El sector privat no estarà obligat a donar informació a l’Agència d’Intel·ligència de la Dada

L’organisme fixarà un model de governança que inclourà directrius que ajudaran les empreses a aconseguir una millor competitivitat, rendibilitat i un bon servei al client

Comentaris

Marc Rossell durant la presentació de l'Agència d'Intel·ligència de la Dada.
Marc Rossell durant la presentació de l'Agència d'Intel·ligència de la Dada. SFGA/CEsteve

Les empreses privades no estaran obligades a donar informació a l’Agència d’Intel·ligència de la Dada (AID). Així ho ha explicat el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, que exposa que l’activitat de l’ens “serà pedagògica i consultiva, enfocada a oferir suport, recomanacions i bones pràctiques per a la millora de la seva gestió de les dades”.

Rossell ha deixat clar que no hi ha cap norma jurídica ni cap marc legal que obligui les empreses a cedir informació a l’AID. A preguntes de la consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, assenyala que “l’objectiu de l’Agència és mantenir una relació de proximitat amb les empreses, acompanyant-les en la implementació voluntària de polítiques i processos de gestió de dades que millorin la seva activitat econòmica”. En aquest sentit, exposa que “seran lliures d’adoptar aquestes recomanacions i adaptar-les als seus mecanismes interns, ja sigui a través de departaments especialitzats, àrees concretes o suports específics dins de l’organització”. Tot plegat, persegueix aconseguir una millor competitivitat, rendibilitat i un bon servei al client.

L’AID té previst establir un model de governança de les dades que inclourà directrius que ajudaran les empreses a verificar la fiabilitat de les dades que gestionen, i garantir així que siguin úniques, precises i coherents en tots els sistemes on s’utilitzin. Es fomentarà, per exemple, la interoperabilitat entre sistemes per garantir que la informació de les empreses es pugui actualitzar i compartir de manera automàtica i segura.

Rossell ha exposat que, actualment, encara no es disposen dels recursos humans. Tot i això, diu que es requerirà la incorporació d’un responsable com a persona interna a Andorra Digital, i per l’altra, l’externalització dels serveis requerits. En el cas de l’Oficina d’Intel·ligència de la Dada, ja es disposa del responsable i es preveu contractar un cap de projectes.

Des de l’executiu s’ha plantejat un full de ruta que encabeix tres fases amb objectius específics i fites a assolir. El primer fa referència a l’anàlisi de la situació actual i establir les línies d’actuació per a la seva arrencada. El segon vol conscienciar de la importància de la gestió de les dades, així com establir diverses formacions. El tercer proposa el reforç i un seguiment continu per fixar millores.

L’organisme treballarà estretament amb l’Agència de Protecció de Dades per vetllar que totes les operacions que es facin d’acord amb el compliment de la legislació vigent. Per aquest motiu, establiran directrius clares i bones pràctiques per a l’emmagatzematge, la gestió i l’intercanvi de dades personals. La col·laboració es farà extensible amb l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents per assegurar la interoperabilitat entre els sistemes i documentació.

Comentaris (1)

Trending