Els sindicalistes van fer la demanda uns dies abans de la celebració de l’assemblea on es va decidir promoure una demanda col·lectiva però alhora individualitzada per reclamar el retorn de les DPOs i el pagament retroactiu de les mateixes amb efectes als anys 2023 i 2024. Per tant, es pretenia que aquells que s’adherissin a l’acció judicial laboral poguessin recuperar, aproximadament, a l’equivalent a dos salaris base. Davant l’absència de resposta del ministeri de Salut i del SAAS, aparentment, l’USdA i els seus representants al comitè d’empresa va acudir a inspecció de Treball per tenir la seva interpretació de la llei.
La voluntat dels sindicalistes era poder disposar de la resposta del departament governamental abans del passat 30 de maig i exposar-la com un element més per a la presa de decisions dels treballadors que acudissin a l’assemblea
La voluntat dels sindicalistes era poder disposar de la resposta del departament governamental abans del passat 30 de maig i exposar-la com un element més per a la presa de decisions dels treballadors que acudissin a l’assemblea, que de forma molt majoritària es van pronunciar a favor de la demanda. La resolució ha arribat força més tard i tomba els arguments defensats pels sindicalistes, segons les poques dades que han transcendit. I és que els juristes que assessoren l’USdA estarien analitzat el contingut del posicionament de Treball.
Entre altres coses, es recorda que en matèria laboral la llei és el marc regulador de mínims, però que sí les parts pacten quelcom que no transgredeix aquest marc, s’ha d’atendre a aquells pactes subscrits entre les parts. En aquest cas, seria evident el fet que treballadors i empresa van fer un pacte que es va transformar en un conveni col·lectiu vigent fins al 2025, mantindria inspecció laboral, que recorda que es va pactar posposar la recuperació de les DPOs en virtut de la inclusió d’altres millores al conveni. Però que el SAAS assumia el compromís de recuperar les primes en el següent conveni.
Inspecció de Treball també mantindria, sostenint jurisprudència dels tribunals, que no es pot considerar els complements de la naturalesa dels esmentats com un dret adquirit sinó que cal atribuir, en tot cas, la consideració d’expectativa de dret i, per tant, no consolidable. En fi, totes les parts encara estarien tractant la qüestió, segons que ha pogut saber l’Altaveu, atès que en poques setmanes hi havia d’haver una reunió per mirar d’aclarir la situació vist que la demanda encara no s’hauria interposat.
Més enllà de confirmar la recepció de la resolució, des de l’entorn sindical es manté sobre el fons de la qüestió un silenci força considerable. Això sí, hi ha cert enuig amb el contingut de la resolució i el parer expressat pel departament governamental i es lamenta el que es considera “una manca d’independència de les institucions”.
Comentaris (3)