Els sindicats penitenciaris són “observadors”: ho diu la llei

Govern recorda que el cos que es fa càrrec de l’organització i vigilància de la presó es regula per la seva pròpia norma legal, que atorga un rol diferent a les organitzacions sindicals del que estableix la llei de la Funció Pública

L'escut del cos penitenciari.
L'escut del cos penitenciari. SFGA

Com a mínim en relació amb el comitè tècnic de selecció, els sindicats penitenciaris tenen un rol d’observadors. Així recorda el Govern que ho diu la llei i així es reflecteix en la resolució que va emetre el consell de ministres arran d’un recurs presentat pel Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA). Dita organització qüestionava diversos processos de selecció de formadors atès que no s’havien convocat els representants sindicals penitenciaris. L’executiu deixa clar, agradi més o menys, que el cos que es fa càrrec de l’organització i vigilància de la presó es regula per la seva pròpia norma legal, que atorga un paper diferent a les organitzacions sindicals del que estableix la llei de la Funció Pública.

La plataforma sindical que aglutina la majoria de representants dels funcionaris públics va considerar un menysteniment la resolució governamental que considerava que els sindicats tenien un mer paper d’observadors en els processos de selecció i, per tant, la seva presència o no presència no hauria fet variar gran cosa els procediments qüestionats atès que els sindicalistes no hi tenien ni veu ni vot, en els comitès tècnics de selecció. Contràriament a aquesta lectura, els sindicats de la Funció Pública es van ‘alçar en armes’ per denunciar que la presència sindical en els esmentats processos és preceptiva. I que així ho fixa la legislació.

Una imatge del centre penitenciari.

Relacionat

Govern relega els sindicats penitenciaris a un rol de mers observadors en els processos de selecció

Però consultat el Govern -ja sia el gabinet jurídic, ja sia el ministeri d’Interior i Justícia- sobre el posicionament contingut en la resolució emesa arran del recurs presentat per l’SPA i que SPA encara ara té la intenció d’atacar si, cal, per la via jurisdiccional, l’executiu deixa clar que una cosa és la llei penitenciària i, una altra, la de la Funció Pública. I que aquesta només és supletòria de la primera en el cas que la primera tingui algun buit o hagi deixat de preveure alguna cosa. I en el cas del comitè tècnic no hi ha buits ni mancances.

ARGUMENTACIÓ GOVERNAMENTAL

Arran de la petició feta per l’Altaveu, el Govern deixa clar, d’entrada, que si el recurs de l’SPA no es va admetre a tràmit va ser “per raó de la seva extemporaneïtat”. Aquesta decisió serà també rebatuda pel sindicat que va promoure el recurs. Però més enllà de la no admissió, el que va molesta el conjunt de sindicats va ser el fet de considerar ‘observadors’ els sindicats. Com a mínim, els penitenciaris. En aquest sentit, i com ja s’ha apuntat, oficialment l’administració central assenyala que “el cos penitenciari compta amb règims específics i particularitats concretes, diferents d'altres treballadors de l’administració”

Primera reunió del consell de ministres.

Relacionat

El menyspreu governamental encén els sindicats

Per aquest motiu, “se li aplica la Llei del cos penitenciari i els reglaments que en deriven. I la Llei de la Funció Pública només s’aplica quan no hi ha cap previsió específica a la Llei del Cos penitenciari”. I això “es constata a l'article 4 de la Llei del Cos Penitenciari”. En el primer paràgraf s’hi diu: “Les disposicions de la Llei s’apliquen als membres del cos penitenciari, llevat que s’estableixi altrament de forma expressa.” I en el segon apartat s’hi recull que “les disposicions de la Llei regulen el règim específic aplicable als membres del cos penitenciari i que es diferencia del règim general aplicable a la resta de funcionaris o agents de l’administració general. No obstant això, en els aspectes que no estiguin regulats per la llei o les normes que la desenvolupen, els membres del cos es regeixen, de manera complementària i supletòria, per les disposicions de la Llei de la Funció Pública i de les normes que la desenvolupen.”

L’article 15.3 del reglament d’aplicació fixa que “poden assistir a les reunions del comitè tècnic de selecció, en qualitat d’observadors, un representant de cada associació sindical del departament d’Institucions Penitenciàries”

“En el cas que ens ocupa”, manté el Govern, “els procediments d’accés i promoció dels agents penitenciaris i en concret, la composició i funcionament del comitè tècnic de selecció, estan regulats expressament a la Llei del Cos penitenciari, i per aquest motiu, en aquesta matèria no s’apliquen les disposicions de la Llei de la Funció Pública”. En efecte, com recorda la resposta donada pel Govern, l’article 27.1 de la llei del Cos Penitenciari defineix el comitè tècnic de selecció i l’article 27.2 preveu que “les funcions, la composició, el nomenament i el cessament dels membres, la constitució i la designació dels càrrecs, el règim de convocatòria, el quòrum i la presa de decisions i les altres particularitats del comitè tècnic de selecció es regulen per reglament”.

Per tant, cal anar al reglament d'accés i promoció al cos penitenciari, que configura de manera expressa la missió, estructura funcional i altres particularitats del comitè tècnic de selecció. En concret, en aquest reglament s’hi especifica, en l’article 15.3 que “poden assistir a les reunions del comitè tècnic de selecció, en qualitat d’observadors, un representant de cada associació sindical del departament d’Institucions Penitenciàries”.

A banda de tot plegat, l’executiu també ressenya que aquest el reglament que qualifica els sindicats d’observadors “es va treballar i consensuar amb tots el sindicats d’agents penitenciaris”. I que la comissió de personal de l’administració general que va avaluar i va informar en relació amb la proposta de reglament d’accés i promoció dels membres del cos penitenciari abans de la seva aprovació per Govern, “no va emetre cap comentari relatiu a la participació en qualitat d’observadors dels membres dels sindicats”.

Comentaris (5)

Trending