Vuit dones i cinc homes aspiren a ser el nou Raonador del Ciutadà

Els tretze aspirants són Marta Guilemany, Meritxell Massoni, Natàlia Pont, Roser Carmona, Angelina Peralba, Isabel Orobitg, Marta Alberch, Júlia Sánchez, Sergi Gueimonde, Xavier Cañada, Dot Benet, Gabriel Ubach i Joan Mingorance

G. P.

La seu del Raonador del Ciutadà està situada a Casa Bauró. ARXIU

No es pot negar. Hi havia interès per esdevenir el pròxim Raonador del Ciutadà. El termini per presentar candidatures en el marc del procés públic obert per trobar el relleu de Marc Vila ha finalitzat aquest dilluns. I ho ha fet amb un nombre d’aspirants per sobre de les previsions. N’hi ha tretze, dels quals vuit dones (Marta Guilemany, Meritxell Massoni, Natàlia Pont, Roser Carmona, Angelina Peralba, Isabel Orobitg, Marta Alberch i Júlia Sánchez) i cinc homes (Sergi Gueimonde, Xavier Cañada, Dot Benet, Gabriel Ubach i Joan Mingorance).

Vila, cal recordar, esgota el mandat aquest mes. De fet, aquest dimarts es compliran, justament, sis anys al capdavant de la institució. I, per tant, cal trobar-li relleu. Aquest cop, des del Consell General s’ha volgut fer un procés diferent, obrint la possibilitat que persones interessades a ocupar el càrrec puguin presentar la seva candidatura i defensar-la.

El procediment es va posar en marxa el passat 25 d’octubre, quan es va publicar l’avís en el qual es demanava que els aspirants presentessin la documentació pertinent. Entre els requisits demanats, hi havia lògicament el de ser andorrà, ser major d’edat i tenir el ple ús dels drets civils i polítics. Més enllà d’això, es reclamava que s’acredités una experiència en “l’àmbit de la defensa i protecció dels drets i llibertats fonamentals”. Aquest dilluns, a la una del migdia, finalitzava el termini. Altaveu ha pogut saber que el nombre d’aspirants ha quedat per sobre de les expectatives. S’esperaven entre cinc i deu i han acabat superant aquesta darrera xifra.

Tret de sortida al procés per escollir el nou Raonador

Més concretament, tretze. D’aquests, vuit dones i cinc homes. I, entre ells, algunes cares conegudes. És el cas del secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach. També aspirar a esdevenir, en aquest cas, raonadora, l’exdirectora d’Unicef Marta Alberch. I des d’Andorra Endavant també es dona suport a una candidata, en aquest cas, a Isabel Orobitg, actualment vicepresidenta de la formació.

LA CANDIDATA DE MONTANER

La seva líder, Carine Montaner, ja ha deixat clar que aquest càrrec l’abandonaria si fos l’escollida. Sobre Orobitg, ha volgut destacar que “és una molt bona candidata, amb un currículum espectacular i una llarga trajectòria”. La parlamentària ha demanat que l’elecció final entre els aspirants es faci segons “la meritocràcia”.

Pel que fa a Ubach, el líder sindical ha argumentat la seva candidatura remarcant que “s’han de canviar moltes coses de la societat civil i crec que es pot incidir des del Raonador”. A banda, entén que al càrrec “sobretot es pot ajudar molta gent per a qui aquesta és l’única via”. També considera que cal promoure més la figura: “Que se sàpiga que no està allà per fer bonic i que se l’escolti des de Govern”.

Entre els aspirants hi ha altres cares públiques, com els consellers comunals a la Massana, Sergi Gueimonde, i a Escaldes-Engordany, Meritxell Massoni, o l’antic rector de la UNED, Joan Mingorance. També hi ha qui havia estat director d’Afers Socials i ara integra el gabinet jurídic de Govern, l’advocat Xavier Cañada. El llistat el completen Marta Guilemany, vinculada al món docent i a activitats culturals a Andorra la Vella alhora que candidata en la llista nacional demòcrata per a les generals; Natàlia Pont, Roser Carmona, Angelina Peralba, Dot Benet i la mediadora Júlia Sánchez.

A partir d’ara, amb aquests noms s’ha de configurar una llista definitiva  de candidats. Serà la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals qui esdevingui el comitè de valoració, que analitzarà els mèrits indicats en el currículum i també s’encarregarà d’entrevistar les persones presentades. No està clar encara la fórmula a seguir, ja que hi ha formacions, com ara Concòrdia, que defensen la necessitat d’establir barems de puntuació que avaluïn els mèrits dels diferents aspirants. Serà en les properes reunions de l’òrgan legislatiu que s’acabarà de definir tot plegat.