La nova prima d’acompliment no satisfà encara les expectatives salarials dels funcionaris

El Sipaag reconeix que “hi ha hagut un bon diàleg” amb Funció Pública per l’elaboració del reglament sobre l’AVAC però espera a pronunciar-se amb profunditat fins que no s’hagi fet l’anàlisi sobre la pèrdua de poder adquisitiu que s’ha sofert els disset anys últims

Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.
Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu. SFGA

Diàleg sí, satisfacció encara no. El Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) ha participat “per sentit de responsabilitat” en l’elaboració del nou reglament sobre l’avaluació de l’acompliment (AVAC), el text que ha de regular la prima que substitueix l’antic GADA. Amb tot, però, es considera que és aviat per pronunciar-se sobre les benaurances potencials del nou complement. Primer, afirmen fonts sindicals, s’ha de fer l’anàlisi en profunditat sobre l’estat de les graelles salarials. I comprovar quin ha estat l’impacte real de pèrdua de poder adquisitiu els darrers anys.

Per ser exactes, els funcionaris de l’administració general -i també de l’administració de Justícia- consideren que han deixat de guanyar diners des del 2007, quan degut a la crisi financera que també va afectar Andorra es va suspendre el GADA i mai més no s’ha recuperat. Fins ara que s’ha aprovat un reglament que hauria de suposar la recuperació d’unes pagues biennals i no consolidables. Tal i com s’ha establert el text, la primera prima no arribar, però, fins al 2028.

Marc Cprnellà, durant la presentació del reglament.

Relacionat

Govern començarà a tornar a pagar la prima d’acompliment als funcionaris l’any 2028

“S’ha d’avaluar tota la pèrdua de poder adquisitiu que ha representat no tenir un GADA durant 17 anys”, han indicat les fonts del Sipaag consultades. El sindicat ha analitzat la situació els darrers dies, en què s’ha acordat que assumeixi la presidència en funcions Salustià Chato en substitució de Puri de Santiago, que ha hagut de renunciar per motius personals. Com que hi ha persones interessades en accedir a la junta sindical, s’esperarà a què aquestes s’hi integrin per tal de convocar una assemblea on es tornaran a elegir formalment els càrrecs. 

“S’està treballant en una comparativa per veure aquest ‘gap’ que hem patit per la congelació del GADA i totes les suspensions que hi ha hagut d’IPC per contribuir a la crisi”. Per tant, “si no veiem tot aquest còmput d’accions no ens podem pronunciar” sobre la benevolença teòrica de l’AVAC

Les fonts consultades han deixat clar que la situació que es viu a l’administració general i la de la Justícia és diferent a la d’altres sectors púbics atès que “al cap de tres anys la majoria d’entitats públiques que s’abasteixen dels pressupostos de l’Estat van recuperar els DPO (direcció per objectius) o altres avaluacions d’acompliment que se’ls han pagat”, però als funcionaris de l’administració general i administració de Justícia “ens han relegat a no cobrar-los a través de disposicions transitòries a la llei del pressupost”, amb la qual cosa s’ha causat “un perjudici” que a final d’any s’hauria de veure quin és exactament. 

Es refereixen les fonts consultades a l’estudi que s’està fent de les graelles salarials i la comparativa entre cossos al Principat i, també, en relació amb funcionaris que assumeixen funcions similars en altres països equiparables a Andorra. “S’està treballant en una comparativa per veure aquest ‘gap’ que hem patit per la congelació del GADA i totes les suspensions que hi ha hagut d’IPC per contribuir a la crisi”. Per tant, “si no veiem tot aquest còmput d’accions no ens podem pronunciar” sobre la benevolença teòrica de l’AVAC.

Això sí, el Sipaag ha participat de l’elaboració del reglament però, més que res, “per sentit de responsabilitat”. Un representant del sindicat de l’administració general ha treballat conjuntament amb d’altres persones des de la comissió de personal de l’administració i, en part, a proposta de dit representant del Sipaag “s’han anat fent algunes adaptacions”. En aquest sentit, indiquen les fonts, “hi ha hagut un bon diàleg però no estem contents”.

Comentaris (7)

Trending