarg de les vuit reunions.

“L’objectiu (de les reunions) no era convèncer sinó resoldre dubtes. Això no va d’omplir camps de futbol”

Quedi clar que la cosa va començar fluixa a Encamp -quant a l’assistència, una altra cosa són les explicacions i les preguntes- i va ser encara menys optimista a Escaldes, on a Espot li va doldre que no hi hagués cap representant comunal de pes. A la Massana pse pse i a Sant Julià es va disparar un optimisme que no va tenir res comparable al Pas de la Casa, amb minsa assistència. A Canillo hi va haver toc de xiulet i la sala d’actes del Palau de Gel es va omplir gairebé de gom a gom i a Ordino no va anar gens malament per als interessos dels organitzadors. 

En fi, “això no és omplir camps de futbol”, ha ressaltat Espot, que ha remarcat que hi ha hagut 1.800 visualitzacions de les transmissions en directe de les diverses reunions -que es poden veure amb posterioritat, és clar- i que s’han fet i s’han respost unes 200 preguntes. En aquest sentit el cap de l’executiu ha ressaltat el nivell de detall de les preguntes. Cert és, i ho escriu algú que ha acudit a set de les vuit cites presencialment i ha seguit la vuitena per streaming, que les preguntes s’han anat reiterant. 

IMG 4984
Xavier Espot durant l'acte a la sala Consòrcia.

A Andorra la Vella no ha estat una excepció. A la reunió de la capital hi han acudit diversos càrrecs públics o lligats d’alguna manera o altra a l’arena política -des de la ministra Conxita Marsol fins al president de la CASS Marc Galabert passant per l’excap de Govern Jaume Bartumeu o la secretària d’organització demòcrata i exministra Ester Vilarrubla- i el format ha estat el mateix que en la resta de parròquiesDesprés de l’explicació general per exposar l’acord relatiu a les quatre llibertats sobre la qual es basen les polítiques europees i, també, el pacte amb la Comissió Europea, s’ha iniciat un torn de preguntes que, d’una manera o altra, està comportant respostes que s’han anat donant ja prèviament.

Els avantatges i els desavantatges, l’impacte del ‘no’, qüestions relacionades amb el control de la immigració, si es tindrà accés als fons Feder -la resposta és que directament no perquè Andorra serà un país associat no adherit a la UE-, les prestacions d’atur, si es pot deixar sense efecte l’acord si s’acaba signant, qüestions relatives a la fiscalitat i, en certa forma, una de nova, sobre la capacitat hospitalària lligada a una eventual associació amb Europa. I en aquest sentit Espot ha deixat clar que no s’albiren canvis perquè els europeus que vinguin a Andorra, eventualment poden necessitar una assistència d’urgència, però no tindran pas res a cap acte assistencial programat.

L’IMPACTE DE LES ELECCIONS EUROPEES

En fi, que l’única novetat realment nova ha estat la relativa a la lectura que es feia de les eleccions europees i l’impacte que podia tenir en l’acord que ha negociat Andorra. El màxim responsable governamental ha deixat clar que en relació a l’avançament de l’acord, els resultats de diumenge “no fa perillar el cronograma” preestablert. Xavier Espot ha recordat que al Parlament Europeu hi continua havent una representació “molt àmplia, molt folgada, de naturalesa europeista”. “Si veiem la composició del parlament actual la tradicional majoria que conformen el Partit Popular Europeu, el Partit Socialista Europeu, els verds i els liberals europeus encara configuren una majoria molt àmplia”

“Si veiem la composició del parlament actual la tradicional majoria que conformen el Partit Popular Europeu, el Partit Socialista Europeu, els verds i els liberals europeus encara configuren una majoria molt àmplia” i això “no fa perillar el cronograma” respecte el pacte amb Brussel·les

El  cap de l’executiu s’ha referit també a “aquest viratge cap a posicions més de dreta” que “tenen una aproximació més reservada cap a les polítiques d’immigració”. I hi ha fet referència per deixar clar que això "no ens afecta perquè no estem sotmesos ni se’ns poden aplicar, per exemple, aquelles polítiques d’acollida de refugiats que sí que es poden imposar als estats membres”.

En declaracions posteriors als mitjans de comunicació, Espot ha aprofundit en la seva lectura sobre els resultats dels comicis europeus dient que el fet que les formacions europeistes hagin aguantat l’auge de l’extrema dreta “ens infon tranquil·litat” perquè “l’europeisme continua sent molt majoritari”. Preguntat per la dissolució de l’Assemblea Nacional francesa i eventuals repercussions a Andorra, el mandatari governamental ha assegurat que malgrat la importància que tenen les relacions amb França o amb Espanya, actualment “la nostra agenda internacional” passa més per Brussel·les atès que, entre altres coses, “poques qüestions bilaterals que estiguin pendents” hi ha amb França.

Amb tot, Xavier Espot ha reiterat, en certa forma, el que ja havia manifestat la titular d’Afers Exteriors, Imma Tor, aquest dilluns, l’endemà de l’anunci del president francès Emmanuel Macron i de les eleccions europees. “Seguirem amb molt interès aquest procés electoral. Tot és important. I el que demostra tot plegat és que tenim la vista posada cap en fora”.

I UNA MICA MÉS DE BALANÇ

La mirada està posada cap a Brussel·les encara que “queda molt temps per endavant” fins al referèndum. Espot ha assegurat que “l’objectiu (de les reunions) no era convèncer” sinó “resoldre dubtes” per poder arribar a “la consulta vinculant de la manera més informada possible” i sense biaixos. Per això “els canals d’informació estan oberts” i “ens sentim enormement satisfets del nivell de detall” d’algunes de les preguntes formulades. 

IMG 5038
El cap de Govern s'ha mostrat satisfet amb el nivell de detall de les preguntes.

El cap de Govern ha deixat clar que es continuaran fent reunions, de sectorials, per exemple, com les ja hi ha hagut i hi continuaran sent. S’és conscient, segons Espot, que una part de la ciutadana “s’ha començat a endinsar en aquest projecte” -referint-se a l’acord d’associació- i legítimament hi ha qui prefereix fer una pregunta “assegut des del sofà” que no acudint a un acte públic. En tot cas, el missatge d’Espot contra les més de 120 cadires buides ha estat clar. L’evolució de les reunions “ens infonen optimisme, és un projecte que interessa”.

Comentaris (59)

Trending