La posició andorrana l’ha expressat l’ambaixadora andorrana Elisenda Vives en el marc d’una sessió promoguda especialment per Liechtenstein en què s’ha debatut sobre l’ús del dret a vet en el consell de seguretat. En el conflicte entre Israel i Palestina, per exemple, els americans han vetat qualsevol reconeixement dels palestins. Estats Units són uns aliats clars i de llarga durada dels israelians. I vista la massacre que hi està havent, el lament de no pocs estats és com la naturalesa d’un organisme com les Nacions Unides de garantir el respecte als drets humans es pot veure pervertida, alterada del tot, per l’esmentat dret de vet.
D’aquí que es posés sobre la taula la necessitat de repensar aquest sistema i de veure fins a quin punt pot fer endarrerir o fins i tot deixar sense efecte la intervenció d’un organisme que hauria de tenir una reacció immediata i gairebé automàtica davant segons quins comportaments. Vives ha celebrat el debat inicialment promogut per Liechtenstein i ha fet un clam en pro del multilateralisme “eficaç i inclusiu”. “És essencial que el Consell de Seguretat, amb la responsabilitat principal de mantenir la seguretat, pugui trobar el consens necessari per funcionar eficaçment”, ha dit Vives davant el plenari.
PREOCUPACIÓ PER GAZA
L’ambaixadora ha deixat clar que “el Principat d’Andorra segueix amb molta preocupació la situació a l’Orient Medi i, particularment, a Gaza” i ha condemnat “amb la major fermesa els actes terroristes perpetrats a Israel el 7 d’octubre 2023. Lamentem profundament l’altíssim nombre de víctimes civils des d’aquella data, l’enorme impacte sobre les dones i els nens, i sobre els treballadors humanitaris que han pagat amb la seva vida els seus actes de servei”. I també ha fet referència a “la deplorable situació que viuen els civils a la franja de Gaza i, especialment, les condicions de dones, nens i persones grans no deixen d’empitjorar cada dia que passa. Una vegada més, demanem el cessament immediat de les hostilitats i el respecte del dret internacional humanitari”.
En nom d’Andorra, Vives ha exigit “un alto el foc immediat i durador i l’alliberament immediat i incondicional de tots els ostatges”. Quant a l’alto el foc, ha remarcat l’ambaixadora andorrana, “hem estat testimonis de com quan hi ha voluntat es produeixen avançaments. Aplaudim, per això, el treball meticulós realitzat per l’E10 que va permetre l’adopció de la resolució 278 al Consell de Seguretat. No obstant això, hem de seguir sent responsables i lamentar que aquesta resolució vinculant no arribi a ser implementada”.
“Andorra està a favor de l’admissió de Palestina com a membre de ple dret” perquè “una pau duradora només pot culminar des de la inclusió i no des de l’exclusió”
En aquest sentit, “Andorra crida, una vegada més, a totes les parts involucrades a establir un diàleg actiu ja que és l’únic camí per a una pàgina duradora en la regió. Lamentem també que la resolució del Consell de Seguretat que devia recomanar brindar l’estatus de membre de ple dret de les Nacions Unides a Palestina no hagi prosperat”. I és aquí quan Vives s’ha centrat en defensar l’admissió d’aquest Estat com a membre de ple dret de les Nacions Unides.
“Palestina ja va presentar una primera sol·licitud en el 2011 que li va permetre obtenir la condició d’estat observador no membre en el 2012. Per tant, no és suficient”. En conseqüència, ha remarcat Elisenda Vives, “hem de donar resposta a les seves aspiracions, ja que aquestes s’alineen plenament amb els principis i criteris que estableix la carta de les Nacions Unides que tots els Estats membres abanderem i defensem”. I ha conclòs amb un “Andorra està a favor de la admissió de Palestina com a membre de ple dret” perquè “una pau duradora només pot culminar des de la inclusió i no des de l’exclusió”.