El tercer pagador per als medicaments de la gent gran s’aplicarà el 18 de setembre sí o sí

Govern assegura que per moltes dificultats tècniques que els farmacèutics hi vegin, i a falta de les aprovacions corresponents de les fórmules d’aplicació, la implementació del règim “està gairebé tancada quant a dates”

El ministre portaveu, Guillem Casal, durant la compareixença.

Molt hauria de canviar perquè el 18 de setembre no entri en aplicació el tercer pagador farmacològic per a les persones majors de 65 anys. Així ho ha donat a entendre el ministre de Medi Ambient i Agricultura i portaveu governamental, Guillem Casal, en ser preguntat per les dificultats tècniques per implementar el procediment. Casal ha deixar clar també que hi ha aspectes que s’han d’acabar d’afinar, però quant a dates “la mesura està gairebé tancada”.

El portaveu governamental ha explicat que encara queden les aprovacions de la posada en marxa del sistema tant del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) com del propi Govern, però no hi ha marxa enrere possible aparentment, per molts dubtes que mostrin els farmacèutics. “No ho tindrem a principi d’estiu però sí a final d’estiu”, ha especificat Casal venint a justificar el retard en la posada en marxa de la mesura però deixant clar que el compromís electoral va endavant i, de fet, la data no només s’ha comunicat als farmacèutics sinó també a la Federació d’Associacions de la Gent Gran.

Les dificultats tècniques fan endarrerir el tercer pagador farmacològic per a la gent gran

El portaveu de l’executiu ha manifestat també que es donaran dos mesos de marge per comprovar que tot funciona i a partir del 20 de novembre la mateixa operativa es posarà en servei per a les persones amb diversitat funcional. Més endavant, ha indicat el ministre, ja es veure “si cal ampliar aquest sistema de pagament anticipat pel que fa a la resta de la població”, sense que ara per ara hi hagi cap calendari plausible.

URGÈNCIES I ALTRES

A Casal se li han demanat, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, altres qüestions no directament lligades amb els temes que ell ha plantejat per iniciativa pròpia. Així per exemple, sobre l’enquesta de satisfacció dels usuaris del SAAS i els primers problemes que s’han detectat. “Dels problemes que hi ha al servei d’Urgències en som conscients, ja hi eren al final de la passada legislatura”, ha indicat el ministre, que ha recordat que fa deu dies tot just hi va haver un canvi en la direcció del servei.

“Dels problemes que hi ha al servei d’Urgències en som conscients, ja hi eren al final de la passada legislatura. La problemàtica rau en la disponibilitat de metges”, manté Casal

“La problemàtica rau en la disponibilitat de metges”, ha afegit, tot explicant que els mateixos professionals han d’ocupar-se de les urgències pròpiament dites i del SUM. Per això una de les possibilitats és “segregar els dos serveis”. “Hi estem a sobre”, ha reiterat el responsable ministerial que ha insistit que “hi ha una nova titular que encapçala el servei d’Urgències”. Sobre el futur de la direcció general del SAAS ha recordat que “hi ha un final d’una etapa per motiu justificat” -la finalització del contracte de Josep Maria Piqué- però hi ha “marge de temps” per planificar el relleu.

Casal també s’ha manifestat a l’amonestació rebuda per part de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) per no haver comunicat als usuaris del certificat digital que les seves dades constaven en una base d’una empresa subcontractada per l’administració. El ministre ha tret ferro a l’afer i l’ha emmarcat en un “error humà” de dita empresa, atès que en el moment de comunicar que calia renovar la certificació als usuaris no es va fer de manera prou acurada i els correus electrònics de tots els destinataris dels mails de reactivació van quedar al descobert. Tothom podia veure el correu del veí, per dir-ho així. L’adreça de correu, s’entén.

El que potser no saben molts dels usuaris que van rebre el correu que ha valgut l’amonestació de l’APDA a Govern és que l’empresa a la qual tenia subcontractat el servei del certificat digital acaba estant participada indirectament pel ministeri d’Hisenda espanyol. D’aquesta manera, el departament espanyol podria acabar sabent almenys el telèfon i el correu electònic de moltes persones residents al Principat.