Andorra rep ara només el 8,6% de ciutadans portuguesos que hi arribaven fa vint anys

La tendència recessiva observada els darrers exercicis s'ha traduït en una pèrdua relativa d'importància de la immigració portuguesa

Una bandera portuguesa.
Una bandera portuguesa. ARXIU

La importància de la immigració portuguesa a Andorra és cada any que passa una mica inferior. Així ho posa de relleu l’Observatório da Emigração portuguès tot analitzant dades d’Estadística del Govern d’Andorra. I és que, ara per ara, els lusitans que arriben al Principat no són ni tan sols el 10% dels que ho feien fa vint anys. A més, actualment el pes portuguès en el contingent d’immigrants que s’estableixen al país és molt minso comparat amb el que havia estat. El 2023, només el 3,3% de tots els immigrants que van arribar a Andorra eren lusitans. Aquest percentatge havia arriba a superar el 30% a principi d’aquest segle.

Un petit informe de l’observatori de l’emigració portuguesa indica que van ser 199 els portuguesos que l’any 2023 van entrar a Andorra, segons dades del departament d’Estadística d’Andorra. Segons aquest organisme, l’any passat es van comptabilitzar un total de 6.045 estrangers que van entrar al país, i els portuguesos van representar el 3,3% de la immigració aquest darrer any com ja s’ha apuntat. Després de l'augment de l’emigració portuguesa a Andorra el 2022 (o la immigració si es fa amb ulls andorrans), el 2023 es va produir un petit descens (-3,9%). 

Després d'un pic l'any 2005, l’emigració cap a Andorra va caure bruscament entre aquell any i el 2014, mantenint-se estable en valors relativament baixos des d'aleshores. L’any 2008 es va registrar la caiguda més gran (-54%), “fet que reflecteix el caràcter brusc i profund de la crisi immobiliària a Espanya”, indica l’observatori. Certament, la crisi del totxo també es va deixar sentir a Andorra on també hi va haver afectació molt notable de caiguda financera global que hi va haver. 

En els darrers anys, el nombre de portuguesos arribats a Andorra ha augmentat molt lleugerament. Des del 2012 que pràcticament mai se superen les 300 noves arribades de portuguesos. I des de la pandèmia que les entrades queden per sota de les dues-centes, o gairebé. “La tendència recessiva observada els últims anys s’ha traduït en una pèrdua relativa d'importància de la immigració portuguesa”: si el 2007 els portuguesos representaven el 34,9% de les arribades de migrants a Andorra, el 2023 només representaven el 3,3%, remarca l’informe de l’Observatório da Emigração.

I en relació amb allò que s’indicava a l’inici, si el 2023 van arribar a Andorra 199 lusitans nous, el 2004 havien estat 2.292 i encara l’any següent van ser 2.776, xifra rècord de tot el que portem de segle. Perquè, certament, a partir del 2008 la davallada va ser molt accentuada. El 2007 van entrar a Andorra 1.587 portuguesos, que ja era una caiguda notable dels anys precedents, però és que l’any següent ja van ser només 736 els lusitans que van arribar a Andorra. I mai més han arribat al mig miler.

Comentaris (10)

Trending