Aquest sistema permetrà fer el seguiment de l’estat de la facturació ‘en viu’ i hauria de permetre agilitzar el pagament de les factures per part de l’administració, encara que el ministre portaveu, Guillem Casal, no ho ha garantit del tot. “Tots aquells procediments que agilitzin la càrrega burocràtica o la senzillesa poden tenir una incidència positiva en el període d’execució de la factura i per tant en el pagament”, ha indicat el titular ministerial, que ha remarcat que als proveïdors es podran estalviar “la necessitat d’haver-se de desplaçar”. Alhora que es podrà fer l’esmentat seguiment de la tramitació de la factura.
Entre l’1 d’octubre i el 31 de desembre encara es podran lliurar factures en paper o, com s’ha permès fins ara, a través d’un correu electrònic habilitat per a l’ocasió. Serà una etapa de transició. El que no serà possible en aquest darrer trimestre del 2024, per aquells que continuïn facturant a través dels sistemes tradicionals, és que aquests facin el seguiment que es permetrà a través de la plataforma electrònica que es posa en marxa l’octubre. La CASS, els comuns o FEDA i el SAAS, per exemple, hauran de tenir la mateixa eina o una de similar, s’ha dit, a partir del gener del 2026. Els terminis previstos són els que recull la llei de contractació pública, ha especificat el ministre portaveu.
Per poder posar en marxa el portal i el registre en qüestió, entre altres, caldrà la “modificació del reglament regulador de les obligacions de facturació”. Tot plegat, ha insistit Casal, ha de facilitar “una major comunicació entre l’administrat i l’administració” i ha de ser més àgil i efectiva, amb la qual cosa “els pagaments es faran de manera més ràpida”, encara que sense aclarir de quins terminis es pot estar tractant. Actualment l’Administració Central paga en un termini de 60 dies, però des del Govern s’ha recordat que la voluntat és rebaixar el període a 30 dies i precisament la digitalització d’aquest procés hi hauria d’ajudar.
Comentaris (4)