Les últimes promocions de penitenciaris s’aferren a la ‘prima antivaga’ per exigir més sou

A través d’una modificació legal promoguda el 2015, els agents que s’incorporen des de llavors al cos no tenen un complement que sí que reben els funcionaris de més antiguitat i que volta els 500 euros

Accés al centre penitenciari.
Accés al centre penitenciari. Toni Solanelles

Les últimes promocions d’agents penitenciaris es continuen aferrant a la prima que històricament es va lligar al fet d’impedir aquests funcionaris fer vaga per tal de reclamar que als vigilants amb menys antiguitat al cos se’ls incrementi el sou més enllà de les revisions globals i els increments del cost de la vida. Consideren que hi ha una discriminació salarial -malgrat que sabien exactament les condicions laborals que hi havia quan es van presentar als edictes corresponents- perquè cobren menys per la mateixa feina i creuen que això s’hauria de resoldre.

Històricament, a final del segle passat, i igual com també tenia la policia, els funcionaris del cos penitenciari, molts menys que en l’actualitat, percebien una paga extra en compensació a la prohibició de fer vaga perquè si mai decidien absentar-se del treball posarien en greu perill el servei. Mitjançant l’evolució normativa, es va transformar aquella paga en un complement -inclòs en una disposició addicional legislativa- de 400 euros al seu moment (ara propers als 500) que era reminiscència del passat però que s’intentava desvincular de la supressió del dret a vaga.

Fonts sindicals lligades a les noves generacions penitenciàries han reconegut que “sí que volem lluitar per aquest complement però no tenim res decidit encara sobre com fer-ho”

Perquè entre que el cos va créixer quant a efectius -i la població reclusa no ha crescut pas tant- i que la legislació laboral va passar a reconèixer obertament drets sindicals i altres, semblava totalment inconcebible que es justifiqués la prima amb la no-vaga. Finalment, una modificació legal promoguda el 2015 va fer que es mantingués el complement per als funcionaris incorporats al cos abans d’aquella data però que per a les promocions posteriors, especialment després del 2017, aquest complement ja no es contemplés.

I aixo consideren que comporta actualment una discriminació salarial. Fonts sindicals lligades a les noves generacions penitenciàries han reconegut que “sí que volem lluitar per aquest complement però no tenim res decidit encara sobre com fer-ho”. Les mateixes fonts han assegurat que el Govern justifica la supressió del complement al seu dia per dos motius: un, per transformar-lo en un reconeixement monetari a les especialitzacions i, l’altre, per disposar de més diners per poder fer obres al mòdul penitenciari de menors, dos elements que es creu que no s’han d’alimentar de la supressió d’un complement salarial.

S’ha avaluat la possibilitat de portar la reivindicació en el marc de la plataforma de cossos especials que, justament, impulsen les noves promocions tant de penitenciaris, com de bombers i policies. Fins i tot alguns banders i duaners. Però ara per ara no hi hauria res de concret igual com no es troba sentit al posicionament d’alguns dels funcionaris penitenciaris que consideren que no reconeixent el complement suprimit al seu dia es pot acabar fomentant una major bretxa salarial entre homes i dones al centre penitenciari.

Comentaris (3)

Trending