Treballadors de l’escola de Meritxell demanen poder prejubilar-se als 60 anys, com els funcionaris

Uns 40 empleats, la majoria de més de 50 anys, han signat una mena de manifest on defensen que si se’ls considera “assimilats” a nivell del pla de pensions també han de poder accedir a un retir anticipat i adverteixen que si cal estan disposats a fer vaga

Una imatge de l'edifici central de la popularment coneguda com a Escola de Meritxell.
Una imatge de l'edifici central de la popularment coneguda com a Escola de Meritxell. ALTAVEU MÈDIA

Un grup de treballadors de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) demanen que se’ls apliqui la mateixa possibilitat de prejubilar-se de la que gaudeixen els treballadors públics de Govern, tant de l’administració general com dels cossos especials. En el seu cas, suposaria poder deixar de treballar als 60 anys i fer-ho amb el 60% del darrer salari.

Es tracta d’una opció que s’ha donat a bona part dels treballadors públics, recuperant una possibilitat que existia abans de l’aprovació de la Llei que creava el pla de pensions per aquests empleats, el 2014. Els signants del que han anomenat “un argumentari” per poder tenir dret a aquesta prejubilació, recorden que el dit text els va considerar com a “assimilats” als funcionaris. És a dir, tenien el dret a ser partícips del pla de pensions. Això s’entenia pel fet que, malgrat l’Escola de Meritxell sigui una fundació privada, al final, els diners dels salaris acaben provenint, via aportació, de l’executiu.

Aquest grup de treballadors, una quarantena, han signat ara aquesta mena de manifest a través del qual demanen poder tenir també accés a la prejubilació. És a dir, tal com marca la legislació -el pressupost pel 2024 ho va regular via disposició final- tot treballador públic pot retirar-se cinc anys abans de l’edat oficial (65 per a l’administració general i 60 en els cossos especials), si compleix el requisit d’haver entrat abans de juny del 2015, acumular 30 anys de servei i haver fet les aportacions pertinents de forma ininterrompuda al pla de pensions. Llavors, la jubilació l’assoleix cobrant el 60% del darrer salari.

En l’argumentari, consideren que “no és just un tracte diferent als funcionaris pel sol fet de pertànyer a una institució sense ànim de lucre si el salari es cobra, de fet, totalment del Govern”. I apunten que “una bona via per a instrumentalitzar aquesta situació podria ser via conveni col·lectiu”.

Fonts dels signants asseguren que el document l’han rubricat una quarantena dels més de 300 treballadors de l’FPNSM. Sobretot, no ho amaguen, persones que superen els 50 anys i, per tant, ja es troben al tram final de la seva vida laboral. “Reivindiquem tenir els mateixos drets que el funcionariat normal”, afirmen. De fet, remarquen que la petició ja fa temps que es fa però, fins ara, sense sort. “Abans de les eleccions es va parlar amb els partits i ens vam dir que teníem raó, però tot es va quedar allí”, han apuntat.

Asseguren que la seva demanda té el suport dels representants dels treballadors que, justament, fa temps que negocien el conveni col·lectiu. “Es parla, però tot just una reunió al mes i entenc que hi ha moltes coses a abordar”, indiquen.

Ara bé, també avisen que estan disposats a anar fins a on faci falta perquè se’ls reconegui el que consideren un dret. No es descarta, ni tan sols, mesures més contundents. Recorden, de fet, que són essencials per garantir, per exemple, la inclusió de molts dels usuaris de l’FPNSM al sistema educatiu. “Sense nosaltres, no n’hi ha”, remarquen. Per això, entenen que una opció, en cas que sigui necessari, seria anar a la vaga. “Està sobre la taula com a últim recurs; si cal, hi estem disposats”, afirmen.

Comentaris (4)

Trending