Certament, la llei de la Funció Pública ha experimentat algunes modificacions. Però no s’ha canviat en absolut res referent a l’article en relació a les atribucions i propostes que ha de valorar el comitè tècnic d’organització i gestió. Ben al contrari, a l’inici es tractava d’un organisme consultiu i en l’actualitat es tracta d’un òrgan actiu, on hi ha d’haver presència sindical i on els representants de les organitzacions, que han d’estar informats en tot moment de les reunions que ha de mantenir el comitè, tenen veu i vot.
Però, per ara, s’ha mantingut al marge totalment els representants dels treballadors. Una cosa, diuen, són els noms de les persones que ocupen cada lloc de treball, que això pot arribar a ser confidencial, recorden les fonts. L’altra, participar en la valoració de cada plaça. Les fonts sindicals consultades asseguren que “ascensos n’hi ha d’haver perquè hi ha personal o llocs de treball infravalorats”, però, alhora, “volem que es facin sobretot al grup C, que és el grup que menys cobra, en algunes ocasions tot just el salari mínim”.
Els ascensos han de ser “justos”. Per això temen els sindicalistes que no interessava la seva participació en l’òrgan de consulta per tal que no es puguin “detectar les injustícies”. En tot cas, des de les organitzacions de representació dels treballadors de l’administració se celebra que la ministra, Trini Marín, hagi assegurat que no hi haurà rebaixes de nivell. Perquè, asseguren les fonts, “això no és el que es desprèn de les explicacions que estan oferint alguns responsables de departament”.
Sense anar més lluny, indiquen les fonts, aquest dimarts mateix s’haurien exposat rebaixes de nivell en alguns casos. I ho saben bé els representants sindicals perquè igual com alguns ascensos beneficiaven a alguns d’ells, també s’haurien comunicat rebaixes que els afectaven. D’aquí que reclamen que “s’aturi aquesta aberració” i es posi “ordre i seny a tot plegat”.
Comentaris (5)