Els sindicats creuen que Govern falseja nòmines per justificar no apujar els complements de millora

Les vuit entitats que representen els drets dels treballadors públics han presentat una demanda a la Justícia perquè creuen que aquesta part dels sous s’ha d’aplicar el 3% d’increment que es va fer al gener a les graelles salarials i denuncien s’han canviat els fulls de salari ja publicats per simular una posició retributiva superior dels afectats que no s’ajusta a la realitat

La façana de la seu de la Justícia.
La façana de la seu de la Justícia.

La Justícia haurà de dictaminar si cal aplicar l’increment del 3% al salari base dels funcionaris també als diferents complements de millora de cada treballador. Fins a vuit sindicats i entitats han presentat una demanda conjunta contra la decisió de Govern de no ampliar l’augment adoptat a les graelles a aquestes parts dels sous. Els presentadors de l’acció judicial denuncien que, a la pràctica, això ha comportat per a moltes persones una “rebaixa” en la seva posició retributiva i lamenten que s’hagi volgut amagar alterant les nòmines, fet que, fins i tot “frega” el falsejament de documents.

L’afer s’arrossega des de fa mesos. Al gener, com han explicat els sindicats en un comunicat, es van augmentar un 3% les graelles salarials. Aquest increment, però, només es va traslladar al salari base de cada treballador. Quedava fora, en el cas d’aquells empleats que el tinguessin, el complement de millora. Això, denuncien, diferia de la que havia estat la pràctica habitual. I és que, recorden, l’IPC s’aplicava tant al sou base com al complement.

La situació ja va generar llavors un evident malestar. I és que, remarquen, “es va provocar que la posició retributiva de tots els funcionaris que els percebien es rebaixés, tal com consta en les nòmines”. Per tot plegat, al febrer ja es va presentar un recurs conjunt entre les vuit entitats (Sipaag, Associació de Bombers d’Andorra, Sindicat Penitenciari, Sindicat de Funcionaris de Duana, SEP, Associació de Bombers d’Andorra 118, Sipaaj i Sindicat d’Institucions Penitenciàries) que no ha obtingut la resposta esperada. Entre altres aspectes, es recordava que “la posició retributiva únicament podia ser rebaixada en cas de canvi del funcionari a un lloc de treball de nivell de classificació superior, tal com estableix el Reglament de Selecció, promoció i carrera professional”.

Una imatge de l'edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu.

Relacionat

Malestar entre els funcionaris perquè Funció Pública no incrementa un 3% en el complement de carrera

La resposta de Govern va ser, ja al març, modificar a l’alça la posició retributiva de tots els funcionaris, però sense aplicar igualment el 3% d’augment. I això fa, remarquen, que la nova “no s’ajusta en absolut a les taules salarials publicades al BOPA”. La solució, doncs, “no es correspon amb la realitat”. A banda, apunten que s’ha modificat la denominació del complement. El que fins a setembre del 2022 era “de millora” ha passat a anomenar-se “de carrera”. Aquestes diferències, denuncien, només es van poder constatar quan les nòmines es van penjar al portal de l’empleat.

“Hi ha gent que baixa en la posició retributiva i després li pugen però no modifiquen res més”, remarca des de la plataforma sindical Jacqueline Caubet; per tant, “fins i tot podria ser un falsejament de document”.

Per això, “els sindicats i associacions que formen la plataforma sindical han decidit presentar una demanda judicial a la vista de les actuacions de Govern, que va modificar i alterar les nòmines que ja havien estat publicades, suposadament a fi de simular una posició retributiva superior que no s’ajusta a la realitat per tal de no aplicar l’augment del 3% al complement de millora”.

Justament, és aquest darrer fet el que ha encès encara més els ànims dels treballadors. Segons s’explica, als documents inicialment enviats al gener via el sistema d’internet, se’ls hauria introduït modificacions a posteriori per fer veure que s’estava modificant la posició retributiva dels diferents empleats a qui no s’aplica el 3% en el complement de millora. “És molt fort i per això hem decidit anar a la Batllia”, explica des de la plataforma sindical Jacqueline Caubet.

En aquest sentit, s’ha posat en relleu que el principal argument -assegura que difícilment refutable- del recurs que s’havia presentat el febrer era, justament, que la normativa els empara. “La posició retributiva no pot baixar”, recorda Caubet. I això era el que succeïa i quedava evidenciat en les nòmines del gener. “Hi ha gent que cau i després la pugen però no modifiquen res més”, remarca. Per tant, “fins i tot podria ser un falsejament de document”.

Tot i això, la plataforma ha presentat una demanda administrativa. “Anem per aquesta via; si el batlle veu alguna cosa estranya, que actuï”, indica Caubet. Al seu entendre, “ara poden dir que és un error però la sensació que tenim és que ho han fet per tirar per terra el principal argument del nostre recurs”.

Comentaris (9)

Trending