Gallardo ha aprofitat el viatge, segons el comunicat enviat des del Govern, per “mostrar el compromís del país per oferir oportunitats per desenvolupar talent per als joves i per a tothom que vulgui explorar l’ecosistema d’innovació oberta” que té el Principat. També ha posat en relleu que els principals reptes actuals són alinear els recursos existents, així com incorporar noves capacitats clau per ajudar a crear un centre realment innovador on la recerca, l’emprenedoria i la ciutadania puguin desenvolupar i crear noves solucions amb estructures àgils d’incubació, transferència de tecnologia i acceleració de noves idees.
Justament, el desplaçament ha servit per formalitzar l’entrada del país a l’IASP, acord que es sginar el passat febrer. Ho farà a través d’Andorra Recerca+Innovació (ARI). La inclusió del Principat en aquesta organització, formada per 350 membres de 73 Estats serveix per avançar en els preparatius del districte de ciència, tecnologia i innovació en què treballa el Govern i permet tenir accés a una xarxa que impulsa polítiques, programes i serveis d’alt valor afegit per a empreses i emprenedors. A més connecta Andorra amb els diferents parcs científics i àrees d'innovació del món, alhora que ofereix el suport de l’associació i dels seus grups de treball en la definició i evolució dels projectes nacionals.
El ministre ha aprofitat el desplaçament per visitar l’acceleradora d’startups d’Andalusia, l’Espacio Res, on s’ha reunit amb el director de l’entitat, Manuel Ibáñez, i ha conegut el model dels projectes empresarials basats en la responsabilitat social i la innovació continua que l’han convertit en un referent internacional. En poc temps l’acceleradora ha acompanyat 167 Startups i compta amb més de 700 persones en la seva comunitat.
Gallardo també ha mantingut una trobada amb Alfredo Sánchez Monteseirín, delegat especial de l’Estat per la Zona Franca de Sevilla i ex alcalde de la ciutat, per conèixer els trets diferencials d’aquest espai. Es tracta de la setena àrea fiscal i duanera especial d'aquest tipus a Espanya i l’única emplaçada en un port maritimofluvial, a l'interior i no a la costa. La zona franca sevillana, que compta amb 72 hectàrees, s’ha constituït com un nou espai fiscal que ofereix a les empreses amb activitats de caràcter industrial, comercial i mercantil la possibilitat d'emmagatzemar, manipular i distribuir mercaderies comunitàries i no comunitàries no contaminants exemptes d'impostos duaners indirectes. A més l’aplicació del règim especial de transformació de les mercaderies és un dels punts que es vol explorar per a la zona franca andorrana.
Finalment, el titular de Presidència també s’ha reunit amb el director de Parc Nacional i Natural de Doñana, Juan Pedro Castellano, un espai Reserva de la Biosfera des del 1981 que s’ha convertit en un referent internacional. El seu treball cap a la sostenibilitat, mantenint l’equilibri entre les activitats més tradicionals, una gestió de l'agricultura cada cop més tecnificada i la pràctica d'un turisme respectuós amb l’entorn, són alguns dels trets diferencials d’aquest territori. Per aconseguir aquest objectiu han realitzat un treball coordinat entre la població i l'equip gestor de la reserva, semblant al que s’està desenvolupant per Andorra.