Acord perquè els andorrans puguin accedir a més serveis de l’hospital universitari de Tolosa

En els pròxims mesos, el SAAS i el centre mèdic francès hauran de valorar quines especialitats s’obren, tenint en compte que han de ser complementàries amb les existents al Principat o les disponibles a altres ciutats; també es treballa per accedir a la xarxa Onco Occitanie

Xavier Espot i Pierre André Durand.
Xavier Espot i Pierre André Durand. G.P.

L’hospital universitari de Tolosa incrementarà els serveis als quals poden accedir els ciutadans residents a Andorra. Així s’ha acordat durant la celebració del vuitè diàleg transfronterer entre Andorra i Occitània que s’ha celebrat aquest matí. Els pròxims mesos, el SAAS i el centre mèdic gal analitzaran quines especialitats es poden sumar a l’oferta. A la vegada, també es treballa per entrar a la xarxa Onco-Occitanie i que pacients del Principat puguin accedir als seus tractaments. Durant la trobada, també s’han abordat aspectes com la millora de les carreteres, la lluita contra el contraban o cooperació cultural.

La trobada, celebrada a les instal·lacions de Ràdio Andorra, ha permès avançar en la cooperació transfronterera ja prou àmplia entre tots dos territoris. I en diferents àmbits. En matèria sanitària, s’ha acordat, segons ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, “reforçar la col·laboració entre el SAAS i l’hospital universitari de Tolosa per ampliar els serveis disponibles per a pacients andorrans”. Ara, però, falta acabar de concretar el fons de la qüestió.

En aquest sentit, el mandatari andorrà ha indicat que la parapública i el centre sanitari “hauran de definir mecanismes perquè ells ens presentin quins dispositius de salut tenen i nosaltres mirem quins poden ser realment útils perquè complementen l’oferta sanitària del nostre hospital o la que existeix a altres ciutats com ara Barcelona”. Els terminis concrets, per tant, encara no estan definits. A banda, també es treballarà per poder accedir a la xarxa Onco Occitanié, una de les punteres i “més competents” del país veí, com ha volgut remarcar el prefecte d’Occitània, Pierre-André Durand. “Hi ha una proximitat geogràfica i entenem que la població que viu a prop hi ha de poder accedir a aquests processos mèdics”, ha comentat.

Les dues parts han celebrat que les obres del corredor paraallaus a la carretera d’accés van en els terminis previstos; aquests treballs s’aturaran el 5 de novembre, fet que permetrà que durant l’hivern es recuperi el trajecte habitual

Espot també ha aprofitat l’anunci per respondre les crítiques rebudes des d’Assandca per la negativa a impulsar una unitat de radioteràpia a Andorra, decisió en la qual també s’ha refermat. “L’acord permetrà diversificar i ampliar els tractaments oncològics als quals tenim accés i això connecta amb la idea que sempre hem defensat: allò que puguem fer al principat tant o més bé que fora, hi estem disposats, però allò que no siguem capaços per una qüestió de massa crítica, prioritzem aquesta atenció a l’estranger”, ha argumentat. El cap de Govern també ha volgut assegurar que “els tractaments oncològics que es fan a Tolosa, que és un pol de qualitat, són una gran oportunitat per als nostres pacients”.

En matèria sanitària, també s’ha arribat a una altra entesa: obrir el servei de pediatria del Pas de la Casa a la població de les regions franceses frontereres. Es vol que sigui una opció que s’implementi en un termini breu de temps. “No hi ha d’haver cap inconvenient un cop s’estableixin els protocols oportuns”, ha indicat Espot.

Durant la trobada, s’han abordat altres qüestions. Així, s’ha valorat positivament el desenvolupament de les obres del futur corredor paraallaus que s’està construint a la carretera d’accés al Pas de la Casa, que segueix “els terminis previstos”. En poques setmanes, s’ha indicat, les obres s’aturaran fins a la primavera i es tornarà a habilitar la via per a la circulació, tot i que encara amb la “incertesa” dels possibles talls. Aquest canvi serà efectiu el 5 de novembre.

Espot ha recordat que al llarg dels pròxims anys hi ha previstos “treballs d’envergadura” a diferents carreteres properes al Principat tant si es ve des de Tolosa com des de Perpinyà. “Són cabdals tant per millorar la seguretat com per desenclavar el nostre territori i escurçar trajectes en cotxe cap a Andorra”, ha afirmat. De fet, des de Govern es preveu aportar 20 milions d’euros “ben invertits perquè tindran un impacte directe en mobilitat de persones i mercaderies i en la nostra economia”.

La taula de treball del diàleg transfronterer.
La taula de treball del diàleg transfronterer.

Sobre aquest punt, Durand ha destacat que el corredor paraallaus “és la pedra angular del dispositiu de donar seguretat als accessos per carretera, projecte en el qual treballem, en comú, des del 2017” i ha celebrat que “tot i alguns  imprevistos, l’obra avança bé, el que ens permet de dir que el calendari inicialment previst serà complirà”. Això vol dir que “l’any vinent es podrà començar l’eixamplament de l’RN-22” que es completarà el 2026 amb una sèrie d’actuacions de vegetació i equipaments per reduir les congestes de neu en el perímetre de la via.

Més enllà de les millores en l’àmbit viari, el prefecte d’Occitània (i també de l’Alta Garona) s’ha referit als projectes ferroviaris previstos. Ha admès que, els pròxims anys, les actuacions previstes poden suposar afectacions en alguns serveis, com ara el tren nocturn, però ha deixat clar que “buscarem funcionar amb regionals per garantir un mínim”. Fins i tot, es planteja la possibilitat de transformar alguns tractes en autobusos que, en aquest cas, podrien arribar fins a Andorra.

Comentaris (1)

Trending