La graella salarial ‘vetada’ a Punjabi plantejava que direcció pogués arribar a 90.000 euros l’any

El document fet públic per l’Agència de Protecció de Dades no és el que va valorar la intervenció general del Consell, malgrat que l’ens defensa que es tractava solament d’un esborrany

Resma Punjabi. arxiu

La graella salarial que la intervenció general del Consell ‘va tombar’ a l’Agència de Protecció de Dades (APDA) plantejava que la remuneració anual de la direcció s’havia de situar entre 57.800 euros bruts i 90.000 euros bruts. A diferència del document fet públic aquest dijous per l’ens que lidera Resma Punjabi, la proposta anterior sí que contenia una forquilla i establia una banda mínima i una banda màxima. L’ens, però, defensa que era un document de treball no definitiu. Però és el que es va fer arribar a intervenció.

Com ja va anunciar al seu dia el síndic general, Carles Ensenyat, a Punjabi no se li autoritzarà situar-se ni tan sols en els 57.800 euros que plantejava en el document publicitat i que es considera definitiu, tot i que no ha arribat a intervenció almenys oficialment. Aquests emoluments proposats, com la pròpia Punjabi va explicar al programa radiofònic ‘Avui serà un bon dia’ d’RNA comportava un increment d’uns 400 euros mensuals. Designada cap de l’agència l’octubre del 2021, el salari assignat era, en xifres rodones, d’uns 45.000 euros anuals que s’han anat revisant amb els respectius IPC del propi 2021, 2022 i 2023.

Punjabi va proposar un increment de sou de gairebé el 10%, passant de 4.050 a 4.450 euros

En arribar a la jubilació el fins llavors únic cap que havia tingut l’APDA des de la seva creació, Joan Crespo, es va fer una mena de taula rasa i es va establir una nova forquilla salarial. Crespo era un funcionari de llarg recorregut que en la seva vida professional havia acumulat triennis i altres complements i que en ser ‘traspassat’ a l’agència se li van respectar els emoluments acumulats d’anys. Amb la jubilació es va creure que era el moment per bastir un nou format salarial.

Designada Punjabi cap de l’agència l’octubre del 2021, el salari assignat era, en xifres rodones, d’uns 45.000 euros anuals que s’han anat revisant amb els respectius IPC del propi 2021, 2022 i 2023

Res a veure, indiquen totes les fonts consultades, amb la pretesa discriminació per raó de sexe que al·lega Punjabi. Si en lloc de ser ella la designada hagués estat un home, la remuneració que li corresponia també eren aquells 45.000 euros enunciats. “Es pot discutir si és molt o si és poc”, addueixen les fonts consultades, però no hi ha més que això. Sí que hi ha un convenciment generalitzat que pels requisits que es demanen especialment als candidats a inspector, el salari que se satisfà queda curt.

També és cert que en el cas del cap de Protecció de Dades la normativa no estableix una formació acadèmica equivalent o igual a doctor universitari, requisit que almenys quan va ser triada Punjabi no complia. Per tant, no és comparable des d’aquest punt de vista l’APDA amb una altra agència com l’AQUA també vinculada al Consell General i per a la qual, si es vol optar a dirigir-la, cal tenir un doctorat. De fet, Punjabi té plaça reservada a l’AQUA però no l’hauria pogut liderar perquè no disposa -o no disposava com a mínim en el seu moment- del doctorat exigit.

Que versions de propostes salarials anteriors a la feta pública aquest dijous per l’APDA estiressin la graella fins als 90.000 euros no sembla, això és clar, una casualitat. Hi ha alguns òrgans o entitats de dret públic o assimilades o lligades a l’administració, d’aquelles que no publiciten els salaris dels seus integrants, que aparentment tenen el màxim responsable a tocar de la xifra esmentada.

Punjabi ‘declara la guerra’ al Consell General i als grups parlamentaris

En tot cas, el que no ha transcendit és si en la proposta plantejada en la versió que va avaluar la intervenció general del Consell, dins d’aquesta forquilla que anava de 57.800 euros a 90.000, Punjabi se situava en algun punt concret. En tot cas, en la versió publicitada per la pròpia APDA es quedava a la part baixa i, de fet, única que plantejava aquest darrer document. 

Etiquetes: