Montaner explica a Ensenyat que els informes que Andorra Endavant proposa “tindrien com a objectiu anticipar l'aplicació del cabal europeu a Andorra en tots els àmbits, cosa que ajudaria el Consell General a aclarir dubtes i a tenir una visió més pragmàtica neutral i en ple coneixement per defensar els interessos del poble andorrà”. Els informes “es farien en paral·lel del projecte d'estudis d'impacte d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I) iniciat l’1 de setembre del 2021 arran d'un acord polític informal relacionat amb el pacte d'Estat sobre les negociacions amb la Unió Europea (UE) a la legislatura passada”.
Després de consultar-ho amb l’AR+I, Andorra Endavant conclou que els treballs licitats tenen “com a objectiu efectuar l'estudi d'impacte econòmic relatiu a l'acord d'associació i s'emmarca dins del projecte iniciat l’esmentat 1 de setembre del 2021. Tanmateix, la metodologia de treball és molt diferent de la que plantegem nosaltres, des d’Andorra Endavant”. I aclareix que el que pretén fer l’AR+I és un treball “només en base de les negociacions ja fetes i tancades i de la documentació proporcionada pel Govern. En cap cas, els estudis de l'AR+I tenen com a objectiu d'ajudar el Govern i els membres del pacte d'Estat a anticipar l'impacte de l'aplicació de la globalitat del cabal és a dir de l'aplicació de les regles del mercat interior europeu a Andorra”.
Per tot plegat, i “tenint en compte la multitud de directives europees i per tal de no tenir sorpreses de mal gust, pensem que el Consell General, com a màxima Institució del país, ha de tenir un rol proactiu i primordial en aquest assumpte i no un rol passiu”, Carine Montaner demana que la junta de presidents parlamentaris acordi l’impuls d’altres estudis en línia amb el que proposa Andorra Endavant i que n’assumeixi la despesa la cambra parlamentària amb el benentès que això suposarà reduir la dotació pressupostària que s’assigna a cadascun dels grups parlamentaris.