Segons s’ha informat en un una nota de premsa del ministeri Federal d’Afers Exteriors d’Alemanya, els ministres firmants, en un acte paral·lel a la Conferència de Seguretat de Múnic, han expressat la seva “més profunda preocupació” per la “contínues violacions dels drets humans de les dones i nenes a l’Afganistan. Per aquest motiu insten a les autoritats de facto a posar fi a la “persecució sistemàtica de gènere, que podria constituir crims contra la humanitat”.
La declaració recorda la recent onada de detencions de dones i nenes que s’ha produït per part dels talibans i en demanen “l’alliberament immediat”, reafirmant el comprimís inalterable amb els drets fonamentals de les dones i nenes en el país asiàtic.
El document també conclou que des de l’última Conferència de Seguretat a Múnic, el 2023, “els talibans no han assolit cap avenç en la protecció dels drets humans” i en particular dels drets fonamentals de les dones, sinó tot el contrari. “Els talibans són responsables d’una de les situacions de drets humans més espantosa i atroç a tot el món”, s’afirma, afegint que eliminant a la meitat de la població afgana de la vida pública i de la presa de decisions polítiques es posa en perill el futur del país.
“Els talibans són responsables d’una de les situacions de drets humans més espantosa i atroç a tot el món”, s’afirma en la declaració
Recorden entre altres, la prohibició de rebre educació secundària i universitària, la prohibició que les dones treballin en ONG, “exemples de discriminació sistemàtica i sistèmica”, o normes estrictes que violen la lliure circulació de les dones o matrimonis forçats, que són “una negació flagrant dels drets bàsics de les dones i nenes”.
En aquest sentit fan una crida a les autoritats perquè compleixin “plenament el dret internacional, en particular els drets humans, salvaguardant els drets fonamentals de tots els afganesos, incloses les minories ètniques i religioses” i revocant totes les decisions que restringeixen els drets fonamentals de les dones. Més concretament, demanen que les nenes afganeses puguin cursar l’educació secundària d’acord amb les normes internacionals.
Igualment, es fa una crida a la comunitat internacional perquè segueixi centrant la seva atenció en aquest país i es demana intensificar els esforços per utilitzar els instruments jurídics de què disposa per acabar amb les violacions de dret internacional, incloses aquelles disposicions de convenis internacionals de les quals forma part l’Afganistan.
REUNIONS BILATERALS
Aprofitant la participació en la Conferència de Seguretat de Múnic, Tor ha dut a terme diverses reunions bilaterals amb homòlegs d’altres països, segons ha mostrat ella mateixa a través de les xarxes socials. La ministra s’ha reunit amb el secretari per a les relacions amb els Estats a la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, Paul Richard Gallagher, amb la ministra d’Afers Exteriors de Bulgària, Mariya Gabriel, amb el ministre d’Afers Exteriors de Malta, Ian Borg, i amb el de Noruega, Espen Barth Eide. Amb tots ells s’ha tractat la possibilitat de reforçar la cooperació bilateral i en el cas de Noruega ha destacat que l’experiència de participació del país nòrdic al mercat interior europeu “és molt interessant per a nosaltres”.