Mobilització d’advocats per mirar de frenar la ‘disbauxa legislativa’

Sota l’auspici del col·legi professional, una vintena de lletrats creen una comissió de seguiment de les diferents iniciatives legals en tràmit al Consell General per analitzar-les fil per randa vist que tot sovint comporten canvis “inesperats i inexplicables”

Seu del Col·legi d'Advocats.
Seu del Col·legi d'Advocats. ARXIU

“Com pot ser que a través de la llei del pressupost es modifiquin disset lleis diferents? O que a través del Codi de procediment civil es capi l’accés al Constitucional?” Són algunes de les preguntes que es fan diferents advocats que, sota l’auspici del col·legi professional han promogut la creació de la denominada comissió de seguiment legislatiu. D’entrada, lamenten el menysteniment que cap als professionals mostra especialment el Govern, però també alguns dels grups parlamentaris, que no tenen mai cap deferència per exposar-los què plantegen.

“És un clam entre els advocats, que estan molestos amb les formes de fer”, afirmen fonts properes al grup no homogeni de lletrats que està promovent una comissió que, al seu torn, es divideix en set subcomissions que, més o menys, es distribueixen en funció de les diferents branques del dret. Els advocats volen ser “actor actiu” de la legislació i consideren que s’estan cometent “excessius fraus de llei”. D’aquí que s’estiguin organitzant i que, a partir d’ara, mirin de denunciar tots aquells fraus o anomalies que detectin.

Asseguren alguns dels implicats en la comissió que la modificació de la Llei qualificada de la Justícia, la denominada ‘llei òmnibus’ judicial, és “la gota que ha fet vessar el vas d’una paciència que ja estava molt exhausta”. I ara tot plegat “la finalitat és analitzar la forma amb què s’està legislant” i advertir a qui escaigui de possibles conseqüències. Consideren que el poder executiu i  el legislatiu, ‘abusant’ del fet que la ciutadania no segueix el seu treball, fan i desfan.

I en textos legals que aparentment no tenen a veure amb segons què, hi apareixen disposicions que modifiquen altres lleis. Tot plegat, en massa ocasions denuncien, “de forma encoberta i amb una elevada repercussió i impacte per a col·lectius professionals o socials”. També lamenten que textos -projectes o proposicions de llei- que entren d’una manera a la cambra parlamentària acaben sent totalment diferents a través d’esmenes que alteren del tot les propostes inicialment impulsades.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending