L’acord amb la UE preveu que es pugui limitar la compra de segones residències també a europeus

La redacció final de la clàusula està subjecta a la modificació interna de la llei d’inversió estrangera i Brussel·les tolera la restricció perquè ja hi ha un precedent amb Malta

Vista general d'un grup d'edificis d'habitatge.
Vista general d'un grup d'edificis d'habitatge. ARXIU

L’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) preveu que Andorra pugui limitar l’adquisició de residències secundàries a ciutadans europeus no residents al país. Més encara, es podrà establir un mínim d’anys de residència al Principat, fins i tot, abans no es pugui comprar una segona residència al país. Es vol mirar de matisar la inversió estrangera i l’especulació immobiliària que, reconegut per l’administració, tan mal està fent en el parc immobiliari per als residents ordinaris habituals.

Segons que han explicat fonts properes a la negociació amb Brussel·les, la qüestió és extremadament tècnica. Però des de la Comissió Europea no s’ha posat especials traves a poder limitar la compra d’immobles per part de ciutadans estrangers per molt que siguin de països de la UE. I és que ja hi ha un precedent d’un fet molt similar amb Malta. Es tractaria, doncs, d’adaptar la clàusula maltesa per a Andorra. I el preacord amb Europa és que es farà.

Això sí, la redacció final de la clàusula, és a dir, les condicions exactes per les quals els estrangers podran comprar immobles al Principat, queda pendent de la modificació de la llei d’inversió estrangera que s’ha de dur a terme al país. El poder legislatiu no es podrà encantar massa, atès que la disposició concreta no s’embastarà del tot fins que no es concreti com queda la situació en la llei nacional.

VIA EMPRESA

Els negociadors andorrans tampoc no consideren que pugui créixer el nombre d’empreses -per molt que es mantingui l’essència primera del lliure establiment- al país o d’adquisició d’immobles per part d’estrangers a través de la necessitat de posar en marxa un negoci perquè, recorden les fonts properes a la negociació consultades, es mantindrà un sistema de quotes, que afectarà també els nacionals europeus, que acabarà comportant una arribada controlada de ciutadans estrangers.

Lligat a aquestes quotes -cal recordar que es perd la que actualment es coneix com a fronterers, perquè no es pot fer diferències entre ciutadans europeus- també cal tenir en compte que es farà una revisió prèvia, un control previ, si escau, dels antecedents penals. Serà aleatòria en alguns casos i en segons quins sectors professionals seran les empreses contractants les que s’encarregaran de fer el filtre.

Comentaris (12)

Trending