Des de la formació s’assegura que aquest estudi, al qual s’ha destinat bona part de la dotació parlamentària de l’actual exercici, s’ha de convertir en el “primer neutral sobre l’acord d’Associació amb la UE” i es considera que, un cop es presenti, es complirà “una demanda del poble andorrà”. Per poder-lo enllestir, però, es considerava necessari fer l’intercanvi que s’ha pogut fer, ni que sigui per via telemàtica, amb Riba.
Segons s’ha explicat en un comunicat des d’Andorra Endavant, ha estat una “trobada intensa”, de més de dues hores. La reunió, afirmen, “ha permès aclarir alguns punts per tal que el gabinet Gide pugui tancar l’estudi d’impacte” gràcies a un “intercanvi directe i substancial entre l’equip negociador d’Andorra, el grup parlamentari Andorra Endavant i els 5 dels 7 membres del gabinet”.
Les discussions s'han centrat en una sèrie de preguntes plantejades pel director de Gide, Benoit Le Bret sobre determinats punts de l’acord. És el cas de l’eliminació dels filtres actuals d’immigració pels ciutadans europeus, la conservació o no del nostre model fiscal amb la represa del cabal comunitari, el sistema bancari i financer, l’accés o no a la liquiditat del Banc Central Europeu i a l’elegibilitat o no al Banc Europeu d’Inversions.
A la vegada, s’han abordat els vuit protocols de l’acord. S’ha posat en relleu, també, que hi ha la previsió de redactar un d’addicional cap al 2027 o el 2028, en aquest cas centrat en la cooperació i la participació en programes europeus.
El cap negociador ha contestat a totes les preguntes de GIDE deixant clar cada punt tractat. Això, s’afirma des d’Andorra Endavant, permetrà tancar l’estudi d’impacte “neutral”. La intenció és presentar-lo al conjunt de la classe política i al poble andorrà al final del mes de març a una sala de conferència de la capital.
Comentaris (6)