Andorra espera que la UE atorgui un règim especial per evitar els controls sistemàtics fronters

Els estats membres encara no han atorgat el mandat necessari a la Comissió Europea per poder negociar una solució a mida de l’aplicació del reglament denominat ‘entry/exit’ per als dos països que han culminat un acord d’associació

Un control policial, en aquest cas andorrà, a la frontera del Pas de la Casa. POLICIA ANDORRA

Andorra considera que la Unió Europea (UE) podrà atorgar un règim especial en la implementació del reglament denominat ‘entry/exit’ a les fronteres, tant a l’espanyola com a la francesa, i s’evitarà d’aquesta manera els controls fronterers sistemàtics que s’haurien de començar a fer a finals d’any. El Govern confia que la solució permeti continuar fent controls aleatoris, perquè en cas contrari hi ha un elevat risc de col·lapse als passos fronterers. Amb tot, però, el Consell de la UE encara no ha atorgat el mandat de negociació a la Comissió Europea.

Des de Prat de la Creu no es preveu que l’inici de les negociacions hagi de trigar gaire. De fet, Andorra ja té a punt la delegació que haurà de negociar l’adaptació de l’‘entry/exit’. Actualment, aquest reglament faria que s’haguessin d’aturar un per un els cotxes que entressin o sortissin del país (aturada que farien les policies espanyola o francesa segons el cas). I que es controlés tots aquells ciutadans de països tercers no inclosos a l’espai Schengen. El control ha de suposar, a més, el registre de cadascuna de les persones que no tinguin autorització per estar-se a l’esmentat espai. 

Tal com està ara elaborada aquesta normativa, del control en queden exclosos els nacionals andorrans, monegascos, sanmarinosos i de la Santa Seu. Però això és poca cosa. Com que no se sap de quina nacionalitat són cadascuna de les persones que van a l’interior de cada vehicle, s’hauria d’aturar cadascun d’ells

Això sí, hi ha una excepció que ara per ara ja atorga el reglament. Tal com està ara elaborada aquesta normativa, del control en queden exclosos els nacionals andorrans, monegascos, sanmarinosos i de la Santa Seu. Però això és poca cosa. Com que no se sap de quina nacionalitat són cadascuna de les persones que van a l’interior de cada vehicle, s’hauria d’aturar cadascun d’ells. Si hi ha un andorrà no cal registrar-lo, si és espanyol o francès, tampoc. Però si és un caribeny, per exemple, sí que caldria fer-li el pertinent control de dalt a baix.  

I el sistema que inclou el reglament comunitari en qüestió, que pretén reforçar la seguretat en les fronteres amb els països tercers, comporta l’obligació d’haver d’anotar noms i cognoms, tipus de document de viatge i les dades biomètriques. Per evitar que això col·lapsi les fronteres, que si s’hagués de fer així es col·lapsaria, s’ha posat damunt la taula la possibilitat de negociar una solució adaptada o règim especial. Però la UE només ha atorgat aquest ‘benefici’ als dos països que han finalitzat la negociació d’un acord d’associació.

Ara bé, la negociació per al règim especial de l’entrada i sortida s’ha d’iniciar encara, tal com s’ha dit. El convenciment en l’administració central andorrana és que l’acord específic sobre gestió de fronteres que inclourà un procediment que no col·lapsi fa pensar que estarà basat en controls aleatoris. Com fins ara. Amb la diferència que quan es detecti algú de fora de l’espai Schengen que no sigui ni andorrà ni sanmarinès, caldrà registrar-lo degudament, circumstància que no es fa per ara.

PLUS DE SEGURETAT

Aquesta feina, i l’entrada en vigor d’aquest reglament, que ja hauria d’haver-se fet efectiu a final de l’any passat i es va posposar dotze mesos, també donarà més garanties de seguretat a Andorra. I a San Marino. Per què? Doncs perquè qualsevol persona que vulgui establir-se al Principat procedent d’un país tercer haurà d’estar conforme a les normes de Schengen perquè, en cas contrari, seria objecte d’un control sistemàtic permanent en entrar i sortir. Perquè hi hauria un elevat risc que accedís a l’espai Schengen una persona considera non grata per aquest territori legal.

Negociació amb la UE per evitar controls sistemàtics per entrar i sortir d’Espanya i França

Andorra, és ben sabut, no forma part de Schengen ni hi entrarà a formar-ne part. Però sí que tindrà uns vincles majors. I caldrà que algun estat integrat és aquest territori jurídic certifiqui que una determinada persona que es vol establir a Andorra procedent d’un país tercer, no té cap remarca negativa vers la normativa Schengen. Si les bases de dades d’aquest espai fan saltar alguna alarma, automàticament la residència demanada serà denegada.