Mesures contra dos caps d’àrea d’Educació pel tracte als seus empleats

La investigació oberta en el marc de la denúncia per assetjament d’una funcionària ha constatat que més personal hauria viscut “por, angoixa i patiment” per la forma de fer poc correcta dels comandaments, a qui es manté al càrrec però sota “supervisió” i amb una “separació física i funcional” de les unitats

El ministeri d'Educació té la seva seu a l'edifici del Molí, a Sant Julià.
El ministeri d'Educació té la seva seu a l'edifici del Molí, a Sant Julià. ARXIU

La investigació que va obrir Funció Pública arran de la denúncia d’un cas de presumpte assetjament que hauria protagonitzat un cap d’àrea d’Educació amb una treballadora com a víctima ja ha finalitzat concloent que la forma de fer d’aquest comandament i d’un segon responsable d’una altra àrea ha generat “por i tensió” entre el personal i, fins i tot, “patiment”. Per això, es prenen mesures, la principal la “separació física i funcional” de les dues unitats concernides: Planificació Educativa i Centres Escolars i Administració Central i Serveis Escolars. Tot i que els càrrecs afectats no són rellevats, sí que se’ls farà una “supervisió directa i periòdica”.

Tot va arrencar arran de la denúncia presentada per una treballadora. Al·legava que patia assetjament per part del seu cap. Això va provocar la creació d’una comissió formada per cinc persones que va mantenir reunions tant amb l’empleada com amb el responsable de la unitat, així com amb diferents treballadors. I d’aquestes converses hauria sortit que, efectivament, la forma de fer del superior no era correcta ni amb ella ni amb altres empleats. I, de fet, també va acabar revelant que aquestes irregularitats també les cometia la cap d’àrea de l’altra unitat, parella del primer.

El ministeri d'Educació té la seva seu a l'edifici del Molí, a Sant Julià.

Relacionat

Funció Pública investiga un cap d’àrea d’Educació per un suposat cas d’assetjament laboral

La setmana passada, segons ha pogut saber Altaveu i ha confirmat Govern, les conclusions ens van trametre a totes dues parts. I algunes són força contundents. Així, en l’informe final, la comissió posa en relleu que l’actuació dels dos caps dista molt de ser la correcta. Per un costat, s’apunta que “s’ha evidenciat la manca de comunicació entre els comandaments i l’equip de treball i altres treballadors de l’administració al llarg del temps”, però també que hi hauria hagut “un tracte preferencial entre els diferents membres de les dues unitats en funció de la relació personal que tenen” amb els caps “o de la valoració que aquests fan del seu rendiment, atorgant uns privilegis i una impunitat a uns i reprimendes als altres”. Aquesta situació, s’alerta, “crea desigualtats, tensió i conflictes”.

En l’escrit de conclusions es remarca que “el comitè ha pogut constatar el patiment sofert per les persones al llarg dels anys” i que aquest ha arribat a suposar “conseqüències físiques i/o emocionals derivades del comportament dels comandaments i de la tensió i l’angoixa amb què afronten el dia a dia a la feina”

Al mateix temps, es retreu que “el lideratge dels comandaments es fonamenta exclusivament en la recerca d’èxit i resultats, adoptant un model de treball intensiu basat en les seves pròpies conviccions, sense acceptar discrepàncies i aportacions de la resta de personal”. Això, s’assegura, “ha generat un ambient de por i tensió que ha afectat directament el benestar del personal”. També es posa en relleu que “s’utilitza la por com a mecanisme de motivació, generant un ambient de tensió i ansietat que es reflecteix clarament en el personal de les unitats”.

En l’informe també es retreu el fet que hi hagi “una gestió conjunta d’aquestes dues unitats” -fruit de la relació de parella entre els dos caps- “provoca confusió al personal, ja que reben instruccions i control per part dels dos comandaments”. Aquest fet “genera en moltes ocasions una situació d’inferioritat i d’incertesa”.

En l’escrit de conclusions es remarca que “el comitè ha pogut constatar el patiment sofert per les persones al llarg dels anys”. Aquest ha arribat a suposar “conseqüències físiques i/o emocionals derivades del comportament dels comandaments i de la tensió i l’angoixa amb què afronten el dia a dia a la feina”.

Amb aquestes conclusions sobre la taula, s’han pres dues menes de mesures. Una, de “correctora”. Aquesta consisteix en la “separació física i funcional de les unitats de Planificació Educativa i Centres Escolars i d’Administració Central i Serveis Escolars”. Les altres tres, de “preventives”. Així, es deixa clar que, si bé no hi ha relleu dels caps, sí que “es realitzarà una supervisió directa i periòdica dels comandaments i un seguiment de l’estat del personal” de totes dues àrees.

Al mateix temps, es farà una “revisió periòdica del compliment de les formacions dels itineraris formatius de desenvolupament de competències”. I, finalment, es deixa clar que, a partir d’ara, “s’ha de potenciar la investigació de qualsevol altre incident, comportament inadequat actual o futur o queixa dels treballadors respecte a algun membre d’aquestes unitats com les que s’han pogut anar produint els últims anys a partir de la incoació d’un expedient disciplinari”. Pel que fa a la treballadora, se l’hauria instat a demanar un trasllat, per evitar situacions de tensió amb el cap denunciat.

Comentaris (40)

Trending