Advocats i cúpula judicial treballen en la definició d’un registre de béns per facilitar embargs

El col·legi que aglutina els professionals del Dret celebra una assemblea extraordinària per beneir una junta directiva que encapçalarà Xavier Sopena 

La nova junta del Col·legi d'Advocats (d'esquerra a dreta): Maria Burgués, Concepció Criado, Caterina Llufriu, Xavier Sopena (degà), Sònia Baixench (vicedegà), Isaac Pérez, Miquel Bellera i Marga Martisella.
La nova junta del Col·legi d'Advocats (d'esquerra a dreta): Maria Burgués, Concepció Criado, Caterina Llufriu, Xavier Sopena (degà), Sònia Baixench (vicedegà), Isaac Pérez, Miquel Bellera i Marga Martisella.
El Col·legi d’Advocats i el Consell Superior de la Justícia (CSJ) han creat una comissió que pretén estudiar “la viabilitat d’una mena de registres de propietats” per facilitar l’execució real i en temps degut de les sentències fermes. Per tant, per fer més senzills els embargaments però garantint la seguretat jurídica. Així ho ha explicat la degana del col·lectiu dels professionals del Dret, Sophie Bellocq, just després de passar el relleu a Xavier Sopena. Aquesta qüestió serà una de les que haurà de seguir impulsant la nova junta col·legial.

El Col·legi d’Advocats ha celebrat aquest dijous una assemblea extraordinària que tenia com a principal punt de l’ordre del dia, com aquell que diu, l’elecció per assentiment de la nova directiva, vist que sols hi havia una única candidatura, l’encapçalada per Sopena amb Sònia Baixench de vicegana, Caterina Llufriu de tresorera i Isaac Pérez de secretari. L'assemblea que ha beneït la llista única amb prou feina ha tingut la presència d'una quarantena de col·legiats que, per delegació de vot, en representaven el doble. Això és una participació força baixa, donat el fet que sols de col·legiats exercents n'hi ha una mica més de dos centenars. 

Tant Bellocq com Sopena han esmentat entre aquelles qüestions que hi ha sobre la taula la Llei d’accés electrònic a l’administració de Justícia o les formacions que s’estan fent davant l’entrada en vigor, el 2021, del Codi de procediment civil, que ha de suposar un canvi molt important en el funcionament de la maquinària judicial. Bellocq ha explicat l’existència de la comissió recentment creada amb la participació dels advocats i la cúpula judicial, amb els saigs i els notaris també a l’expectativa. La degana sortint dels lletrats ha deixat clar que en allò que s’està treballant, el que es pretén posar en marxa, no és un registre de la propietat com el que es pot entendre en el nostre entorn, perquè aquesta mena de base de dades, per dir-ho així, “té moltes implicacions” en un país com Andorra. Ara, el que és clar és que s’ha d’ordenar la qüestió dels béns, per assegurar un ordre de prelació, per exemple, i garantir una deguda execució de les sentències.

La degana sortint ha reconegut que la feina ara endegada “és relativament feixuga” i que malgrat que no hi ha un termini clar, la “reflexió” pot trigar ben bé un any a dur-se a terme abans d’establir el millor mecanisme possible. També s’ha d’anar avançant, per exemple, amb la definició dels eventuals canvis que es puguin introduir, de comú acord amb la Universitat d’Andorra, al màster de Dret, del qual la primera promoció n’iniciarà en breu les pràctiques finals abans de la titulació escaient,

Il·lusió, responsabilitat… i no fractura

Bellocq ha passat el relleu a Sopena amb placidesa. El nou degà del Col·legi d’Advocats ha assegurat que assumeix el càrrec -en principi havia d’anar al segon lloc d’una llista que havia d’encapçalar Marc Maestre, que va ser ‘convidat’ a renunciar per haver signat una petició de recusació del fiscal general- “amb il·lusió i amb el pes de la responsabilitat” d’haver de representar “un col·lectiu important”. Sopena ha reconegut que no és el mateix ser vicedegà que degà però no han entrat en la motivació del seu canvi de rang. Això sí, ha assegurat que dins el col·lectiu “jo no puc parlar de fractura”, encara que tampoc no en té tots els inputs. Ara, ha recordat que si hagués sigut el cas s’hauria pogut presentar una segona llista que els fets objectius han demostrat, ha vingut a dir, que no hi ha estat. Cert, però, que la presència i representació de col·legiats a l'assemblea cada vegada és menor.

La Llei d'accés electrònic a la Justícia, el Tribunal d'Arbitratge, el seguiment de les guàrdies, la implicació de l'acord amb la UE o el Codi de procediment civil són algunes de les prioritats citades per Sopena

De fet, la junta que lideren Sopena i Baixench ha estat única fins al punt que no ha calgut fer votacions. El nou degà dels professionals de Dret ha citat algunes de les prioritats sense aprofundir-hi perquè, ha explicat, tot plegat és molt prematur i deixant clar que el fet de citar algunes qüestions i no esmentar-ne d’altres no pressuposa res de res. Entre les qüestions que ha citat, i a banda de la relativa a l’accés electrònic, també ha parlat del seguiment de les guàrdies, d’una assistència legal que sempre necessita petites millores com ara “protocols en matèria de violència de gènere”, ha explicat Xavier Sopena.

El degà dels advocats, que ha assegurat que el que el col·lectiu ha de garantir són les millors prestacions possibles, també ha enumerat entre les qüestions que s’han de definir el Tribunal d’Arbitratge, que està en la darrera fase de ‘cocció’ o una certa preocupació, encara que relativa, respecte de l’intrusisme. Sopena també ha afirmat que es continuarà participant de les reunions i trobades relatives a l’impacte que tindria l’acord d’associació amb Europa en l’economia andorrana i en concret, en aquest cas, sobre els advocats.

Xavier Sopena lidera la candidatura.

Relacionat

La nova junta del Col·legi d’Advocats pretén posar-se més ferma en la lluita contra l’intrusisme
-

Relacionat

Marc Maestre es perfila com a futur degà del Col·legi d’Advocats
-

Relacionat

Veten Marc Maestre com a degà dels advocats per haver firmat la recusació dels fiscals

Comentaris

Trending