Andorra no es planteja un reconeixement “immediat” de l’Estat palestí

Tor assegura que la qüestió “s’està estudiant”, manifesta que la solució al conflicte només arribarà “si es parla de dos Estats, Israel i Palestina” i remarca que en ple procés més acostament a Europa el Principat “no pot continuar indiferent i s’ha de posicionar”

La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor.
La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor. SFGA / CEsteve

Andorra no es planteja un reconeixement “immediat” de l’Estat palestí. Així ho ha assegurat la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, aquest dijous després que ahir, el Principat defensés a les Nacions Unides l’admissió de Palestina com a membre de ple dret. No obstant això, ha indicat que la qüestió “s’està estudiant, estem examinant els pros i contres”.

La titular d’Afers Exteriors ha reconegut que ahir “va ser un dia important” perquè el Principat es va expressar en el marc de l’Assemblea General de Nacions Unides, pronunciant-se a favor de l’entrada de Palestina com a membre de ple dret d’aquesta organització. Tor ha recordat que la majoria d’Estat que configuren el Consell de Seguretat de l’ONU hi estan a favor, però Estats Units va exercir el seu dret a vet i això va comportar que s’apliqués la coneguda com a ‘iniciativa de Liechtenstein’. Aquesta comporta que si algú exerceix el dret a vet, la qüestió s’ha de tractar a l’Assemblea General perquè tots els membres s’expressin.

Així, sobre el posicionament expressat per l’ambaixadora andorrana Elisenda Vives, va recordar que el Principat ja havia condemnat “amb molta fermesa” els atacs del 7 d’octubre contra Israel i també la seva demanda que s’alliberin “tots els hostatges”, de la mateixa manera que posen èmfasi en la necessitat que s’arribi a una solució del conflicte a través del diàleg.

L'ambaixadora Elisenda Vives ha exposat la posició andorrana.

Relacionat

Andorra reclama a l’ONU que s’admeti Palestina com a membre de ple dret

Així, des del punt de vista andorrà, com també plantegen molts altres estats, ha indicat Tor, “només es pot arribar a una solució si es parla de dos Estats, Palestina i Israel”. És per aquest motiu que es defensa l’entrada de Palestina com a membre de ple dret a de l’ONU. “Admetre Palestina seria un pas més cap a aquest diàleg, perquè quan no estàs a la taula de diàleg és molt difícil fer valdre els teus interessos, i un pas més cap a la pau”, ha afirmat la ministra en declaracions als mitjans.

Ara bé, també ha volgut puntualitzar que estar a favor de l’admissió com a membre de ple dret “no vol dir que estem disposats, immediatament, a reconèixer Palestina com un estat”. En aquest cas ha explicat que és una qüestió que “no ens hem plantejat”. A Tor, però, se li ha preguntat pel fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sí que ho defensa de manera contundent, i aquí potser ha deixat alguna porta oberta. “Estem seguint la situació de molt a prop i sabem que Espanya està disposada molt ràpidament a reconèixer l’Estat palestí”, un posicionament que també tenen altres països europeus com Irlanda o Eslovènia. “No hem pres posició en aquest sentit però ho estem estudiant, estem examinant els pros i contres”, ha explicat, recordant que actualment l’autoritat palestina “és molt feble” i per tant es considera que potser “no seria el millor moment” per fer aquest reconeixement.

NEUTRALITAT

Imma Tor també s’ha referit al fet que darrerament el Principat s’està posicionant en qüestions en què tradicionalment mantenia la neutralitat. “Neutralitat no vol dir indiferència”, ha defensat, recordant que hi ha “grans conflictes al món”, com el de Gaza, el d’Ucraïna o altres que afecten països africans i que “tenen conseqüències a nivell internacional”.

Tor ha recordat que l’autoritat palestina “és molt feble” i per tant es considera que potser “no seria el millor moment” per fer aquest reconeixement

En aquest sentit ha recordat que Andorra està en un procés d’apropament “encara més gran” cap a Europa, amb l’acord d’associació, i per tant “no pot continuar indiferent i s’ha de posicionar”. De fet, ha assenyalat que “ens posicionem cada dia més a favor de les declaracions que fa la UE a diferents organismes internacionals”, particularment sobre el conflicte d’Ucraïna o sobre la situació a l’Orient Mitjà.

I per “precisar” la diferència entre neutralitat i indiferència ha explicat que no s’han posicionat a favor “quan es parla clarament en una resolució amb termes militars perquè, evidentment, Andorra no entrarà en guerra”. En canvi, quan es tracta de donar suport a algun estat o condemnar alguna situació en nom de la pau, “sempre ho fem”.

Comentaris (14)

Trending