Andorra haurà de millorar els processos administratius d’immigració per evitar controls fronterers

L’objectiu de les autoritats en la negociació la Comissió Europea en relació amb el sistema ‘entry/exit’ és que a la zona fronterera pràcticament no es percebin canvis i les aturades de vehicles segueixin sent aleatòries

Circulació al tram final del territori andorrà de sortida cap a Espanya aquest matí.
Circulació al tram final del territori andorrà de sortida cap a Espanya aquest matí. Toni Solanelles

L’administració andorrana haurà de millorar els seus procediments en relació amb els immigrants, especialment amb aquells que arribin al país de latituds distintes als països que formen part de l’espai Schengen, si vol evitar un increment substancial de controls fronterers al Baladrà i al riu Runer en relació amb aquelles persones que vulguin accedir a territori francès o espanyol. Per tant, a espai Schengen. A partir del 10 de novembre la Unió Europea (UE) té intenció de posar en marxa el sistema ‘entry/exit’, que suposa un major control a les fronteres.

Europa pretén controlar molt més la immigració per evitar ensurts. En el marc de la negociació sobre l’acord d’associació amb la UE ja va quedar clar que els nacionals andorrans no estarien subjectes a un control que comporta haver d’escannejar la documentació dels ciutadans de països no Schengen. Els comunitaris, evidentment, no haurien de tenir complicacions. La qüestió rau amb la resta de ciutadans que, des d’Andorra -i al Principat cada cop hi ha més persones procedents de l’Amèrica Llatina, per exemple- poden acabar accedint a la zona Schengen. L’objectiu que s’han posat els negociadors andorrans i els europeus -que es troben dijous al Principat- és arribar a un acord que possibiliti que “a la pràctica, no es notin massa canvis”. Almenys, no en els punts fronterers.

Punt fronterer francoandorrà; els controls 'entry exit' els farien espanyols i francesos.

Relacionat

Negociació contra rellotge per evitar els controls fronterers que la UE imposa a partir del novembre

Certament, i en aplicació de les instruccions de Frontex a Espanya i a França hi haurà dos carrils diferenciats, un destinat a comunitaris i un altre a extracomunitaris. De fet, en l’accés a Andorra per França aquesta distinció ja hi és des de fa un parell de mesos, segons les fonts consultades. “La negociació ha de permetre que ni l’‘entry/exit’ ni l’ETIAS no s’hagi d’aplicar als nacionals andorrans i que, alhora, hi hagi un sistema prou segur per garantir que els nacionals de països tercers que resideixen a Andorra compleixen amb les regles Schengen”, han explicat les fonts consultades, coneixedores del contingut dels contactes que es mantenen i que la setmana que ve s’haurien d’intensificar i, a poder ser, mig tancar.

A les fronteres, quant als controls, no s’haurien de percebre excessius canvis i la voluntat de les parts és que els controls, que en altres fronteres amb territoris no Schengen s’exigeix que siguin sistemàtics, es mantindran aleatoris. Però això exigirà, han explicat els consultats, que en els procediments administratius, quan es faci el control de paperassa dels immigrants, s’hagi de ser molt més estricte. I, potser, això acabi comportant una denegació major d’autoritzacions de treball i sojorn. 

Els procediments que es fan actualment en el marc del tractat Trilateral entre Andorra, França i Espanya s’actualitzaran per millorar-los, segons les fonts consultades. I això, traduït, vol dir que els controls administratius s’hauran d’endurir. Els detalls pràctics de què suposarà aquesta actualització, aquesta millora o enduriment és el que forma part de la negociació que ha de tenir un moment determinant aquest dijous. I aquí cada part, pel moment, es guarda les seves cartes.

Comentaris (2)

Trending